TÉMA

Mohamed bin Salmán

Snížit spotřebu fosilních paliv, nebo je odstavit úplně? Světoví státníci hledají v Dubaji společnou cestu

Na výstavišti v Dubaji probíhá konference OSN o změně klimatu COP28. Na dvoutýdenním jednání téměř dvou stovek zemí o dalším společném postupu proti změnám klimatu vystoupí řada světových lídrů, mezi prvními promluvil britský král Karel III. či generální tajemník OSN António Guterres, kteří varovali před dopady klimatické změny. Očekávají se také projevy německého kancléře Olafa Scholze, vůdce Saúdské Arábie Muhammada bin Salmána nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Za Česko se účastní mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS), který promluví v sobotu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 22:59|

Saúdská Arábie stojí vůči Izraeli na pomezí mezi pragmatismem a veřejným míněním

Po brutálním teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské občany a následné vojenské odpovědi židovského státu se Saúdská Arábie, jeden z nejvlivnějších arabských států na Blízkém východě, ocitla ve velmi složité situaci: na jednu stranu chce vedení království setrvat ve svém cíli normalizovat s Izraelem vztahy, za což se jí má dostat ekonomické a vojenské pomoci USA. Na druhou stranu si nesmí znechutit vlastní občany, kteří podle dostupných dat stojí s velkou převahou na straně Palestinců.
8. 11. 2023|

Účastníci summitu G20 se shodli na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Lídři členských zemí se na víkendovém summitu skupiny G20 v Dillí dohodli na formulaci závěrečné deklarace včetně pasáže o válce na Ukrajině. V sobotu to oznámil indický premiér Naréndra Módí. Klíčová a dosud sporná pasáž o geopolitické situaci na Ukrajině podle DPA odpovídá požadavkům Ruska i Západu a hostitelská země výsledek označuje za „stoprocentní konsensus“. Podle Kyjeva je ale deklarace slabá a lídři by na ni neměli být pyšní. Státníci se v Dillí také shodli, že do bloku G20 nově přizvou Africkou unii (AU). Summit přišel i s významnou dohodou o infrastruktuře. Počítá s lepším propojením Evropy, Blízkého východu a Indie sítí železnic a přístavů. Tématem bylo i klima.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 19:59|

Si Ťin-pching přiletěl do Rijádu. Čína mluví o epochálním milníku, USA o pokusu získat vliv

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu přiletěl na návštěvu do Saúdské Arábie. Peking cestu označil za svou největší diplomatickou iniciativu v arabském světě, neboť Rijád rozšiřuje globální spojenectví nad rámec dlouhodobého partnerství se Západem, uvedla agentura Reuters.
7. 12. 2022|

Americký soud zamítl žalobu na saúdského korunního prince kvůli vraždě novináře Chášakdžího

Soud ve Spojených státech zamítl žalobu proti saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedovi bin Salmánovi kvůli jeho údajném podílu na vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v listopadu soudu navrhla, aby bin Salmánovi v tomto občanskoprávním řízení přiznal imunitu.
7. 12. 2022|

Bidenova vláda navrhla imunitu pro saúdskoarabského korunního prince v případu vraždy novináře

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve čtvrtek navrhla americkému soudu, aby saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi přiznal imunitu v občanskoprávním řízení týkajícím se vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Bin Salmán je faktickým vládcem své země a nově také premiérem, což by mu mělo zajistit imunitu, uvedla administrativa podle článku deníku The Guardian vydaného v pátek. Agentura AP to označila za zásadní změnu v postoji USA.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 15:27|

Nemyslel jsem si, že vyváznu živý, uvedl Brit, kterého zatkli a týrali Rusové

Aiden Aslin v rozhovoru pro britský deník The Sun popsal, jak ho ruští vojáci v bojích na východě Ukrajiny zajali a pak týrali. Britského občana, jenž předtím bojoval po boku Ukrajinců, drželi pět měsíců, než byl v týdnu propuštěn v rámci velké výměny zajatců.
25. 9. 2022|

Ulice před ambasádou Saúdské Arábie v USA nese nově jméno zavražděného Chášakdžího

Washington přejmenoval ulici před velvyslanectvím Saúdské Arábie po zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím. Stalo se tak pouhý měsíc před první cestou prezidenta Joea Bidena do Saúdské Arábie. Tamního korunního prince Mohameda bin Salmána, který je z objednání vraždy podezřelý, označil Biden už dřív za vyvrhele. Vztahy obou zemí jsou od té doby napjaté.
17. 6. 2022|

Turečtí soudci „hodili beránka do vlčí tlamy“. Kauzu vraždy Chášákdžího předali Saúdské Arábii

Soud v Istanbulu ve čtvrtek rozhodl předat kauzu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího Saúdské Arábii. Chášakdží, který patřil ke kritikům saúdskoarabského režimu, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se doposud nenašlo.
7. 4. 2022|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Kulhánek chce intenzivnější obchod s Rijádem. Na lidská práva se Černínský palác „dívá realisticky“

Česká vláda chce posílit obchodní vztahy se Saúdskou Arábií. Ty v posledních čtyřech letech poklesly, loni obrat představoval necelou půlmiliardu dolarů. Můžou za to jak výkyvy na trhu s ropou, tak i dopady pandemie. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v Rijádu navrhl navázat strategické partnerství mezi oběma zeměmi.
16. 9. 2021|

AP: Saúdská Arábie prošla od útoků z 11. září změnami, vůči kritikům ale zůstává represivní

Saúdská Arábie prošla od teroristických útoků z 11. září 2001 velkými změnami, píše agentura AP. Patnáct z devatenácti tehdejších atentátníků byli občany Saúdské Arábie a království bylo rodištěm strůjce útoků a zakladatele teroristické organizace al-Káida Usámy bin Ládina. V následujících dvaceti letech se Saúdská Arábie postavila členům al-Káidy na své půdě, upravila učebnice, potírala financování terorismu a proti terorismu spolupracovala také se Spojenými státy. AP však podotýká, že zatímco se Rijád snaží změnit svou image, politicky zůstává represivní.
12. 9. 2021|

Do vraždy novináře Chášakdžího byli zapojeni i lidé s výcvikem z USA, píše New York Times

Čtyři saúdskoarabští agenti, kteří se v roce 2018 podíleli na vraždě novináře Džamála Chášakdžího v Istanbulu, v předchozím roce absolvovali výcvik ve Spojených státech schválený ministerstvem zahraničí USA. Podle deníku The New York Times (NYT) o tom vypovídají interní dokumenty a vyjádření nejmenovaných osob obeznámených s danou spoluprací.
23. 6. 2021|

Tajné služby USA: Princ bin Salmán schválil vraždu Chášakdžího. Rijád to odmítá

Podle amerických zpravodajců schválil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán operaci s cílem zajmout či zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Novinář byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.  Americká diplomacie po zveřejnění odtajněného dokumentu ohlásila cestovní restrikce proti desítkám saúdskoarabských občanů. Bin Salmán by ale podle deníku New York Times (NYT) mezi nimi být neměl. Saúdská Arábie nově zveřejněné hodnocení „naprosto odmítá“, uvedlo podle Reuters tamní ministerstvo zahraničí.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:40|

Mutace koronaviru z Anglie se už objevila ve Francii či Španělsku. V Nitře byl očkován první Slovák

Mutace koronaviru z jižní Anglie byla poprvé odhalena také ve Francii. Vysoce nakažlivá varianta viru byla prokázána v Tours v centrální části země u Francouze, který trvale žije v Británii. Stejná mutace se našla také u čtyř osob ve Španělsku, od pátku se prokázala celkem u sedmi lidí v Japonsku. Dva nakažené hlásí rovněž kanadská provincie Ontario, svůj případ má i Švédsko. V Evropě pokračuje distribuce vakcíny firem Pfizer a BioNTech, Maďarsko i Slovensko už začalo očkovat.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 23:22|

Soud obžaloval dalších šest Saúdů z vraždy novináře Chášakdžího

Turecký soud v úterý obžaloval dalších šest lidí z podílu na vraždě novináře a kritika saúdskoarabské monarchie Džamála Chášakdžího. Všichni noví obžalovaní jsou občany Saúdské Arábie. Novinář Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Jeho ostatky se zatím nenašly, podle tureckých vyšetřovatelů bylo tělo rozřezáno a odvezeno.
24. 11. 2020|

Netanjahu se setkal se saúdským princem bin Salmánem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Mohamedem bin Salmánem, informovala izraelská média. Schůzku potvrdil člen Netanjahuova kabinetu. Saúdský ministr zahraničí ji následně popřel, jiné zdroje ze saúdskoarabské vlády ji však potvrdily. Netanjahuova kancelář věc zatím nekomentovala. Podle agentury AP by se jednalo o vůbec první setkání čelných saúdských a izraelských představitelů. V Saúdské Arábii v neděli jednal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 21:59|

„Čím zlejší jsou, tím lépe s nimi vycházím,“ řekl Trump o světových lídrech. Na pulty míří Woodwardova kniha

Americký prezident Donald Trump podle svých slov udržuje lepší osobní vztahy s těmi světovými vůdci, kteří jsou „drsní a zlí“. Prohlásil to v jednom z rozhovorů s legendárním novinářem Bobem Woodwardem, jemuž v úterý vychází nová kniha nazvaná Rage (Vztek) založená na 18 telefonických interview s hlavou státu. Útržek z jednoho z nich odvysílala stanice NBC. Dosud zveřejněné úryvky z knihy, jež bude dle očekávání bestsellerem, vyvolaly v USA četné kontroverze.
16. 9. 2020|

Rijád zmírnil tresty vrahům Chášakdžího, verdikt je konečný

Saúdskoarabský prokurátor ohlásil nový verdikt v kauze vraždy novináře a kritika Rijádu Džamála Chášakdžího. Pět lidí odsouzených za vraždu původně k trestu smrti dostalo nově dvacetileté vězení. Zbylí tři odsouzení dostali tresty v rozpětí od sedmi do deseti let vězení. Informovala o tom stanice Al-Arabíja. Saúdskoarabská agentura SPA napsala, že verdikt je konečný. Vlastní proces v případu vede i Turecko.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 19:12|

Apple je nejhodnotnější firmou světa, přeskočil Saudi Aramco

Akcie americké společnosti Apple v pátek díky příznivým čtvrtletním výsledkům hospodaření posílily o více než deset procent na nový rekord. Výrobce iPhonů tak překonal saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco a stal se největší firmou na světě podle tržní kapitalizace.
1. 8. 2020|

V Turecku začal proces v případu vraždy Chášakdžího. Obžalované Araby soudí v nepřítomnosti

V nepřítomnosti obžalovaných začal v Turecku proces s 20 lidmi, kteří byli obviněni z vraždy tureckého novináře Džamála Chášakdžího. Jde o Saúdské Araby a podle tureckého tisku pro ně prokuratura žádá v Turecku nejvyšší možný trest, což je doživotí. Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Mezi obžalovanými jsou i dva spolupracovníci saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána.
3. 7. 2020|

V Saúdské Arábii se už za trest bičovat nebude. Křižování nebo utínání končetin ale zákony dál povolují

Saúdská Arábie zakáže mrskání. Tento středověký trest mnohdy končil trvalými následky, někdy i smrtí. Soudy ho nově nahradí vězením a peněžními pokutami. Saúdský justiční systém čelí dlouhodobé kritice za přílišnou krutost.
26. 4. 2020|

OPEC se dohodl se spojenci na výraznějším snížení těžby. Zvýšení ceny ropy pomůže Aramcu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby o dalších 500 tisíc barelů denně, uvedly zdroje agentury Reuters. Cílem dohody je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh.
6. 12. 2019|

Nové mantinely války v Jemenu: všichni proti Hútíům

Jemenská vláda Mansúra Hádího uznávaná mezinárodním společenstvím podepsala mírovou dohodu s Jižní přechodnou radou reprezentující separatisty na jihu země, píše agentura Reuters. Strany se tak znovu spojí v boji proti Hútíům podporovaným Íránem. Válka trvá čtyři a půl roku a vyvolala nejhorší humanitární katastrofu současnosti.
5. 11. 2019|