TÉMA

Liberty Steel

Do hutí Liberty chodí jen pár zaměstnanců. Dohlíží na to, aby nedošlo k havárii

Lidé z ostravské huti Liberty stále počítají s tím, že se po Novém roce vrátí do práce a obnoví se výroba. Týden po odpojení většiny dodávek energií chodí do podniku z šesti tisíc zaměstnanců jen zlomek. Dohlíží na nouzový režim. Hutě Liberty dluží firmě Tameh za dodávky energií dvě miliardy korun. Odboráři z Liberty zároveň ve středu podepsali s vedením firmy novou kolektivní smlouvu. Zaměstnancům mají zůstat zachované veškeré benefity, o nárůstu mezd se vzhledem k současné situaci Liberty ale bude jednat teprve během následujícího půlroku.
27. 12. 2023|

Liberty Ostrava kvůli nedostatečné poptávce dočasně odstavuje vysokou pec

Hutní společnost Liberty Ostrava dočasně odstavuje vysokou pec číslo 3. Důvodem je nedostatečná poptávka nejen v tuzemsku, ale také v celé Evropě. Společnost chce pec uvést znovu do provozu za dva týdny, informovala o tom mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Podnik v rámci odstávky provede i opravu a údržbu zařízení. Opatření se zaměstnanců nedotkne.
23. 10. 2023|

Gupta prodává dvě francouzské ocelárny, píší Financial Times

Britský podnikatel Sanjeev Gupta prodává dvě francouzské ocelárny, nepodařilo se mu je refinancovat. Informoval o tom dnes list Finacial Times (FT), podle nějž se jedná o poslední projev finančních problémů mezinárodního konglomerátu GFG Alliance. Do něj spadá i Liberty Ostrava. Ten si na zorganizování prodeje dvou provozů – Ascoval a Hayange na severovýchodě Francie – najal investiční banku Rothschild, napsal britský hospodářský deník s odvoláním na obeznámené zdroje.
7. 5. 2021|

Britové odmítli finančně pomoci ocelárně Liberty Steel, uvedla BBC. Případ zajímá i Ostravsko

Britská vláda odmítla žádost o finanční podporu 170 milionů liber (5,2 miliardy korun) pro ocelárnu Liberty Steel. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Další vývoj případu bude důležitý i pro Česko, kde firma vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.
28. 3. 2021|

Majitel ostravských hutí má problémy s financováním. Britská vláda chystá záchranný program

Majitel ostravských hutí, firma Liberty Steel, má vážné finanční potíže. Britská vláda už podle tamních médií připravuje plán na nouzové znárodnění a záchranu společnosti. Ta je majitelem hutě Liberty Ostrava, ve které pracuje šest tisíc lidí. Podle ekonomů by pád Liberty Steel dopadl i na provoz v Ostravě.
22. 3. 2021|

Ocelárna v italském Tarantu dává práci, ale ničí zdraví. ArcelorMittal řeší s vládou její budoucnost

Italský premiér Giuseppe Conte vyjednává záchranu největších evropských oceláren Ilva v chudém jihoitalském městě Taranto. Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, která podnik loni koupila, zvažuje odstoupení od smlouvy. A to v případě, že mu nezůstane ochrana před trestním stíháním za zamoření životního prostředí během sanace firmy. Vláda chce tuto beztrestnost zrušit. Ocelárny patří od 60. let k nejhorším viníkům průmyslového znečištění.
12. 11. 2019|

ArcelorMittal prodal ostravskou huť, aby mohl převzít italskou Ilvu. Z obchodu teď sešlo

Společnost ArcelorMittal, která je největším světovým producentem oceli, odstupuje od převzetí italské ocelárny Ilva. Firma se tak rozhodla proto, že jí italská vláda odebrala dříve dohodnuté záruky imunity před trestním stíháním v souvislosti se znečištěním způsobeným továrnou firmy. ArcelorMittal přitom kvůli převzetí ocelárny Ilva prodal huť v Ostravě společnosti Liberty Steel.
4. 11. 2019|

Ostravská huť Liberty sníží na čas výrobu oceli o pětinu. Propouštění nechystá

Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel (do nedávna z ArcelorMittalu) dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo se přesunou na jiné činnosti. Firma pokles výroby zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 15:58|