TÉMA

Vagon

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Na Dolním nádraží v Brně vzplály vagony a lokomotiva. Hasiči škodu odhadli na 750 tisíc

Na brněnském Dolním nádraží v úterý v podvečer začalo hořet několik vagonů. Požár zasáhl tři odstavené vagony a lokomotivu. Hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Kolem 19:30 byl oheň už pod kontrolou a hasiči místo do zhruba osmi hodin večer dohašovali, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:36|

České dráhy mají málo vagonů, vozy pro dálkové spoje si půjčují ze zahraničí

České dráhy (ČD) se potýkají s akutním nedostatkem vagonů. Vozy si musí dokonce půjčovat z Polska, Německa nebo Slovenska. České vagony totiž procházejí pravidelnou revizí, jenže se na koleje nevracejí v předjednaných lhůtách. Bez zahraničních zápůjček by zřejmě dráhy musely snižovat kapacitu spojů.
17. 4. 2023|

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|

Havarovaný vagon u Milavčí bude zlikvidován ještě během pondělka. Všechny části firma odveze

Uběhly už dva měsíce od tragické srážky dvou vlaků u Milavčí na Domažlicku, při které zemřeli tři lidé. V pondělí by měla specializovaná firma definitivně zlikvidovat zničený vagon Západního expresu, který po srážce u trati na louce zůstal. Vagon bude rozebrán za pomoci hydraulických nůžek, menší kusy by pak měla firma odvézt. Specializovaná firma byla u Milavčí také minulý týden, její pracovníci z vagonu odstraňovali plasty či gumy, které nyní zamíří na recyklační linku.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 14:19|

U brněnského dolního nádraží hořel starý vagon, spali v něm lidé. Čtyři při požáru zemřeli

Čtyři lidé zahynuli při nočním požáru odstaveného železničního vozu v Brně. Podle hasičů zřejmě starý vagon používali bezdomovci jako noclehárnu. Hmotnou škodu přitom požár nezpůsobil, vůz byl vyřazený a stál mimo koleje. Podle policie nic nenasvědčuje cizímu zavinění požáru.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:16|

Porucha moskevského metra uvěznila cestující na několik hodin v tunelu. Starší lidé kolabovali

Více než tisícovka lidí uvízla v úterý večer na několik hodin v tunelu moskevského metra. Oznámil to moskevský rozhlas. Tři soupravy se údajně z technických příčin zastavily mezi dvěma stanicemi. Lidé zůstali ve stojících vagonech s vypnutou klimatizací.
22. 5. 2019|