TÉMA

Česká exportní banka

Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.
8. 2. 2024|

Exmanažeři pojišťovny EGAP jsou definitivně osvobozeni. Nejvyšší soud odmítl dovolání Stříže

Případ bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP Jiřího Skuhry a Karla Plevy definitivně končí. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž neuspěl s dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku. České televizi to sdělil mluvčí zastupitelství Petr Malý. Stříž chtěl případ týkající se projektu výstavby cementárny ve Vietnamu vrátit na začátek. Podle Nejvyššího soudu ale bylo jeho dovolání neopodstatněné.
12. 12. 2023|

Reportéři ČT: Nefunkční elektrárna v Turecku a ztracené miliardy. Příběh se po letech uzavřel

Po třinácti letech se v minulých měsících uzavřel příběh, kvůli kterému Česko přišlo v Turecku o miliardy korun. Vítkovická firma tam stavěla uhelnou elektrárnu, projekt zaplatila Česká exportní banka. Elektrárna však nikdy nebyla plně zprovozněna a Česko získalo zpět jen zlomek peněz, které do země poslalo. Celková ztráta dle odhadů činí zhruba deset miliard korun. České státní instituce na klíčové otázky neodpovídají a hlavní postavy celé finanční blamáže přehazují odpovědnost jedna na druhou. Tématu se věnovali Michael Fiala a Václav Černohorský.
28. 3. 2023|

Kontrola střet zájmů neprokázala, Rabiňák ale z dozorčí rady České exportní banky odejde

Podle České exportní banky (ČEB) nebyl předseda její dozorčí rady Rudolf Rabiňák ve střetu zájmů, když se podílel na bankovním byznysu v Dominikánské republice. Interní kontrola ukázala, že Rabiňák nejednal v rozporu s pravidly. Přesto se rozhodl, že na funkci rezignuje s koncem června. Noví členové dozorčí rady by měli být zvoleni na valné hromadě 24. června. ČT to řekla mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.
3. 6. 2021|

Česko prodává pohledávku za uhelným projektem v Turecku

Česko prostřednictvím České exportní banky (ČEB) prodává zajištěnou pohledávku za společností Adularya, která vlastní hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku, potvrdil mluvčí ČEB Jan Černý. Na nedokončeném tureckém projektu se podílely české firmy, turecká strana se ho několikrát neúspěšně pokusila prodat. Hodnota prodávané pohledávky je podle informací ČTK v miliardách korun.
12. 11. 2020|

Bývalý zaměstnanec České exportní banky je podezřelý, že způsobil škodu 1,5 miliardy

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB). Ten podle nich poskytl financování dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu ve výši zhruba půldruhé miliardy korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí v případě pravomocného odsouzení až osm let vězení.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 13:24|

Po výměně náměstků na ministerstvu průmyslu a obchodu končí Pilný, nastupují Jirotková a Dejl

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest, uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil ředitel komunikace ministerstva Jan Piskáček.
2. 5. 2019|