TÉMA

Soběslav

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Řidiči mohou nově využívat odpočívací místo na dálnici D3 u Chotýčan

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo oboustrannou dálniční odpočívku Chotýčany na dálnici D3. Měla by aspoň částečně snížit kritický nedostatek parkovacích míst pro kamiony. Stavbaři měli odpočívku původně dokončit v srpnu, ale práce se zpozdily kvůli počasí. Výstavba stála 432 milionů korun bez daně. K dispozici je celkem téměř 200 parkovacích míst a čerpací stanice.
14. 9. 2023|

Zoo v Janově nebude, Jemnice nechce velkochovy, Čeperka je proti spalovně. Lidé rozhodovali v místních referendech

Souběžně s komunálními a senátními volbami se v některých obcích konala také místní referenda. Občané se v nich většinou vyslovili proti určitému záměru – proti výstavbě spalovny komunálního odpadu, proti rozšíření těžby písku či třeba proti stavbě zoo. Referendum v Soběslavi bylo neplatné, protože se ho nezúčastnil potřebný počet lidí. V ostatních místech jsou výsledky referend platné a pro vedení obcí závazné.
25. 9. 2022|

Z nádraží v Roudné naposledy odjely vlaky. Starou trať nahradí rychlá přeložka, nejdřív je ale výluka

Po pouhých dvou měsících začala opět výluka na železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Správa železnic při ní dokončí novou přeložku tratě z Doubí u Tábora do Soběslavi. Až výluka po devíti dnech skončí, bude se již jezdí po ní. Přeložka se zdaleka vyhýbá obci Roudná, která se proto musela po 151 letech s železnicí rozloučit.
2. 9. 2022|

Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.
6. 8. 2021|

Utonulých vodáků v Česku přibývá. Nenosí záchranné vesty a zanedbávají přípravu, tvrdí expert

V Česku přibývá utonulých vodáků. Podle Jana Sedláčka z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže lidé zanedbávají přípravu před splouváním řek, nenosí záchranné vesty a neví, jak se chovat na jezech. Jen během minulého víkendu zemřelo na jihu Čech pět lidí, dalšího mrtvého vodáka našli policisté v Soběslavi ve středu. V živém vysílání ČT24Plus se Sedláčka lidé ptali na základní pravidla chování na řekách i na poskytování první pomoci.
14. 8. 2020|

Vlaky u Soběslavi se přesunou k dálnici. Začala stavba přeložky do Doubí, dopravu zrychlí i zjednoduší

Poslední úsek železniční trati mezi Prahou a Veselím nad Lužnicí, který zatím ležel ladem, jím už neleží. Správa železniční dopravní cesty zahájila modernizaci devíti kilometrů mezi Doubím u Tábora a Soběslaví, potrvá čtyři roky. Téměř v celé délce půjde o přeložku, nebudou tedy nutné dlouhé výluky. Po dokončení oprav tudy budou vlaky jezdit rychleji, díky druhé koleji jich bude moci být více.
16. 10. 2019|

Začala ražba tunelu klíčového pro zrychlení vlaků Praha–Tábor. Po dokončení jim cesta potrvá hodinu

Na pomezí středních a jižních Čech začala ražba tunelu, který má přispět k rychlejším cestám vlakem z Prahy do Českých Budějovic. Tunel Mezno bude dlouhý 840 metrů, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jej chce zprovoznit současně se zbytkem přeložky Votice–Sudoměřice za tři roky.
11. 9. 2019|

Výrobce nábytku Jitona bude propouštět. Důvodem je ukončení spolupráce s firmou Ikea

Nábytkářská firma Jitona, jedna z tradičních českých značek, jejíž historie sahá k roku 1951, se potýká s problémy a bude propouštět. Výpověď dostane asi stovka zaměstnanců klatovského závodu. Propouštění se dotkne i třebíčského závodu, ale ještě není známo, jak velké bude.
26. 7. 2019|

První letní kina začínají promítat. Letos jich bude nejvíc od začátku 90. let

Filmová sezona pod širým nebem se v Česku s příchodem vhodného počasí postupně rozjíždí. O víkendu se mohou lidé podívat na film v letním kině třeba ve Veselí nad Moravou, v Uherském Hradišti nebo v Praze. Většina jich ale spustí provoz až na konci června. Letos jich přitom bude promítat nejvíc od začátku 90. let: celkem asi 350. Uvedl to tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.
8. 6. 2019|