TÉMA

Útulek

Chovatelů exotických zvířat přibývá, řada ale nedodržuje podmínky

Někteří majitelé exotických zvířat nedodržují pravidla pro jejich chov. Obyvatele Karlových Varů nedávno například vyděsili na stromě v centru města dva hroznýši. Plazi často svým majitelům utečou a pak s jejich odchytem musí pomáhat městská policie. Nebezpečné je i svévolné vypouštění méně nebezpečných zvířat do volné přírody. Mohou se stát invazivním druhem a začít ničit původní faunu.
16. 4. 2024|

Ve vodě, na troskách, mezi kulkami. Ukrajinští dobrovolníci zachraňují zvířata po zničení přehrady

Vleklý konflikt na Ukrajině dopadá nejen na lidi, ale i na zvířata. Obyvatelé před boji často stihli utéct jen s prázdnýma rukama a zůstaly po nich tisíce psů. Naposledy čelili živlům i ostřelování po protržení Kachovské přehrady. O taková zvířata se starají stovky dobrovolníků.
11. 7. 2023|

Turecko se snaží omezit počty toulavých psů. Podle majitelky útulku je efekt opačný

Turecko se snaží omezit počty pouličních psů. Od nového roku musí každé město nebo městská část nad pětasedmdesát tisíc obyvatel mít vlastní útulek. Majitelé domácích mazlíčků mají navíc povinnost nechat zvířata očipovat. Podle některých se ovšem snaha úřadů úplně míjí účinkem.
8. 1. 2023|

Chybí jednotný rejstřík psů. Majitelé je přitom musí povinně čipovat už tři roky

Ani tři roky po zavedení povinného čipování psů neexistuje navazující jednotný rejstřík. Ten by přitom výrazně pomohl při nalezení zatoulaných zvířat. Funguje jen desítka soukromých rejstříků, zdaleka ne kompletních. Jednotnou evidenci stát ohlašoval už na loňský leden.
3. 1. 2023|

Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.
9. 7. 2022|

Tradice na Štědrý den jsou zpět jen částečně. Návštěvníci i zvířata v zoo slaví, polévky se odkládají

Podruhé v řadě se musí Štědrý den obejít bez některých novodobých tradic, jako je nalévání polévky pražským primátorem nebo její podávání na náměstí v Boskovicích. Do svého živlu naopak vyrazili otužilci a po roční pauze opět slaví Vánoce také zvířata spolu s návštěvníky zoologických zahrad.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 13:33|

Mexická armáda pomáhá voříškům. Pouliční psi procházejí výcvikem

Psi bez průkazu původu se dostali do hledáčku mexické armády. Ta tak našla řešení dvou problémů najednou. Jak se zbavit pouličních psů, kterých je v mexických ulicích mnoho, a kde sehnat psy k výcviku. Na kraji hlavního města v oblasti zvané Zumpango de Ocampo zřídila útulek, kde jsou nalezení psi po ošetření zařazeni do armádního výcviku. Armáda využívá psí pomoci při hledání zakázaných látek, detekci výbušnin, hledání pachatele a ti fyzicky zdatnější si můžou vyzkoušet práci takzvaných „bojových plemen“ nebo ochrany majetku. V současné době se na této základně nachází přes padesát „voříšků“. V případě, že by se pro psa nenašlo uplatnění v žádném segmentu, stane se po ošetření a základním výcviku socializace mazlíčkem.
6. 8. 2021|

Veterináři odebrali chovatelce z Jindřichohradecka 21 argentinských dog. Byly ve špatném stavu

Veterináři společně s policií, zástupci obce a ve spolupráci s útulky odebrali 21 argentinských dog chovatelce v Oldřiši u Blažejova na Jindřichohradecku. Psi byli ve špatném stavu, údajně ohrožovali obyvatele. Chov jednoho dospělého psa, tří fen a 17 štěňat byl v přívěsu o rozměrech devět krát čtyři metry a okolním výběhu, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
2. 7. 2021|

Parvoviróza opět uzavřela psí útulek v Bohumíně. Ruší se i dobrovolné venčení psů

V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy kvůli vysoce nakažlivé parvoviróze, která postihuje hlavně štěňata. Karanténa bude platit do odvolání, a pro veřejnost je tak zrušeno i nedělní dobrovolné venčení psů. Nákaza uzavřela zařízení už zhruba před měsícem a útulek uzavřela na tři týdny.
9. 7. 2019|