TÉMA

Dovolené

Na dovolené mohou nastat i nepříjemnosti. Cestovní kanceláře radí vše dokumentovat a řešit na místě

Čas letních dovolených se kloní k závěru a část turistů se nevrací jen s příjemnými zážitky; řeší nejrůznější reklamace za pobyty, které si objednali, a i když je podle cestovních kanceláří takových případů minimum, žádají, aby klienti případnou problematickou situaci začali řešit už na místě a všechno nenechávali až na dobu po návratu. Vhodné rovněž je, aby problémy dokumentovali.
20. 8. 2022|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Po sesuvu půdy v Japonsku se pohřešuje osm desítek lidí, potvrzeni jsou čtyři mrtví

Po sobotním sesuvu půdy, který zavalil japonské letovisko Atami, záchranáři stále pátrají zhruba po osmi desítkách pohřešovaných. Uvedla to agentura AP, která se odvolává na místní úřady. Zatím jsou potvrzeny čtyři smrtelné oběti neštěstí, které následovalo po několikadenních přívalových deštích.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 17:09|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Ani město parfémů Francouzům nevoní. Lidé mají po pandemii jiné starosti, tuší v Grasse

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění covidem-19. Ve městech Lille, Nice nebo Toulouse musí lidé na ulicích nosit roušky, na vybraných místech je zavede i Paříž. V zemi začaly dovolené, které Francouzi letos tráví doma. Důsledky karantény jsou ale na řadě míst stále cítit.
6. 8. 2020|

Karanténa pro Brity vracející se ze Španělska působí problémy, Madrid chce ústupky

Nové opatření britské vlády, která s platností od neděle nařídila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny cestovatele vracející se ze Španělska, způsobila mezi turisty rozhořčení i paniku, informuje BBC. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI oznámila, že až do 9. srpna ruší všechny plánované zájezdy do pevninského Španělska. Madrid chce přesvědčit Londýn, aby neuplatňoval karanténu u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech.
26. 7. 2020|

Roušky by mohla většina obyvatel úplně odložit do konce června, míní Vojtěch

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by mohli Češi ve většině regionů odložit roušky prakticky zcela – a to nejpozději do konce června. O dalším uvolňování opatření jednali v úterý epidemiologové. Zabývali se třeba také navýšením maximálního počtu osob na hromadných akcích. Jejich návrh musí schválit ministr zdravotnictví.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 22:27|

Fond pro oživení evropských ekonomik se má spustit v lednu. Počet obětí v USA překonal válku ve Vietnamu

Fond pro oživení evropských ekonomik, které postihla pandemie koronaviru, by měl být k dispozici začátkem příštího roku společně s příštím sedmiletým rozpočtem Evropské unie (EU). Členské země by měly dostávat pomoc ve formě půjček, grantů či finančních záruk, které by měly být v rámci plánu obnovy vyvážené. V USA už v souvislosti s koronavirem zemřelo více lidí, než jaký byl počet amerických obětí války ve Vietnamu, kde padlo 58 318 Američanů. List The New York Times ale ve středu napsal, že celkový počet obětí v USA může být mnohem vyšší.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 20:15|
Události komentáře

Brzy na Slovensko, v létě do Chorvatska, věří Petříček. Vláda se zamilovala do zákazů, varuje Prouza

Česko přijalo kvůli koronavirové krizi přísná opatření a omezilo životy lidí, zdaleka ale není jedinou zemí, tvrdí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Věří, že Češi brzy budou moci vycestovat na Slovensko a v létě se podívají k Jaderskému moři. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ale upozorňuje, že vláda se zamilovala do zákazů. Účinnější než plošný zákaz by byly restrikce zacílené na konkrétní regiony, řekl v Událostech, komentářích.
18. 4. 2020|

Změna zákoníku práce umožní zavést sdílená místa, změní se asi i započítávání dovolené

Vláda schválila novelu zákoníku práce, která obsahuje zavedení sdílených míst, nová pravidla dovolených či podmínky vysílání pracovníků do zemí Evropské unie. Část ustanovení by podle plánu měla začít platit v polovině příštího roku a část od ledna 2021.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 15:22|

Repatriace Britů z dovolených končí. Bylo „zachráněno“ přes 140 tisíc klientů CK Thomas Cook

Největší repatriace v dobách míru skončila. Při operaci Matterhorn, kterou řídil Britský úřad pro civilní letectví (CAA), bylo za dva týdny dopraveno zpět do Velké Británie přes 140 tisíc klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. Její česká pobočka, cestovní kancelář Neckermann, pro tento týden zrušila zájezdy pro padesát klientů a zároveň vyjednává s německými investory o svém dalším osudu.
7. 10. 2019|

Náročná cesta na jih Evropy. Řidiči od rána musí počítat se zdržením

Řidiče, kteří se vydají směrem na jih Evropy, čeká náročná cesta. Poslední červencový víkend tradičně patří k těm nejhorším dnům v roce na alpských dálnicích směrem k moři. Řadě evropských škol totiž začínají prázdniny. Už dopoledne musel být uzavřen Gotthardský tunel mezi Švýcarskem a Itálií – a to kvůli porouchanému vozidlu.
27. 7. 2019|

Na dovolenou letadlem americké nebo ukrajinské společnosti. Aerolinky si půjčují stroje i posádky

Na letišti v Praze teď přistává 69 aerolinek. I kvůli Boeingům 737 Max, které nesmí do vzduchu, si hlavní přepravce – společnost Smartwings – půjčuje stroje a posádky od jiných firem. Vůbec poprvé je tak v Praze třeba velkokapacitní Airbus A350, kterým etiopské aerolinie odvezou turisty na Krétu.
16. 6. 2019|

Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.
5. 5. 2019|