TÉMA

Petr Holeček

Senátory Starostů povede Sobotka

Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.
2. 10. 2022|

Někteří senátoři obhajující mandát propadli hned v prvním kole. Neúspěšní byli Horník nebo Jelínková

Senátoři, kteří obhajují svůj mandát, vstupují do voleb s mírnou výhodou. Mají zkušenosti z předchozí kampaně, jsou ve svém obvodu známí, vědí, s jakou agendou voliče oslovit. Proto stojí za pozornost, pokud se neprobojují ani do druhého kola. Když už se to ale děje, značí to problém.
25. 9. 2022|

Ve druhém kole senátního obvodu Mělník se střetnou Smotlachová a Brzobohatá

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Mělník postoupily Jarmila Smotlachová (ODS) a Andrea Brzobohatá (ANO). Smotlachová získala 25,02 procenta hlasů, druhá Brzobohatá 24,07 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 41,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.
4. 7. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Senátoři většinou odmítají Zemanova kandidáta na ústavního soudce Poledníka

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl ve středu její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:18|

Zástupci sněmovních stran podpořili pomoc Ukrajině. Zvažují omezení činnosti ruské ambasády

Vláda se v pátek zavázala k humanitární pomoci a podpoře lidí prchajících před konfliktem. Zároveň přijala kroky, které mají zajistit i bezpečnost v tuzemsku. V pořadu Události, komentáře o postupu kabinetu debatovali zástupci všech sněmovních stran – místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD), předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček, ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) a místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS).
26. 2. 2022|

Senátoři zamítli nový stavební zákon. Nechtějí centralizaci úřadů, obávají se prodloužení řízení

Senátoři dále jednomyslně zamítli stavební zákon. Vrací se tedy do Poslanecké sněmovny, která může senátní veto přehlasovat 101 hlasy. V horní komoře zněly výhrady hlavně vůči tomu, že by se měly stavební úřady centralizovat a přesunout pod stát. Senátoři se také obávají, že změny nakonec prodlouží stavební řízení, ačkoli vláda deklaruje zcela opačný cíl. Horní komorou naopak prošla novela, která zavede občanské průkazy s čipy, na nichž budou i otisky prstů.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 18:25|

Nárok na ošetřovné budou mít i prarodiče nebo tety, schválil to Senát

Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají, novelu podpořil Senát. Zároveň prodloužil vyplácení příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci až do konce června. Horní komora chce také zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték a pozměňovací návrh k novele o České národní bance poslala zpátky do sněmovny. Senát omezil i vymáhání dluhů u dětí. Nová pravidla se budou vztahovat na lidi do 21 let věku.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:41|

Senátory dráždí Zemanův projev k Vrběticím. Zvažují ústavní žalobu

Senátoři diskutují o možnosti podat žalobu proti prezidentu Miloši Zemanovi. Někteří členové horní komory vidí v jeho výrocích k případu vrbětických výbuchů možnou velezradu. Podle hlavy státu existuje kromě podezření na akci ruských agentů i možnost, že explozi způsobila neodborná manipulace. Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale jakoukoli druhou vyšetřovací verzi odmítli.
27. 4. 2021|

K soudu míří první žaloba proti vyhlášení nouzového stavu

Kvůli nedělnímu vyhlášení nouzového stavu podal žalobu pro porušení ústavního zákona první člověk. Po pražském městském soudu požaduje, aby rozhodnutí zrušil, informoval jeho právník Norbert Naxera. Nový nouzový stav nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužení ve čtvrtek odmítla sněmovna. O další vyhlášení požádali hejtmani. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s ústavou. Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a sněmovnu obchází.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 17:52|

Kvóty na prodej českých potravin zřejmě neprojdou Senátem. Vadí třem nejsilnějším klubům

Povinné kvóty na prodej českých potravin ve velkých obchodech velmi pravděpodobně nebudou platit od příštího ledna. Přestože je minulou středu schválili poslanci, v Senátu pravděpodobně narazí. Kvóty odmítají tři nejsilnější kluby, které mají v horní parlamentní komoře jasnou ústavní většinu.
31. 1. 2021|

Senát zřejmě odmítne povinné kvóty na potraviny, podle ODS a STAN jsou nesmyslné

Zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech kritizují někteří senátoři, horní komora je zřejmě odmítne. Avizovali to senátoři z klubů ODS a STAN, které jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře. Zákonodárci kvóty označili za nesmyslné. Podle občanských demokratů by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají jen velkým potravinovým výrobcům. S návrhem má problém i Evropská komise. Bude zkoumat, jestli kvóty neomezí volný pohyb zboží.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 22:24|

Senátoři STAN navrhnou ústavní přezkum vyhlášení termínu voleb

Ústavní soud by měl podle senátorů za Starosty zrušit rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vyhlášení termínu voleb do Poslanecké sněmovny pro zneužití pravomocí hlavy státu. Vyhlášení termínu říjnových voleb na konci loňského prosince považují Starostové za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.
7. 1. 2021|

Vrácení daňového zákona nebylo veto, zaznělo z Hradu. Balíček vyšel ve sbírce zákonů

Prezident Miloš Zeman v dopise předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) potvrdil, že daňový balíček nevetoval. Do Poslanecké sněmovny nepodepsaný zákon poslal, aby mohl začít platit k začátku roku. Zákon už ve čtvrtek vyšel ve Sbírce zákonů, v platnost vstoupí od 1. ledna. Ruší superhrubou mzdu, místo ní začne platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýší se také roční daňová sleva na poplatníka o tři tisíce korun a sníží se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 13:37|

STAN má osobnosti na předsedu Senátu, chce ale vyslat signál soudržnosti komory

Senátní klub STAN chce jako pravděpodobně nejsilnější frakce horní komory po víkendových volbách od pondělí s dalšími kluby jednat o novém předsedovi Senátu a dalších funkcích. Po prvním videozasedání klubu jeho předseda Petr Holeček řekl, že má dost silných osobností, které by se mohly vedení horní komory ujmout. Odmítl však jmenovat. Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník nicméně uvedl, že volba Zbyňka Linharta (za STAN), který jako jediný obhájil svůj mandát už v prvním kole hlasování, by byla stejně důstojná jako znovuzvolení současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).
11. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 21:03|

Senát byl na konci uplynulého roku hybatelem dění. Třetinu komory letos čekají volby

Senát letos čeká obměna. V podzimních volbách vyberou voliči třetinu jeho členů. Teď má v horní parlamentní komoře výraznou převahu opozice. I přesto, že Senát absolvoval v uplynulém roce méně schůzí a jednacích dnů než sněmovna, byl třeba na konci roku hlasitějším hybatelem událostí.
4. 1. 2020|

Ústavní žaloba na prezidenta má dostatek podpisů, aby ji projednal Senát. Není ale jisté, že ji senátoři odsouhlasí

Předkladatel ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana senátor Václav Láska (Senátor 21) už sehnal 31 podpisů, návrhem se tak bude zabývat plénum horní komory. Aby se dostala až k Ústavnímu soudu, musela by pro text hlasovat ústavní většina v Senátu i Poslanecké sněmovně. Podle Hradu se chtějí autoři jen zviditelnit, prezident očekává, že kdyby se žaloba dostala až k Ústavnímu soudu, senátorům „to samozřejmě hodí na hlavu“.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 21:14|