TÉMA

Jesenice

Daň z nemovitosti většina radnic měnit nebude. Některé čekají na konsolidační balíček

Většina měst nebude od nového roku sama měnit daň z nemovitosti. Na rozhodnutí měla zastupitelstva čas do konce září. Podle Svazu měst a obcí i podle Sdružení místních samospráv radnice čekají i na to, jak ve sněmovně dopadne vládní konsolidační balíček. Ten totiž sazbu navýší zákonem. Kabinet chce soubor opatření ve sněmovně definitivně prosadit během října. Většina obcí tak s případnou reakcí přijde až v příštím roce.
8. 10. 2023|

Ministerstvo chce trestat obce, které nezajistí místa ve školkách pro děti od tří let

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce sankcionovat obce, které nezajistí pro děti od tří let místa v mateřských školách nebo dětských skupinách. Resortní šéf Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce návrh předložit v koalici současně s chystanou novelou o dětských skupinách. Ne všechny vládní strany ale se záměrem souhlasí a kritizují ho i zástupci obcí.
26. 8. 2023|

Po deštích se rozvodnily řeky. Hladina stoupala na Botiči i tocích pod Českomoravskou vrchovinou

Na Botiči, Chotýšance, Žirovnici a Želetavce pozvolně ubývá vody. Všechny tyto řeky se po vydatných deštích z noci a úterního dopoledne ocitly na prvním stupni povodňové aktivity. Na noc a úterní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na povodně i na vydatný déšť, platnost obou však skončila a žádnou další již meteorologové nevydali.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 17:36|

30 let zpět: Vyrabovaný kostel na Chebsku

Otevření západních hranic po sametové revoluci s sebou přineslo svobodu cestování. Kostelům a církevním památkám v Československu však nastaly těžké časy. V brzkých porevolučních letech se staly terčem zlodějů, kteří je ve velkém vykrádali a cennosti pak odváželi za hranice. Jak potom takové památky vypadaly, dokládá příklad Kostela sv. Oldřicha ve Dřenicích na Chebsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 7. 2022|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.
25. 11. 2021|

Už jedenáct obcí odmítá středočeskou část dálnice D3. Někteří jsou pro rozšíření silnice z Prahy do Tábora

Třicet let už trvají dohady a spory kolem projektu dálnice D3, jde hlavně o její středočeskou část za šedesát miliard korun. Spolek Alternativa středočeské D3 opakovaně tvrdí, že jde o předraženou a ekologicky náročnou dálnici. Nahradit ji chce méně radikálním řešením, které by zahrnovalo obchvaty měst a hlavně modernizaci a rozšíření stávající silnice I/3 z Prahy do Tábora.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 23:33|

Háje, příští stanice Chodov. Opatov se zavírá na dva víkendy

Po celý prodloužený víkend a také následující sobotu a neděli bude uzavřena stanice Opatov na lince C pražského metra. Vlaky sice budou jezdit v celé trase až na Háje, předposlední stanicí ale budou projíždět. Náhradní dopravu dopravní podnik nezavede, doporučil cestujícím, aby použili řádné autobusové linky. Z nich ale pojede na Opatov jen část – všechny přímětské autobusy, které na Opatově končí, budou odkloněny na Háje.
7. 5. 2020|

Policie v případu vloupání do domů kolem Prahy podezřívá konkrétní lidi

Policie vytipovala v souvislosti se sériovými vloupáními do domů kolem Prahy konkrétní podezřelé. Zadržela v celém kraji několik lupičů, nevylučuje, že je mezi nimi i člen hledané organizované skupiny, oznámil v pátek ředitel středočeské policie Václav Kučera.
21. 2. 2020|

Pomohly by zamykatelné kliky na okna i alarmy. Okolo Prahy se krade dál a domy nejsou dobře zajištěné

Každý rok zloději v Česku vniknou do stovek rodinných domů. Předloni policie evidovala přes 2,5 tisíce vloupání, loni jich ještě 200 přibylo. V tomto roce zatím zloději dávají zabrat například obyvatelům v okolí Prahy. Mnohým vniknutím jde přitom zabránit, policie i experti na bezpečnostní systémy se totiž shodují, že lidé si domy dostatečně nechrání.
10. 2. 2020|

Zloději dál vnikají do domů v okolí Prahy. Policie nasadila vrtulník v Sulicích i Choceradech

Policisté ve čtvrtek zaznamenali další vloupání do rodinných domů v okolí Prahy, tentokrát v Sulicích. Zloději vnikli do tří domů a způsobili škody za desítky tisíc korun. Po pachatelích policie pátrala za pomoci vrtulníku, nikoho však nedopadla. Vrtulník v pátek večer nasadila i v Choceradech.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 21:24|

V okolí Prahy dál vnikají do domů zloději. Zesíleným policejním hlídkám navzdory

Ve velké nejistotě žijí lidé ve vilových čtvrtích na jihu Prahy a v blízkém okolí. Policistům se totiž stále nedaří vypátrat gang, který v oblasti koncem minulého roku vykradl 63 domů. Ani přísná bezpečnostní opatření navíc nezabránila dalším případům – zatím poslední se stal v sobotu v Mirošovicích.
28. 1. 2020|

Hrubá síla a rychlost, na to sází podle policie čím dál víc zlodějů

Každých pětadvacet minut dojde k jednomu vloupání. Podle policie jde někdy zloděj najisto, třeba když oběť sdílí na sociální síti fotografie z dovolené. Jindy rozhodne náhoda podle toho, jaký cíl vyhodnotí zloděj jako nejsnazší. Teď ale podle policie převládají rychlé akce. Od těch může zloděje odradit dobré zabezpečení.
17. 1. 2020|

Zloději se do domů v okolí Prahy dostávají nejčastěji francouzskými okny, varovala policie

V Jesenici u Prahy se v pondělí sešlo zhruba padesát středočeských starostů a místostarostů s policisty, aby probrali, co je aktuálního ve vyšetřování série loupeží. Organizovanou skupinu vykrádající rodinné domy v okolí Prahy zajímají drobné věci, hlavně peníze a šperky, které se vejdou do batohu. Jde o zkušené zloděje, kteří se pohybují velmi rychle a jsou sportovně zdatní. Na svědomí mohou mít kolem 120 vloupání, jež se odehrávají zpravidla mezi 16. a 22. hodinou po vypáčení francouzských oken a účastní se jich vždy několik pachatelů.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 19:04|

V okolí Prahy řádí gang zlodějů. Policii zatím uniká, místní si najímají agentury

Gang zlodějů jen za poslední tři měsíce vykradl zhruba padesát domů, hlavně jihovýchodně od Prahy. Zloději se do domů dostávají většinou během večera či noci. Zaměřují se na cennosti a peníze. Policie při pátrání dosud není úspěšná, místní se proto sdružují a najímají si i bezpečnostní agentury. V pondělí se mají sejít kriminalisté se starosty postižených obcí.
5. 1. 2020|

Tragická srážka a požár kamionů zablokovaly Pražský okruh, kolona postávala již od dálnice D1

Na druhém kilometru Pražského okruhu se ve směru k letišti v pondělí dopoledne srazila tři nákladní auta, jedno začalo hořet. Silnice mezi sjezdy na Jesenici a Vestec byla více než pět hodin neprůjezdná, provoz byl obnoven před čtvrtou hodinou odpoledne. Při nehodě jeden člověk zemřel a jeden byl těžce zraněn.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 16:11|

Začalo období vypouštění přehrad. Náhlý pokles hladiny ale může ohrozit vodní živočichy

Vodohospodáři začali vypouštět vodu z přehrad před zimou na takzvanou zimní hladinu. Snaží se tak vytvořit v přehradách místo pro případné povodňové vlny. Kvůli vodním živočichům ale musí postupovat zvlášť opatrně. Náhlý pokles hladiny totiž může mít za následek úhyn vodních živočichů. Stalo se tak například na Sokolovsku a problémy řeší i ochranáři na Orlíku.
9. 11. 2019|

Zavedení mýta v Praze v tomto volebním období nechystáme, potvrdil Hřib

Hlavní město nepočítá s tím, že v tomto volebním období zavede mýtný systém pro zpoplatnění vjezdu do metropole. Po společném jednání pražských a středočeských radních to uvedli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Politici řešili i další témata, zejména z dopravy, územního plánování či cestovního ruchu.
9. 9. 2019|

Majitel zooparku ve Zvoli prodává pozemek. Do dvou měsíců se odstěhuje

Majitel Zooparku ve Zvoli Tomáš Machač prodává svůj pozemek a do dvou měsíců se plánuje i se zvířaty odstěhovat. Ve čtvrtek to potvrdil ČT. Chovateli stavební úřad v Jesenici udělil několik pokut kvůli tomu, že stavby na jeho pozemku neměly povolení. Machač navíc nemá podle Státní veterinární správy povolený chov některých zvířat.
23. 5. 2019|

Přirovnal prezidenta k Hitlerovi, teď se omluvil. Radní Jesenice Lang odstoupil ze stranické funkce

Radní Jesenice u Prahy Martin Lang se omluvil za své vyjádření o prezidentu Miloši Zemanovi a vzdal se funkce předsedy místního sdružení ODS. Ve straně tak zůstává, potvrdil Langův nástupce v čele jesenické ODS Martin Kuruc. Podle něj setrvá i v radě města. Lang na Facebooku nabádal k zabití prezidenta kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi. Napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho „podřezat jako svini“. Případem se zabývá policie, Langovi hrozilo vyloučení z ODS.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 15:25|