TÉMA

Krizová situace

Riziko útoků na kritickou infrastrukturu roste. Nejhůře jsou zabezpečeny nemocnice, tvrdí asociace

Zdravotnictví a vodárenství jsou v Česku nejzranitelnějšími částmi kritické infrastruktury, jejichž narušení znamená ohrožení bezpečnosti státu. Upozorňuje na to Asociace kritické infrastruktury (AKI ČR). Podle ní navíc narůstá nebezpečí útoků. Česko od svého vzniku dosud nečelilo tolika závažným hrozbám, jako jsou důsledky pandemie covidu-19 nebo války na Ukrajině nebo problémy v zásobování palivy a energiemi.
25. 6. 2022|

Obcím chybí krizové plány, lidé musí podle americké lektorky vědět, co mají při tornádu dělat

V jihomoravských obcích zasažených loňským tornádem se konají různé připomínkové akce. V Moravské Nové vsi uspořádali seminář Jak přežít tornádo s odbornou lektorkou z USA Cecilií Rokusek, kterou nepřipravenost obcí a lidí na tornádo překvapila. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce zavést pro starosty obcí povinnost absolvovat krizové bezpečnostní školení. Zároveň chce zřídit centra bezpečnosti, kde by se mládež i dospělí učili, jak postupovat v krizových situacích.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 23:21|

Twitter zakázal sdílení snímků soukromých osob bez jejich souhlasu

Sdílet na sociální síti Twitter fotografie či videa běžných lidí bez souhlasu zobrazených jednotlivců je nově proti pravidlům platformy. Ta změnu oznámila s tím, že když jim lidé nahlásí záběry zveřejněné bez jejich svolení, bude tento obsah odstraněn. Výjimku mají snímky známých osobností či jiných lidí publikované „ve veřejném zájmu“.
30. 11. 2021|

Reportéři ČT: Na prověřené firmy stát poslal kontroly, zatímco od těch s podivnými vlastníky objednával

Respirátory, roušky nebo dezinfekce se ze dne na den staly celosvětově nejžádanějším zbožím. Státy je neměly a když v březnu svět zaplavila pandemie koronaviru, všichni se je snažili získat. Česko nebylo výjimkou. To, jak stát za ochranné pomůcky utrácel, však vyvolává řadu otázek. Obchody uzavíral i s pochybnými firmami a za stejné výrobky platil řádově jiné sumy. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnovali Adéla Paclíková a Ondřej Golis.
5. 5. 2020|

Zaměstnanci ostravských hutí nasadili 3D brýle. Virtuální realita je učí zvládat krizové situace

V ostravské huti ArcelorMittal začali své zaměstnance školit pomocí virtuální reality. 3D brýle zaměstnancům promítají prostor výrobní haly a simulované nebezpečné situace, ke kterým může v provozu dojít. Pomocí speciálních ovladačů musejí sami kritické události vyřešit, například uhasit požár. Cílem je, aby se zaměstnanci naučili odhalit závady včas, vyřešit je a vyhnout se zranění.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 18:38|

Nový simulátor naučí záchranáře na lince 155, jak se vypořádat s krizemi i pádem letadla

Experti z ČVUT vyvinuli simulátor, který změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Počítačový systém napodobuje vývoj krizových situací, které dispečer na telefonu řeší. Už letos začne novinku používat pražská záchranka.
4. 6. 2019|