TÉMA

Volyně

Ruský režim upravuje dějiny. Chtěl zkreslit minulost stalinistického popraviště, připravil i novou učebnici

Snahy o přepisování historie v Rusku od začátku plnohodnotné války proti Ukrajině ještě zesílily. Od září se ve školách přednáší dějepis podle nové učebnice, která líčí události z pohledu Kremlu a nacionalistických kruhů. Třeba sovětského diktátora Stalina popisují hlavně jako vítěze druhé světové války, a ne jako masového vraha. Režim se ale snaží upravovat historii už dlouhá léta. Týká se to třeba popraviště v karelském Sandarmohu, kde Sověti zavraždili sedm a půl tisíce lidí včetně několika Čechů.
5. 10. 2023|

Prezidenti hojili historické rány polsko-ukrajinských vztahů. Uctili památku obětí volyňského masakru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli společně se svým polským protějškem Andrzejem Dudou ve městě Luck na západě Ukrajiny uctili památku obětí masakru na Volyni z druhé světové války, který dodnes zatěžuje vztahy obou zemí. Státníci to oznámili na sociálních sítích. Prezidenti se zúčastnili bohoslužby v katedrále svatého Petra a Pavla, informovala ukrajinská stanice Suspilne.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 16:37|

V 95 letech zemřel veterán Josef Kaufman. Účastnil se bojů u Dukly i obléhání Liptovského Mikuláše

Zemřel válečný veterán Josef Kaufman, bojovník z východní fronty druhé světové války. V řadách 1. československého armádního sboru prožil krvavé bitvy u Machnówky nebo na Dukle. Kaufmanovi, který se narodil ve Volyni na současné Ukrajině, bylo 95 let. Zemřel 11. července.
14. 7. 2022|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|

Ukrajina prohlásila Rusko za teroristický stát. Do bojů už údajně nasadila i raketomety z Česka

České raketomety RM-70 byly podle serveru Defense Express již nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu. Podle britské rozvědky Rusové do své ofenzivy v Donbasu pravděpodobně nasadili nová bojová vozidla pro podporu tanků Terminator. Ukrajinský parlament schválil zákon, jenž označuje Rusko za teroristický stát. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl zrušit zákaz odjezdu ze země pro muže v branném věku, denně podle něj umírá až 100 lidí.
22. 5. 2022Aktualizováno22. 5. 2022, 21:51|

Zemřel Viktor Ráža, odbojář z Volyně a veterán ze Svobodovy armády

Zemřel veterán druhé světové války podplukovník ve výslužbě Viktor Ráža. Bylo mu 96 let. Jeho skon oznámil ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda a potvrdila organizace Paměť národa. Viktor Ráža se narodil v rodině volyňských Čechů, po vpádu Němců na Ukrajinu se zapojil do odboje, v roce 1944 se připojil k 1. československému armádnímu sboru, v jehož řadách došel přes Slovensko a Moravu až do Čech. Po válce se usadil na Moravě. Dostal mnoho vyznamenání, naposledy jej předloni poctil ministr obrany medailí k 75. výročí od konce druhé světové války.
30. 1. 2022|

V Žatci proběhla pieta za vypálený Český Malín. Vojáci tehdy povraždili 400 lidí včetně žen a dětí

Lidé si v Žatci připomínají 76 let od vypálení obce Český Malín na Ukrajině, kterou založili čeští přistěhovalci právě ze Žatecka, Lounska a Rakovnicka. Vojáci tehdy zavraždili na 400 lidí, z toho většinu Čechů. Nešetřili ani ženy, děti nebo staré lidi. Pietního položení květin u památníku malínských obětí se zúčastnili také zástupci Sdružení Čechů z Volyně a pamětníci druhé světové války.
14. 7. 2019|