TÉMA

Pittsburgh

Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:07|

Američana souzeného za střelbu v synagoze shledala porota vinným. Hrozí mu trest smrti nebo doživotí

Porota v pátek shledala Roberta Bowerse vinným ze zabití jedenácti věřících v pittsburské synagoze Strom života v roce 2018, jedná se o antisemitský útok s nejvyšším počtem obětí v historii USA. Porotci padesátiletého muže po několika hodinách jednání uznali vinným ve všech třiašedesáti bodech obžaloby, informovala agentura AP. Stejná porota bude v navazujícím řízení volit mezi trestem smrti a doživotním vězením.
16. 6. 2023|

V Pittsburghu se zřítil most pár hodin před Bidenovým projevem o infrastruktuře

V americkém Pittsburghu se v pátek brzy ráno zřítil silniční most, a to jen několik hodin před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu do Pensylvánie mířil kvůli propagaci balíku investic do infrastruktury, který vyčlenil finance i na údržbu silnic a mostů. Úřady v Pittsburghu zaznamenaly deset zraněných, z nichž čtyři museli být hospitalizováni, ovšem žádné mrtvé. Příčina kolapsu se vyšetřuje.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 21:48|

Každé město má jedinečné mikrobiální „otisky prstů“, ukázal výzkum 60 metropolí

Vědci v obřím mezinárodním projektu prozkoumali 60 měst po celém světě – studovali v nich, jak vypadá jejich městský mikrobiom. Analyzovali vzorky odebrané ze systémů veřejné dopravy a nemocnic a z nich identifikovali obrovské množství mikrobiálních druhů – včetně tisíců virů a bakterií. Ukázalo se, že každé město má složení mikrobiomu unikátní, autoři práce ho přirovnávají k otiskům prstů.
31. 5. 2021|

Biden chce investovat do infrastruktury dva biliony dolarů

Americký prezident Joe Biden ve středu představil ambiciózní investiční plán do americké infrastruktury v hodnotě více než dvou bilionů dolarů (44,5 bilionu korun). Jeho cílem je nastartování největší světové ekonomiky tak, aby mohla čelit mimo jiné nástupu ekonomické síly Číny. Bidenovy návrhy se však hned zpočátku setkávají s odporem řady konzervativců a republikánů, kterým se nelíbí zejména úmysl zvýšit daně podnikům. O plán se tak s největší pravděpodobností povede vleklá bitva v Kongresu, napsala agentura Reuters.
1. 4. 2021|

Volební den, jaký tu ještě nebyl. Výběr nového prezidenta USA vrcholí v pandemii

Američané vybírají prezidenta. Většina volebních místností na východním pobřeží USA se začala otevírat v šest hodin ráno místního času (v poledne SEČ), nyní už jsou místnosti povětšinou zavřené. Přes 100 milionů lidí volilo korespondenčně či osobně v předstihu. Americké volby dospěly do finále za stupňujícího se šíření koronaviru a známek silného napětí ve společnosti. Lidé přicházeli k hlasovacím místnostem se zakrytými obličeji, deskami z překližky jsou zase zakrytá průčelí mnohých obchodů a dalších podniků. Kvůli možnosti povolebních nepokojů jsou na některých místech v pohotovosti národní gardy.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:00|

Americká předvolební kampaň jde do finále. Bidenova i Trumpova pozornost se stáčí k Pensylvánii

Američané v úterý vyberou novou hlavu státu pro příští prezidentské období. Oba uchazeči o křeslo v Oválné pracovně – stávající prezident Donald Trump a jeho demokratický protikandidát Joe Biden – opakovaně mluví o tom, že letošní volby rozhodnou o směřování Spojených států v příštích letech. Analytici kromě vysoké volební účasti očekávají také spory o to, zda je výsledek voleb legitimní. Zatímco Biden poslední den stráví na mítincích v rodné Pensylvánii, Trump plánuje vyrazit hned do čtyř klíčových států: Severní Karolíny, Pensylvánie, Wisconsinu a Michiganu.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 23:18|

NASA představila robota, který bude hledat vodu na Měsíci. Dostal jméno VIPER

Robotické vozítko VIPER, které bude na jižním pólu Měsíce hledat vodu pro budoucí mise amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), vyrobí a na přirozeného souputníka Země koncem roku 2023 dopraví soukromá společnost Astrobotic. Své rozhodnutí NASA oznámila ve čtvrtek večer.
12. 6. 2020|

Test vakcíny proti koronaviru na myších uspěl. Firma žádá o možnost zkoušet ji na lidech

Vědci z Pittsburghu tento týden oznámili, že otestovali potenciální očkování proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19. U myší vakcína vytvořila množství protilátek účinných proti tomuto viru. Protilátek bylo dost na to, aby vir neutralizovaly. O výsledcích informoval odborný časopis EBioMedicine.
4. 4. 2020|

Na oběžné dráze se těsně minuly dva satelity. Srážka by způsobila katastrofu

Na oběžné dráze nad americkým státem Pensylvánie se těsně minuly dva vyřazené satelity. Případná srážka by kvůli velkému množství úlomků znamenala pro nadcházejících několik desetiletí hrozbu pro jiné vesmírné aparáty i pro kosmické lety.
30. 1. 2020|
Doporučujeme

Umělá inteligence místo učitele. V Číně už stroje učí miliony dětí

V posledních letech se Čína rozhodla vsadit ve vzdělávání na zapojení umělých inteligencí, které budou další generace vzdělávat rychleji a účinněji. Přesná čísla nejsou, ale podle odhadů se do tohoto experimentu zapojily desítky milionů žáků.
23. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 13:06|

Všude jen benzinky a fastfoody. V Atlantě bojují proti „potravinové poušti“ městskou farmou

Na takzvané potravinové poušti v hlavním městě amerického státu Georgia vyrůstá nová komunitní zahrada pro pěstování zeleniny. O sazenice na opuštěné farmě pečují svépomocně dobrovolníci a první úrodu si už společně se sousedy rozdělili a odnesli domů. A to vše zdarma.
26. 9. 2019|

Na Měsíc zamíří tři moduly. Pro NASA je postaví soukromé společnosti

Tři soukromé kosmické společnosti postaví pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) bezposádkové přistávací moduly. Už příští rok by mohly na lunární povrch dopravit techniku a provádět zde vědecké pokusy. Podle NASA mají moduly připravit terén pro přistání člověka na Měsíci do roku 2024.
3. 6. 2019|