TÉMA

Eutanazie

Papež v Portugalsku kritizoval eutanazii. Církev vyzval kvůli sexuálním aférám k „pokorné očistě“

Papež František zahájil svou pětidenní cestu po Portugalsku. Do země přicestoval na Světové dny mládeže, na nichž se předpokládá účast až jednoho milionu věřících. Ve svém prvním veřejném projevu zkritizoval eutanazii, kterou nedávno Portugalsko schválilo. V Lisabonu pak vyzval církevní představitele, aby přistupovali vážně ke zprávám o sexuálním zneužívání v církvi. Otazník visí nad papežovým setkáním s oběťmi sexuálního násilí, které nefiguruje v oficiálním programu.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:19|

Portugalsko jako pátá země Evropské unie uzákoní eutanazii

Portugalsko se stane pátou zemí v Evropské unii s legální eutanazií. Tamní poslanci přehlasovali veto prezidenta Marcela Rebela de Sousy a odpovídající zákon definitivně schválili. Hlava státu teď musí novelu o asistované sebevraždě podepsat do osmi dnů. O eutanazii budou moci požádat Portugalci starší osmnácti let, kteří jsou smrtelně nemocní a trpí nesnesitelnými bolestmi.
12. 5. 2023|

Rakouští poslanci schválili zákon umožňující asistovanou sebevraždu

Rakouský parlament schválil zákon umožňující asistovanou sebevraždu osob s velmi vážnou nebo nevyléčitelnou nemocí. Jde o reakci na rok starý nález ústavního soudu, podle něhož je dosavadní definice zákoníku o trestnosti dopomoci při sebevraždě protiústavní a porušuje základní práva.
16. 12. 2021|

Španělsko povolilo eutanazii pro občany a rezidenty. Zákon vadí církvi i pravicovým stranám

Španělský parlament ve čtvrtek definitivně schválil zákon o eutanazii. Pro novou legislativu se vyslovilo 202 poslanců z 350, proti hlasovalo 141 zákonodárců. Španělsko se tak stalo čtvrtou zemí v Evropské unii, která svým občanům umožní ukončit život za asistence lékaře. Schválení zákona patřilo mezi cíle levicové vlády premiéra Pedra Sáncheze, proti byly pravicové strany a katolická církev.
18. 3. 2021|

Nizozemsko připravuje zákon, který by umožnil eutanazii nevyléčitelně nemocných a trpících dětí

Nizozemská vláda oznámila, že chce legalizovat eutanazii u nevyléčitelně nemocných dětí ve věku od jednoho roku do 12 let. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge podle agentury AFP uvedl, že příslušné právní normy připraví na základě studie odborníků, která prokázala, že nemocné děti „zoufale trpí“.
13. 10. 2020|

Vláda se chce kvůli dolu Turów obrátit na Evropskou komisi. Další návrhy spíš zamítala

Kvůli rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów Česko osloví Evropskou komisi, podání podnětu v pondělí schválila vláda. Opačně se postavila k návrhu na legalizaci eutanazie. Za přísných podmínek ji chtěla uzákonit skupina poslanců z klubů ANO a Pirátů. Odmítavý nebo přinejlepším neutrální je i postoj vlády k dalším návrhům, které na svém pondělním jednání posuzovala a nevzešly od některého z ministrů. Negativní stanovisko zaujala například k návrhům na dodatečný příspěvek pro kraje nebo na zrušení soudních exekutorů.
27. 7. 2020Aktualizováno27. 7. 2020, 20:48|

„Rozhodnout o vlastní smrti je základní lidské právo.“ Německo rozšíří možnosti eutanazie

Možnosti eutanazie pro vážně a nevyléčitelně nemocné se v Německu výrazně rozšíří. Vyplývá to ze sledovaného rozhodnutí německého ústavního soudu v Karlsruhe, podle kterého je dosavadní zákon omezující asistované sebevraždy protiústavní, a proto také neplatný. Omezuje totiž základní práva vážně nemocných.
26. 2. 2020|

Portugalsko udělalo první krok k povolení eutanazie a asistované sebevraždy

Portugalský parlament v prvním čtení schválil zákony legalizující eutanazii a asistovanou sebevraždu u smrtelně nemocných pacientů. Informovala o tom agentura AFP, podle které se závěrečné hlasování očekává do začátku léta. Zatím však není jasné, jestli zákon vstoupí v platnost, portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa k němu má totiž výhrady.
20. 2. 2020|

Asistovaná sebevražda za určitých podmínek není nezákonná, rozhodl italský soud

Asistovaná sebevražda není vždy nezákonná. Tak zní verdikt italského ústavního soudu, který řešil případ Marka Cappata. Ten je v ostře sledované kauze souzen za to, že před dvěma lety pomohl zemřít známému dýdžejovi. Informovala o tom agentura AFP.
26. 9. 2019|

Dilemata eutanazie. Soud v Haagu má vyjasnit nizozemský zákon

Přelomový proces kolem eutanazie začal v Nizozemsku – zemi, která volbu zemřít kdysi jako první umožnila. Obžalobě čelí lékařka, která ukončila život pacientky s těžkou demencí. Ta podle žalobců možná změnila názor, jenže to už lékařka neověřila. Teď čelí stíhání za vraždu. Prokuratura pro ni ale nežádá trest, spíše změny v zákonech. Jejich hranice, na rozdíl od života a smrti, prý zdaleka nejsou tak zřetelné.
28. 8. 2019|

Ve Francii po 11 letech zemřel ochrnutý pacient, o jehož odpojení od přístrojů rozhodovaly soudy

Ve Francii po téměř jedenácti letech ve vegetativním stavu zemřel ochrnutý pacient Vincent Lambert. Lékaři ho po dlouhých soudních sporech přestali na začátku měsíce uměle vyživovat. Agenturu AFP o úmrtí informovala Lambertova rodina, kterou případ stejně jako francouzské veřejné mínění rozdělil.
11. 7. 2019|