TÉMA

Metal

Rakovinu jsem bral jako příležitost ohlédnout se, jestli jsem žil spokojeně, říká frontman Megadeth

Legenda thrash metalu Megadeth se od devadesátých let vrací do Česka opakovaně. Svou koncertní formu naposledy předvedla letos v srpnu v Pardubicích. Američtí metalisti potěšili fanoušky především hity, přestože loni vydali novou studiovou desku The Sick, The Dying… And The Dead! „Do našeho nového alba se promítlo mnoho okolností. Rakovina, kterou jsem prodělal, pandemie nebo změna v sestavě. Bylo toho vlastně docela dost a žádnému muzikantovi bych nic z toho nepřál,“ uvedl k natáčení novinky Dave Mustaine v rozhovoru pro Českou televizi.
29. 8. 2023|

Příznivci tvrdé hudby se sjeli na Brutal Assault do Josefova. Zahraje na něm přes 150 kapel

Hudební festival Brutal Assault začal ve středu v barokní pevnosti v Josefově u Jaroměře na Královéhradecku. Patří mezi jeden z největších metalových svátků v Evropě, organizátoři očekávají příjezd zhruba 18 tisíc návštěvníků. Festival skončí v neděli po půlnoci.
9. 8. 2023|

Frontmana kapely Rammstein vyšetřuje prokuratura kvůli obviněním ze sexuálního násilí

Německá metalová legenda Rammstein přišla o spolupráci s jedním z největších hudebních vydavatelství, Universalem. Jde o další ránu, kterou spustila aféra údajného sexuálního obtěžování a zneužívání fanynek frontmanem kapely Tillem Lindemannem. Kvůli nejméně třem obviněním ho začala vyšetřovat německá prokuratura.
16. 6. 2023|

Platí pořád „full speed or nothing“? Metallica s odstupem šedesátníků hodnotí prvních 72 sezon života

Než člověk oslaví osmnáctiny, uplyne 72 ročních období. Metallica formativní léta spočítala na své novince nazvané právě 72 Seasons. Album vyšlo v pátek, první možnost slyšet kompletní nahrávku měli fanoušci, kteří si koupili vstupenku na předpremiérové uvedení v kinech. Na desku s novými písněmi čekali od vydání Hardwired…To Self-Destruct před sedmi lety. Ohlasy kritiků na 72 seasons jsou ohleduplně pozitivní.
17. 4. 2023|

Metal s mongolským hrdelním zpěvem. Kapelu The Hu oceňuje i UNESCO

Mongolská kapela The Hu mísí rock a metal s tradiční hudbou své země. Typické pro takzvaný „hunnu rock“ je mimo jiné zapojení hrdelního zpěvu. Od minulého roku je The Hu držitelem titulu „Artist for Peace“ udělovaného organizací UNESCO – jako první zástupce tvrdší muziky.
10. 1. 2023|

Zemřel bubeník Joey Jordison, jednička Slipknot

Ve věku 46 let zemřel v pondělí Joey Jordison, bubeník a zakládající člen americké nu-metalové kapely Slipknot. Podle rodiny odešel poklidně ve spánku. Jordison za svou kariéru získal uznání za svůj bubenický um, hrál ale rovněž na kytaru. Mimo pódia bojoval s formou roztroušené sklerózy, která mu na několik let zabránila ve vystupování.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 08:10|

Zemřel Alexi Laiho, zpěvák a kytarista metalové kapely Children of Bodom

Frontman finské metalové kapely Children of Bodom Alexi Laiho zemřel ve věku 41 let. Hudebník, který byl považovaný za jednoho z nejlepších světových žánrových kytaristů, trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. O jeho smrti informovali členové kapely Bodom After Midnight na sociálních sítích.
4. 1. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Prázdniny v izolaci jako příležitost poslechnout si metal

Teenager Daniel měl trávit léto se svým otcem na Floridě. Místo toho uvázne na anglickém maloměstě se svou usedlou matkou. Celovečerní režijní debut herce Simona Birda, známého ze seriálu The Inbetweeners, přichází s příslibem nesentimentální, a přitom procítěné komedie.
2. 5. 2020|

Metalový kotel Brutal Assault začíná žhavit. V Josefově vystoupí Parkway Drive či Napalm Death

V pevnosti Josefov ve středu startuje čtyřiadvacátý ročník festivalu Brutal Assault, který nabídne sto třicet kapel na pěti pódiích. Do barokní pevnosti by se podle odhadu pořadatelů mělo sjet na dvacet tisíc metalových fanoušků, akce je vyprodaná. Mezi největší taháky patří australští Parkway Drive, britští Napalm Death nebo thrashmetalová ikona Anthrax.
7. 8. 2019|

Vizovice se zahalily do černé. Odstartoval metalový festival Masters of Rock

Jeden z největších rockových festivalů v Česku začal ve Vizovicích na Zlínsku. Pořadatelé počítají, že čtyřdenní hudební maraton Masters of Rock přiláká do bezmála pětitisícového města přes 20 tisíc metalových fanoušků.
11. 7. 2019|