TÉMA

Hrady

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Za kulturu utratí Češi 250 korun měsíčně. Zajímají je památky, na baletu někteří nebyli nikdy

Za kulturu vydají Češi měsíčně v průměru 250 korun. Nejčastěji poznávají památky. Vyplývá to z průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa, která je českým zastoupením stejnojmenného programu Evropské unie.
21. 4. 2022|

Vánoční trhy letos začínají s rozpaky a kvůli covidu většinou bez kulturního programu

První adventní neděle nastvá sice až příští víkend, na řadě míst ale už teď začaly vánoční trhy. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze. Konzumace jídla na vánočních trzích je sice v neděli ještě bez omezení, od pondělí ale bude nutné při ní mít doklad bezinfekčnosti.
21. 11. 2021|

Návštěvnost památek opět klesla, zájmu se ale těšily zahrady a zříceniny

Druhým rokem se památky potýkají s poklesem návštěvnosti i výnosů kvůli zkrácené sezoně. Státní hrady, zámky a další objekty k 19. říjnu navštívilo 3,1 milionů lidí. Oproti roku 2019, tedy návštěvnosti před vypuknutím pandemie covidu-19, jde o dvoumilionový propad. Ve srovnání s loňskými čísly klesl návštěvnický zájem o zhruba půl milionu lidí.
24. 10. 2021|

Třináct hradů, třináct tipů na výlet. Podcast Toulky za hrad(b)y radí, kam vyrazit za historií

Česká republika jako země hradů a zámků poskytuje milovníkům výletů takřka bezbřehé možnosti výprav za historií. Podcast ČT24 Toulky za hrad(b)y zve do velkolepých sídel mocných pánů či nedobytných strážních pevností a odhaluje jejich tajuplné a někdy i nevšední příběhy. Poslechněte si celou sérii na jednom místě:
5. 7. 2021|

Lidé budou mít v červnu nárok na dva PCR testy zdarma, rozhodla vláda

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Kabinet zároveň rozhodl, že se od 31. května otevřou venkovní bazény. Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 21:46|

Sezona hradů a zámků začne zřejmě na konci května. S průvodci a respirátory

Prohlídky památek s průvodcem se letos návštěvníkům plně zpřístupní 31. května, pokud to schválí vláda. Národní památkový úřad (NPÚ) teď vyčísluje výpadky příjmů v období epidemie na desítky milionů korun. V nadcházející sezoně ale zdražovat vstupné nebude. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková řekla, že se rozšíří slevy pro děti a mládež, které tak nahradí rodinné vstupné.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 18:49|

Školy plánují náhrady za maturitní plesy. Na hradě nebo u přehrady

I přes nejistotu spojenou s pořádáním veřejných akcí se některé střední školy nevzdávají myšlenky na nějakou formu maturitního plesu. Studenti přichází s venkovními alternativami, a to třeba na hradě nebo v parku. Připravují různé podoby protiepidemických opatření, aby se ples mohl konat. Někde by dokonce hosty testovali přímo na místě. Většina škol ale právě kvůli nejistým podmínkám v rámci plánování hromadných akcí maturitní plesy bez náhrady ruší.
16. 5. 2021|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.
27. 4. 2021|

Podpora kultury zaspala, kritizuje vládu Němcová. Situace je pro nás novum, hájí se Zaorálek

Státní podpora uměleckých oborů, které zasáhly dopady koronavirové pandemie, je nedostatečná, byrokratizovaná a pomalá. V Událostech, komentářích to prohlásila senátorka Miroslava Němcová (ODS). Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se hájí, že se resort takto zabývá komerční kulturou vůbec poprvé – a že bylo potřeba zohlednit unijní podmínky.
22. 12. 2020|

Antigenní testování by podle Babiše mohlo začít už ve středu

Rizikové skóre PES opět stouplo, k neděli o dva body na 71. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pět krajů má ale skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí některá opatření zpřísní, kvůli zájmu veřejnosti by mohlo začít antigenní testování už ve středu. Na vládě chce premiér podpořit prodloužení vánočních prázdnin. Děti by tak podle něj měly jít do školy naposledy 18. prosince.
13. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 21:24|

30 let zpět: Na návštěvě hradů Křivoklát, Bečov a Hluboká

Existuje na Křivoklátu síť tajných podzemních chodeb, jakým všemožným účelům sloužil v posledních desetiletích hrad Bečov a jaké to na něm zanechalo stopy? A je pravda, že na Hluboké docházelo k rabování a demolování Šteklu? Na otázky odpovídá trojdílná reportáž o tuzemských hradech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 10. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|

Hrady otevřely, na tom pražském ustaly i kontroly u vstupů. Ale jen dočasně

Více než s dvouměsíčním zpožděním může začít letošní sezona hradů a zámků. Po koronavirové pauze se veřejnosti otevřel také areál Pražského hradu. Oproti stavu před zavedením opatření proti pandemii covidu-19 navíc nemusí návštěvníci absolvovat bezpečnostní kontrolu při příchodu – alespoň ne všichni, kontroly budou namátkové. Rozvolnění je dočasné, Hrad je zdůvodnil tím, že pokleslo riziko teroristického útoku vzhledem k tomu, že v současnosti nepřijíždějí do Česka zahraniční turisté.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 20:06|

Mumie, Golem i vražedkyně. Hrady a zámky se nebojí v noci rozloučit s létem

Hrady a zámky se poslední srpnový den loučí s hlavní návštěvnickou sezonou opět Hradozámeckou nocí. Do akce, která lidem zpřístupňuje památky v netradičním čase a nezvyklým způsobem, se letos přihlásilo pětadevadesát státních i soukromých objektů z celé republiky.
31. 8. 2019|

Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.
5. 5. 2019|