TÉMA

Alena Zárybnická

Vydatné deště zmírnily sucho, hladina podzemních vod však zůstává pod normálem

Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku, přesto však na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho. Silně pod normálem také zůstávají hladiny podzemních vod. Problémy tak mají hlavně domácnosti závislé na studních. Některé obce se tak už nespoléhají jenom na vodu z podzemních vrtů, ale hledají i jiná řešení.
4. 8. 2023|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Počasí na Rhodosu bude dál pomáhat šíření požárů. Teploty zůstanou nad 30, bude silně foukat

Velmi teplé a velmi větrné počasí, které pomáhá šíření požárů, bude na Rhodosu panovat i dál. Teploty budou zřejmě celý týden nad třiceti stupni Celsia, zprvu budou šplhat téměř ke čtyřiceti, a ani vítr se nezklidní. Řečtí meteorologové upozornili, že nynější vlna veder zřejmě překoná téměř dvoutýdenní vedra z roku 1987, která způsobila stovky úmrtí.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:41|

Déšť zkropí České Švýcarsko v pátek večer a v sobotu. Bude však slabší, říká meteoroložka ČT

Do Českého Švýcarska dorazí déšť v pátek odpoledne a sobotu, podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické však bude slabší, než ukazovaly modely ze středy. Srážky mohou pomoci nejen hasičům při likvidaci ohnisek požáru, ale také s pročištěním ovzduší. Kvůli nižším teplotám v oblasti se totiž prachové částice rozptylují pomaleji. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou bouřky hrozit i v dalších krajích, někde může spadnout až 40 milimetrů srážek.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:57|

Červenec byl nejteplejším měsícem v dějinách měření. Ukazuje to na rychlost a hrozbu klimatické změny

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) označil červenec jako nejteplejší měsíc v historii pozorování, tedy za 142 let. Podle programu Copernicus, spravovaného Evropskou komisí, byl červenec 2021 třetím nejteplejším na planetě a druhým nejteplejším v rámci Evropy.
23. 8. 2021|

Dorazilo ochlazení a má i sněžit. Příští týden budou teploty kolísat

I čtvrtý den meteorologického jara zůstávají teploty nadprůměrné, ve čtvrtek překonaly na některých místech i patnáct stupňů. Díky vyšším teplotám tak na horách výrazně ubylo sněhu. Už v pátek se ale ochladí a dá se očekávat i sněžení. Následující týden přinese jak chladné, tak i teplejší dny.
4. 3. 2021|

Česko čekají dny v listopadové mlze. Slunce se ukáže na horách

Česko vstupuje do typicky listopadového víkendu. Páteční ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly a přes den se dostanou nad deset stupňů jenom tehdy, když se rozpustí mlha – což může někde nastat až po poledni. Šance na slunce ale roste s nadmořskou výškou a dočkat se ho mohou Češi na horách. Sníh pak meteorologové očekávají nejdříve v půlce měsíce.
5. 11. 2020|
Počasí

„Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.“ Zprávy o révě jsou i svědectvím o klimatu

V rámci září patří svátek svatého Václava k těm na pranostiky bohatším. A jak to tak bývá, najdeme pro 28. září lidové říkanky slibující jak slunečné, tak deštivé počasí. Kterým letos připíšeme body za splněnou vizi o budoucím stavu povětrnosti? A v čem může pěstování vína pomoci meteorologům a klimatologům? Odpovídá meteoroložka ČT Alena Zárybnická.
28. 9. 2020|

Proč nemůžu do kina ani k babičce? ČT :D informuje děti o koronaviru a nabízí vzdělávací hry

Web ČT :D zprovoznil infostránku o koronaviru pro děti, na které radí, co dělat, když děti nemůžou navštěvovat školu. Zároveň nejmenším vysvětluje koronavirus i důvody současných opatření. Kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií ČT Štěpánka Sunková řekla, že informace by měly dostávat i děti – jen v jiné formě. ČT :D zároveň chystá propojení s projektem UčíTelka, který v pondělí startuje na ČT2.
14. 3. 2020|

Česká televize spustí vyučování prostřednictvím obrazovky. Pořadem UčíTelka reaguje na zavření škol

Česká televize spouští od pondělí 16. března unikátní vysílání UčíTelka. Každý den čeká na programu ČT2 na žáky prvního stupně základních škol vyučování prostřednictvím televizní obrazovky. V úterý a ve čtvrtek pak pomůže v pořadu Škola doma s přípravou na přijímací zkoušky.
13. 3. 2020|

České hory zasáhne prudká obleva, potrvá až do úterý

Kombinace deště a silného větru bude důvodem pro rychlé tání sněhu. Přitom na horách je ho za poslední tři roky vůbec nejméně. Starosti to působí například i organizátorům ČEZ Jizerské padesátky, uvádí meteoroložka České televize Alena Zárybnická.
30. 1. 2020|

Každá sněhová vločka je jiná. Tvarů může být sextilionkrát více, než kdy nasněžilo

Každá sněhová vločka váží jen miliontinu gramu. Na zem jich během geologického vývoje planety spadlo odhadem 1035. Pod tímto číslem – jedničkou následovanou 35 nulami – se skrývá množství sněhu těžší než celá zeměkoule. A přitom každá je originál a spatřit dvě identické prakticky není možné. To je jen jedno z tajemství, které sněhové vločky mají, popisuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická.
29. 1. 2020|
Počasí

Roztopené Česko. Nový teplotní rekord pro červen činí 38,9 stupně

Česko zažilo tropický den. Nový teplotní rekord pro měsíc červen naměřili v Doksanech – 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo z roku 2000 a jeho hodnota byla o 0,7 stupně nižší. Teplotní rekordy pro 26. červen byly překonány na více než 90 procentech stanic, které měří 30 let a více let, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pěti krajích v Čechách vyhlásili meteorologové smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší. Pokles čekají až s ochlazením v noci, která však bude také tropická.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 21:28|