TÉMA

Opioidy

Mexiko vydalo do USA narkobarona Ovidia Guzmána Lópeze

Před americkým soudem stane syn narkobarona známého jako El Chapo. Mexiko vydalo Ovidia Guzmána Lópeze do Spojených států, které ho viní z obchodování s drogami. O jeho vydání informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.
16. 9. 2023|

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|

Vědci zjistili, kde se v mozku ukrývá chronická bolest. Chtějí to využít pro pomoc pacientům

Vědci z Kalifornské univerzity v San Franciscu objevili mozkové signály, které ukazují, jak člověk prožívá chronickou bolest. Tvrdí, že jejich práce je krokem směrem k účinné léčbě lidí žijících s dlouhotrvající bolestí, která není utišitelná běžnými léky.
24. 5. 2023|

Nejvyšší soud v Oklahomě zrušil trest pro firmu Johnson & Johnson v opioidové krizi

Oklahomský nejvyšší soud v úterý zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle nějž měla farmaceutická společnost Johnson & Johnson zaplatit 465 milionů dolarů (přes deset miliard korun) jako pokutu za nepravdivé informování o lécích utišujících bolest. Tyto informace pomíjely jejich návykovost, a přispěly tak k šíření závislostí.
9. 11. 2021|

Firmy zaplatí miliardy dolarů za opioidovou krizi v USA. V obří právní bitvě došlo k velkému zlomu

Na prodeji návykových opioidů vydělali miliardy dolarů, nyní budou tři největší američtí distributoři léků a farmaceutická firma Johnson & Johnson miliardy vyplácet. Dohodli se na tom s několika americkými státy, které na ně podaly žalobu. Podobných trestních stíhání je proti farmaceutickým firmám po celé zemi přes tři tisíce. Pokud se však toto urovnání potvrdí, bude se jednat o dosud nejvýznamnější mezník v obří právní bitvě. Na předávkování opioidy zemřelo za posledních dvacet let téměř půl milionu Američanů.
21. 7. 2021|

Nedostatek vitaminu D může zvyšovat riziko závislosti na opiátech, domnívají se vědci

Lidé, kteří mají málo vitaminu D, by mohli být náchylnější ke vzniku závislosti na opiátech. Poukázala na to nová studie uskutečněná na laboratorních myších, kterou publikoval časopis Science Advances. Výzkum podle vědců navíc naznačil, že na jedince s nízkou hladinou tohoto vitaminu mohou opiáty působit silněji.
19. 6. 2021|

Roky ekonomického rozkladu skončily, na Marsu budeme první, slíbil Trump v projevu o stavu unie

Spojené státy prožívají nejlepší ekonomický rozkvět v historii. Na úvod tradičního projevu o stavu unie to před oběma komorami Kongresu prohlásil americký prezident Donald Trump. V proslovu dále slíbil intenzivnější boj proti drogám a vymýcení AIDS do konce desetiletí. Kongres požádal o uvolnění peněz za účelem dostat Američany jako první na Mars. Prezident v projevu rovněž v souvislosti s imigrací zdůraznil, že do USA vede pouze legální cesta. Naopak o impeachmentu se Trump vůbec nezmínil. O ústavní žalobě hovořili v reakci na prezidentův projev demokraté.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 14:52|

Sacklerovi schovávají miliardy vydělané na opioidové závislosti, píše prokurátorka

Newyorská prokurátorka Letitia Jamesová oznámila, že její úřad odhalil skryté převody celkem miliardy dolarů (23 miliard korun) mezi majiteli farmaceutické firmy Purdue Pharma a různými institucemi včetně skořápkových firem nebo švýcarských bank, píše CNN. Rodina Sacklerových se tak podle názoru několika amerických států snaží ochránit svůj majetek. Ten je v ohrožení, protože čím dál víc lidí a institucí od nich požaduje kompenzace za opioidovou krizi, při níž jejich návykové léky na bolest každoročně zabijí desítky tisíc Američanů.
14. 9. 2019|

Farmaceutické firmy hledají po USA nové trhy pro návykové opioidy. Cílí na Austrálii či Indii

Opioidová krize se ze Spojených států šíří i do dalších zemí. Počet závislých nekontrolovaně roste například v Austrálii a nově ohrožená je i miliardová Indie. Farmaceutické společnosti se totiž po právních bitvách v USA snaží najít odbytiště pro své výrobky jinde.
7. 9. 2019|

Purdue Pharmu zavalily žaloby kvůli opioidům, obětem údajně nabídne až 12 miliard dolarů

Purdue Pharma, americký výrobce návykového analgetika OxyContin, nabízí k urovnání tisíců soudních sporů deset až dvanáct miliard dolarů (233 až 279,7 miliardy korun). Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje.
28. 8. 2019|

Opioidová krize v USA: Firma Johnson & Johnson podle žalobců úmyslně zlehčovala rizika návyku

V Oklahomě začal v úterý první soud s firmou Johnson & Johnson, která čelí žalobě kvůli údajnému podporování opioidové krize v USA. Závislost na opioidech si ve Spojených státech v roce 2017 vyžádala téměř 48 tisíc úmrtí a podle hlavního žalobce Mikea Huntera se jedná o nejhorší člověkem vytvořenou krizi amerického zdravotnictví v historii. Johnson & Johnson čelí žalobě, že ve snaze propagovat své léky použil klamný marketing a úmyslně zlehčoval rizika návyku. Firma obvinění popírá.
29. 5. 2019|