TÉMA

Avigdor Lieberman

Netanjahu to nemůže ustát, přišel o svou nejsilnější politickou kartu, říká Kalhousová

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dál odmítá jakoukoliv odpovědnost za důsledky útoku teroristů Hamásu ze 7. října. O víkendu dokonce na sociální síti obvinil tajné služby, že ho nevarovaly. Status po kritice z řad opozice i vlastního válečného kabinetu smazal a všem bezpečnostním složkám vyjádřil podporu. Podle ředitelky Herzlova centra izraelských studií Ireny Kalhousové ale nemůže Netanjahu současnou situaci dlouhodobě ustát a je jen otázkou času, než jeho politická kariéra definitivně skončí.
1. 11. 2023|

Izrael řeší cenu mléka. Chystané zdražení vláda změnila, obává se protestů

Izrael řeší kvůli inflaci mléčnou krizi. Chystané zvýšení jeho ceny o patnáct procent vláda nakonec zamítla, zdražení rozloží do delšího období. Obává se protestů, podobně jako v roce 2011, kdy se kvůli zdražování mléčných výrobků konaly masové demonstrace.
9. 5. 2023|

Izrael má rozpočet na příští rok, což podpořilo stabilitu vládní koalice

Izraelský parlament v pátek schválil rozpočet na příští rok a nová vláda premiéra Naftaliho Bennetta tak obstála v další zásadní zkoušce a zajistila si stabilitu, píší izraelská média. Velkým úspěchem kabinetu bylo už čtvrteční přijetí letošního rozpočtu v nejzazším možném termínu, což odvrátilo předčasné volby. Teď šlo o rozpočet na rok 2022 a podle listu The Jerusalem Post ho podpořilo 59 poslanců Knesetu, proti bylo 56 zákonodárců.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 10:08|

Ušlapání 45 lidí na izraelské hoře vyšetří státní komise. Na pozadí probíhá politická pře

Izraelská vláda zřídí státní vyšetřovací komisi, která prozkoumá příčiny tragédie při náboženské pouti na hoře Meron. Koncem dubna tam dav ušlapal pětačtyřicet lidí. Předchozí vláda Benjamina Netanjahua takovou komisi neustavila – mimo jiné zřejmě proto, že v ní zasedaly i ultraortodoxní náboženské strany, které pouť pořádaly.
21. 6. 2021|

Izrael čekají čtvrté volby během dvou let. Levice je v úpadku a pravice se hádá

Za dva měsíce čekají Izrael předčasné parlamentní volby. Už čtvrté během dvou let, což je světový unikát. Výjimečný je i vývoj preferencí. Levice prakticky vymizela, ale pravice se místo triumfu drolí a hádá o osobu premiéra Benjamina Netanjahua.
31. 1. 2021|

Navzdory vítězství Netanjahua. Izraelský prezident nechá sestavit vládu Gantze

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověří sestavením nové vlády vůdce druhé nejsilnější parlamentní strany Bennyho Gantze. Už třetí volby za rok přitom začátkem března vyhrál Likud nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Ten neúspěšně vyzval Gantze k sestavení vlády národní jednoty, která by bojovala proti šíření koronaviru.
15. 3. 2020|

Pravicový blok většinu v Izraeli zřejmě nezíská, Netanjahu chce ale znovu skládat kabinet

Izraelské volby vyhrála s mírným náskokem strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Blok pravicových stran ale zřejmě nezíská většinu potřebnou k sestavení vlády, tedy 61 mandátů. Spočteno je přes 90 procent hlasů a Netanjahuovi k většině v Knesetu chybí dvě křesla. Přesto v projevu mluvil o vítězství a o tom, že se pokusí udělat vše pro sestavení kabinetu.
2. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 11:48|

Třetí volby za rok. Kneset se rozpustil a Izraelce čeká další kampaň

Izrael míří k předčasným volbám. Ty se uskuteční druhého března a budou už třetí za jediný rok. Dvoje předešlé dopadly tak, že ani jeden z potenciálních koaličních bloků nezískal většinu poslanců, a nemohl tak sestavit vládu. O půlnoci vypršel zákonem daný limit a parlament musel být rozpuštěn.
11. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 12:25|

Na tahu je Gantz. Izraelský prezident jej po neúspěchu Netanjahua pověřil sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil lídra centristické koalice Modrobílí Bennyho Gantze sestavením nové vlády poté, co se to nepodařilo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády bude mít na svůj pokus čtyři týdny. Výsledek je ovšem nejistý.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 20:38|

Šanci na sestavení izraelské vlády dostane Gantz. Netanjahu neuspěl

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že se mu nepodařilo sestavit novou vládní koalici. Mandát k sestavení nového kabinetu tak vrací prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Jeho kancelář informovala, že šanci nyní bude mít šéf centristické koalice Modrobílí Benny Gantz.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 21:15|

Gantz a Netanjahu začnou jednat o vládní koalici. Dohodli se na tom na schůzce s Rivlinem

Vůdci dvou nejsilnějších formací v izraelském parlamentu se shodli, že spolu začnou jednat o vytvoření koaliční vlády. Benny Gantz z uskupení Modrobílí a dosluhující premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud to oznámili po schůzce s prezidentem Reuvenem Rivlinem. Modrobílí získali ve volbách 33 a Likud 31 mandátů. Dohromady by tak měli ve 120členném parlamentu většinu 64 poslanců.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 23:40|

Netanjahu vyzval Gantze k velké koalici. Ten ji odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval svého soupeře Bennyho Gantze, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Reagoval tak na pat po úterních předčasných parlamentních volbách. V nich se zřejmě nepodařilo získat většinu poslanců ani jedné z potenciálních koalic. Z Gantzovy koalice Modrobílí už zaznělo jasné ne.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 14:37|

Izraelské volby opět skončily patem. Netanjahu chce sionistický kabinet, Gantz vládu národní jednoty

Centristická koalice Modrobílí někdejšího náčelníka generálního štábu Bennyho Gantze patrně získala v izraelských volbách o jeden mandát víc než pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Ukazují to průběžné výsledky po sečtení více než pětadevadesáti procent odevzdaných hlasů. Ani centristé, ani Likud zřejmě nebudou moci vytvořit vládní koalici bez exministra obrany Avigdora Liebermana, který stojí v čele nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov.
17. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 22:40|

Jazýčkem na vahách se po izraelských volbách stal „car“ a bývalý vyhazovač v baru Lieberman

Skutečným vítězem izraelských voleb je podle některých komentátorů Avigdor Lieberman. Jeho nacionalistická strana Izrael je náš domov získala sice až čtvrtý nejvyšší počet mandátů, obě hlavní strany – centristická koalice Modrobílí i pravicový Likud – bez ní ale zřejmě vládní většinu dohromady nedají. Právě tento enfant terrible izraelské politiky tak může mít v rukou osud nové vlády.
18. 9. 2019|

Letos už druhý klíčový den pro Netanjahua. Izraelci opět volili parlament

V Izraeli se konaly letos již druhé parlamentní volby. Premiér Benjamin Netanjahu je vyvolal předčasně, když nedokázal najít koaliční partnery. Podobně jako při dubnových volbách průzkumy předpovídaly těsný souboj pravicové Netanjahuovy strany Likud a centristické koalice Modro-bílí někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gantze. Volební místnosti se uzavřely ve 21 hodin našeho času.
17. 9. 2019Aktualizováno17. 9. 2019, 20:59|

Všichni proti premiérovi. Netanjahuovi před zářijovými volbami roste konkurence

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vyrostli noví i staronoví političtí soupeři. Atmosféru před blížícími se volbami vystihuje fráze „Všichni proti premiérovi“. V pátek se uzavřely kandidátní listiny, k urnám voliči zamíří v polovině září.
6. 8. 2019|

Izraelský parlament odhlasoval své rozpuštění, zemi čekají nové volby

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se nepodařilo ve lhůtě, kterou dostal, sestavit vládní koalici. Po vypršení lhůty odhlasoval nedávno zvolený izraelský parlament své rozpuštění. Volby se tedy budou opakovat, uskutečnit se mají letos 17. září. Vyplývá to z návrhu zákona schváleného ve středu krátce před půlnocí.
29. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 11:58|

Netanjahuovi končí termín pro sestavení vlády. Jednání zasekl spor o narukování ultraortodoxních židů

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ve středu vyprší lhůta, ve které měl sestavit novou koaliční vládu. Rozhovory se zadrhly kvůli sporům mezi menšími pravicovými stranami. Ty se neshodnou v otázce, zda ultraortodoxní židé budou muset rukovat do armády. Už v pondělí izraelský parlament udělal první krok na cestě k novým volbám. Kvůli volebnímu patu poslanci předběžně schválili rozpuštění zákonodárného sněmu, projít ale musí ještě finálním hlasováním.
29. 5. 2019|