TÉMA

Troubky

Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.
1. 7. 2023|

Tatrovky, vrtulníky, všude voda a ticho. Devět vzpomínek na povodně 1997

Povodně, které před 25 lety zasáhly Moravu, Slezsko a část východních Čech, byly jednou z největších přírodních katastrof u nás. Postihly desetitisíce lidí a 60 jich přišlo o život. Další tisíce ztratily své domovy a téměř 80 tisíc lidí se muselo evakuovat. Takhle na tragédii vzpomínají ti, kteří ji prožili.
10. 7. 2022|

Technika selhávala, ale byli jsme u něčeho historického, vzpomíná reportér Kvasnička na povodně z roku 1997

Tehdy jako pětadvacetiletý reportér ČT byl Josef Kvasnička mezi prvními, kdo viděl následky povodní na vlastní oči a zprávy o tom posílal do televize. Byl červenec 1997 a velká voda zaplavila Ostravu, Olomouc, Přerov, ale symbolem tragédie se stala obec Troubky, kam se Kvasnička dostal s kameramanem. „Bylo to mimořádně náročné, byl jsem tehdy naprosto nezkušený a nevěděli jsme, jestli to technika ustojí,“ zavzpomínal v Interview ČT24.
8. 7. 2022|

Povodně roku 1997 den po dni: Od nedostatku vody po zničené Troubky

Samostatné Česko zažilo za svou krátkou historii několik rozsáhlých povodní, které připravily o život desítky lidí a způsobily stamiliardové škody. Jedny z největších záplav vypukly před čtvrtstoletím, 5. července 1997.
4. 7. 2022|

„Vesnice je mrtvá.“ Před čtvrtstoletím spustil extrémní déšť na Moravě povodeň, jež vzala šedesát životů

Před čtvrtstoletím se Českou republikou prohnaly záplavy, které dostaly přezdívku povodeň století. Ve skutečnosti se jednalo na některých místech dokonce o vodu tisíciletou.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 10:53|

Rozhodnutí o vodní nádrži Skalička na Přerovsku se odkládá kvůli připomínkám k analýze

Rozhodnutí vlády o podobě vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku se minimálně o půl roku odkládá. Stavba má být součástí protipovodňových opatření a chránit více než 100 tisíc tamních obyvatel před záplavami. Za zdržením jsou připomínky k analýze, která doporučila vybudování boční nádrže. Proti tomu se ale postavili někteří odborníci nebo místní.
6. 12. 2021|

V Troubkách se bude učit bez roušek. Rozhodnutí školy má podporu i mezi rodiči

Základní a mateřská škola v Troubkách na Přerovsku se rozhodla, že nebude po dětech v rozporu s nařízením ministerstva zdravotnictví žádat povinné nošení roušek. Absolvování výuky bez zakrývání dýchacích cest má i značnou podporu rodičů, řekl ředitel školy Petr Vrána. Školáci se nemuseli v pondělí ani povinně testovat, antigenní testování s výběrem ze tří druhů testů však zavedla škola opět ve čtvrtek. Rodiče podle ředitele s testováním problém nemají. Situací ve škole se už zabývají hygienici, řešila ji i obec.
29. 4. 2021|

Troubky odstraňují nepovolenou hráz. Podle odborníků by obec před velkou vodou neochránila

Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem povodní v roce 1997, začaly odstraňovat jednu z nepovolených hrází. Obec ji nechala vybudovat v roce 2013 bez povolení úřadů na ochranu proti velké vodě. Podle odborníků by ale obci nepomohla. Troubky tak bude chránit jenom hráz zvaná Závalí, která také vznikla bez stavebního povolení, má ale statut dočasné stavby. Obec má v budoucnu chránit komplexní systém ochrany, kvůli kterému se už třetím rokem vykupují pozemky.
26. 9. 2019|

Lidé v Troubkách si postavili hráz, která je měla ochránit před povodněmi. V létě ji obec odstraní

Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem záplav v roce 1997, odstraní jednu ze dvou hrází, kterou si obyvatelé sami vybudovali bez povolení úřadů na ochranu proti povodním. Obec sice prokázala, že by stavba na Panské louce nikoho neohrozila, ale ani nedokázala, že by hráz během povodní někomu pomohla. Na odstranění valu se dohodli zástupci Troubek i Přerova, na jehož pozemcích hráz zčásti stojí.
23. 7. 2019|