TÉMA

MeToo

Kniha Klub shrnuje sexuální skandál v zákulisí Nobelovy ceny za literaturu

V roce 2018 nebyla udělena Nobelova cena za literaturu. Důvodem bylo sexuální obtěžování v kruzích blízkých Švédské akademii, která ocenění uděluje. Skandál odhalily reportáže novinářky Matildy Voss Gustavssonové. Knižně vyšly pod názvem Klub, nedávno i v českém překladu.
2. 2. 2023|

Když promluvila, nemlčely ani ostatní oběti. Hraný film sleduje odhalení kauzy Weinstein

Do českých kin se dostalo drama o kauze Harveyho Weinsteina. Snímek Když promluvila mapuje události, které vedly k pádu vlivného muže Hollywoodu. Rekonstruuje investigativní práci novinářek, jejichž článek pomohl obvinit producenta ze sexuálních útoků.
2. 12. 2022|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|

Britská policie obvinila Kevina Spaceyho ze sexuálních zločinů

Britská policie v pondělí oznámila, že obvinila amerického herce Kevina Spaceyho ze čtyř případů sexuálního napadení tří mužů. Ve čtvrtek 16. června má herec, který je dvojnásobným držitelem Oscara, stanout před soudem, uvedla agentura Reuters.
13. 6. 2022|

„Odejít ve prospěch státu.“ Po konci newyorského guvernéra volají už i jeho spolustraníci

Po odstoupení demokratického guvernéra amerického státu New York Andrewa Cuoma volali v neděli i nejvýše postavení guvernérovi spolustraníci ze státní správy. Cuomo čelí řadě obvinění ze sexuálního obtěžování a skandálu kolem údajného zatajování přesného počtu mrtvých po nákaze koronavirem. Stále však trvá na tom, že v současné chvíli nehodlá rezignovat, napsala agentura Reuters.
8. 3. 2021|

Největší vliv v umění má hnutí Black Lives Matter, tvrdí ArtReview. Umístilo se i MeToo

Žebříček nejvlivnějších osobností, institucí a skupin světového výtvarného umění letos ovládlo hnutí Black Lives Matter, které stojí za rozsáhlými protesty proti rasové nerovnosti ve Spojených státech i v dalších zemích. Vyplývá to z pořadí, které zveřejnil odborný magazín ArtReview. Je to poprvé, co se v prestižním žebříčku vyšplhalo na první místo celospolečenské hnutí, na čtvrtém místě navíc skončilo hnutí MeToo, které bojuje proti sexuálnímu zneužívání.
3. 12. 2020|

„Doufám, že budu příkladem.“ Plácido Domingo se omluvil ženám za sexuální obtěžování

Španělský tenorista Plácido Domingo se omluvil ženám, které ho viní ze sexuálního obtěžování. V prohlášení, zveřejněném agenturou Europa Press, přijal plnou zodpovědnost za své činy. Slavný pěvec původně veškerá obvinění odmítl, nyní ale požádal své bývalé kolegyně o odpuštění a zdůraznil, že způsobeného utrpení upřímně lituje.
25. 2. 2020|

Porota uznala Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a znásilnění. Hrozí mu až 29 let vězení

Porota uznala bývalého amerického producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Osvobodila ho ale v těch bodech obžaloby, za něž mu hrozilo až doživotní vězení, napsala agentura Reuters. Weinsteinovi nyní hrozí až 29letý trest, o jeho konečné výši ještě rozhodne soud 11. března. Obhajoba uvedla, že se hodlá proti pondělnímu verdiktu odvolat.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 22:21|

Jako „rotvajler v soudní síni“. Weinsteina hájí elegantní zarytá feministka Rotunnová

Porota v New Yorku v těchto dnech rozhoduje o vině či nevině slavného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, a to hned ve třech případech údajného znásilnění. V dramatickém procesu se nečekaně stala jednou z hlavních postav elegantní, ovšem nesmlouvavá Donna Rotunnová. Úspěšná obhájkyně a zarytá feministka brání Weinsteina se svým proslulým buldočím nasazením – a nebojí se balancovat na hraně.
20. 2. 2020|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|

Weinstein zaplatí ženám jako odškodné miliony dolarů. Většina obvinění ze sexuálních útoků stáhne

Americký filmový producent Harvey Weinstein, který se zodpovídá z obvinění ze sexuálních útoků a znásilnění, dosáhl dohody o odškodnění většiny svých údajných obětí. Zavázal se vyplatit celkem 25 milionů dolarů (570 milionů korun), oznámili právníci. Velká část žalob by tak měla být stažena. Dohodu musí ještě potvrdit soud.
12. 12. 2019|

Žhavá novinka Hollywoodu. Na sexuální scény dohlížejí speciální koordinátoři

Skandály kolem sexuálního zneužívání a obtěžování mění showbyznys. Dva roky po zrodu hnutí MeToo a Time's Up dobyl svět filmu nový obor – koordinátor intimních scén. Jeho úkolem je být prostředníkem mezi herci a režiséry a hlídat všechny scény – od prvního polibku až po znásilnění. Má zaručit, že hercům natáčení nebude nepříjemné.
18. 10. 2019|

Plácido Domingo po půl století skončil v Metropolitní opeře. Z obtěžování ho viní dvacítka žen

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl ve středu vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.
25. 9. 2019|

Prokuratura stáhla obvinění herce Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování mladíka

Americká prokuratura stáhla obvinění herce Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování osmnáctiletého chlapce, kterého se podle obžaloby dopustil v roce 2016 na malém ostrově v americkém státě Massachusetts. Dvojnásobnému držiteli Oscara, jehož proslavil seriál House of Cards, hrozilo až pět let za mřížemi. Spacey obvinění vždy popíral.
17. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 08:24|