TÉMA

Alkoholismus

Psychiatrická nemocnice u Užhorodu bere pacienty z válkou zasažených částí Ukrajiny

Nejzápadnější část Ukrajiny útoky prakticky nezasáhly, dopady války jsou ale patrné i tam. Třeba v psychiatrické léčebně nedaleko Užhorodu, kde pomáhali přijímat pacienty z evakuovaných oblastí. V současnosti se jedná o několik stovek mužů.
2. 8. 2023|

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Kampaň Suchej únor má pomoci změnit návyky ohledně alkoholu. Zapojily se i firmy

Z analýz ministerstva zdravotnictví vyplývá, že rizikovému pití alkoholu se v Česku vystavuje zhruba jeden a půl milionu lidí. Odborníci se nyní snaží podpořit kampaň „Suchej únor“, která má lidem pomoct prověřit vztah k alkoholu a změnit návyky. Nově se zaměřila i na osvětu ve firmách.
7. 2. 2022|

V Rusku během pandemie stoupá závislost na alkoholu, klesá ale spotřeba toho tvrdého

Během vleklé pandemie koronaviru se v Rusku zvýšila spotřeba alkoholu. Covid tak v zemi přerušil pozitivní dlouhodobý trend snižování závislosti. Rusové v posledních letech ve větší míře pijí spíš pivo a víno, klesá spotřeba vodky a dalšího tvrdého alkoholu.
13. 12. 2021|

Usmívat se na jiné lze i přes Zoom, lidé ani teď nejsou v úplné izolaci, říká psychiatr Nešpor

Omezení společenského života zavedená kvůli pandemii covidu-19 nelze považovat za sociální izolaci, je přesvědčen psychiatr, bývalý primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Lidé se stále stýkají s lidmi ze své domácnosti, kolegy v práci, ale i s dalšími lidmi, s nimiž se mohou spojit díky technice. Soudí, že komunikace na dálku by byl špatný pán, kdyby nahrazoval reálné kontakty, ale v současné situaci plní roli dobrého sluhy. Karel Nešpor byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedla Barbora Kroužková.
18. 1. 2021|

Anonymní alkoholici se scházejí on-line. Kvůli omezením hrozí nárůst počtu závislých

Skupiny Anonymních alkoholiků přesunuly svá setkávání na internet. Do virtuálního prostředí už přešly skupiny v Praze, Brně, Ostravě, Písku nebo Liberci. Tento týden se na Skypu sejdou skupiny z Přerova, Prostějova a Olomouce. Různé skupiny Anonymních alkoholiků podle odhadu spolku v Česku navštěvuje asi 600 lidí. Odborníci upozorňují na to, že kvůli komplikacím spojeným s koronavirem hrozí nárůst počtu lidí, kteří se s alkoholem potýkají.
8. 11. 2020|

Ketamin jako budoucí lék na alkoholismus? Látka může pomoct snížit chuť pít, tvrdí vědci

Ketamin, který je známý jako lék i rekreační droga, by v budoucnu mohl pomáhat alkoholikům v boji se závislostí. Upozornil na to experiment, jehož výsledky představil časopis  Nature Communications. Podle vědců totiž tato látka může narušit pozitivní vzpomínky, které rizikoví pijáci na alkoholické nápoje mají.
27. 11. 2019|

Průměrný Rus už pije méně než průměrný Čech. Stoupá ale počet otrav domácí pálenkou

V Rusku se daří snižovat spotřebu alkoholu. Průměrný Rus už pije méně než průměrný Čech. Díky zvýšení daní z alkoholu a zákazu reklamy na tyto nápoje tak sice jejich konzumace klesla, přibývá ale úmrtí otravou z podomácku vyrobené pálenky.
10. 11. 2019|

Z příspěvků na Facebooku lékaři a umělá inteligence poznají psychózy, alkoholismus i cukrovku

Jazyk používaný na Facebooku může pomoci rozpoznat řadu zdravotních problémů, například cukrovku, úzkost, deprese a psychózy. Dokládá to výzkum amerických lékařů publikovaný v odborném žurnálu PLOS ONE.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:24|