TÉMA

Tomáš Kadlec

ČEZ, innogy a MND zlevní tarify bez fixace. Konečnou cenu ale ovlivní i nové poplatky

ČEZ, innogy a Moravské naftové doly (MND) ohlásily zlevnění tarifů pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. ČEZ slíbil snížení cen od ledna, a to o dvacet procent a u plynu o třicet procent pod úroveň nynějších stropů. Innogy avizovala zlevnění elektřiny od prosince, a to patnáct procent pod nynější úroveň. MND zlevní v listopadu. Elektřina by měla být o devět procent nižší než nyní, plyn o jedenáct procent. Od ledna ale zároveň budou koncové ceny energií i růst kvůli návratu poplatku za obnovitelné zdroje, zdraží také distribuční poplatky.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:00|

Za energie si připlatí až 367 tisíc domácností a podnikatelů. Mají omezený čas na řešení

Téměř milion klientů navzdory uzavřeným smlouvám přišlo o dodávky energií, když před dvěma roky padla společnost Bohemia Energy. Část z nich si pak cenu u nového dodavatele zafixovala. Většina smluv končí právě v tomto období. Někteří z nich si s novými závazky znovu připlatí. Stejně tak to ale může v příštím roce čekat stovky tisíc lidí, kteří klienty Bohemia Energy nebyli.
13. 10. 2023|

Statisíce odběratelů energií se vyhnou cenám nad stropem. Dodavatelé chystají změny

Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif. Domácnosti, kterých se změna týká, mají v průměru ušetřit na elektřině kolem osmi tisíc korun ročně. ČEZ bude tyto klienty postupně opakovaně obvolávat. Řešení pro zákazníky s cenami nad stropem připravuje také například innogy, Pražská energetika loni fixace nenabízela. Společnost E.ON uvedla, že nad úrovní vládního cenového stropu mají fixované ceny jen jednotky tisíc jejích klientů.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 15:43|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Nejvyšší soud odmítl dovolání exmanažerů Čepra Kadlece a Houšky, kteří nevýhodně obchodovali s palivy

Bývalí manažeři Čepra Tomáš Kadlec a Alexandr Houška neuspěli u Nejvyššího soudu, který odmítl jejich dovolání. Oba dostali čtyřletý trest vězení za porušení povinnosti při správě majetku státního distributora paliv. Způsobená škoda činila více než 261 milionů korun. Nejvyšší soud potvrdil správnost odsuzujícího rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, oznámil za společnost Čepro Marek Roll. Plné odůvodnění zatím soud nezpřístupnil.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 11:36|

ČEZ sníží cenu elektřiny pro domácnosti, levnější energii avizuje také E.ON

Největší dodavatel elektřiny v Česku, skupina ČEZ, sníží od října cenu elektřiny pro domácnosti napříč ceníky v průměru o devět procent. Za každou megawatthodinu (MWh) zákazníci podle firmy uspoří zhruba 230 korun, což při průměrné roční spotřebě domácností ve výši 3,5 MWh znamená, že lidé ročně ušetří několik stovek korun, řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Úspory lidem slibují i další prodejci, řada z nich také tvrdí, že zůstanou proti ČEZu levnější.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 15:12|

Kadlec z Čepra si odpyká sedm let vězení, neuspěl s odvoláním

Bývalý ředitel Čepra Tomáš Kadlec si ve vězení odpyká sedm let. Souhrnný trest za daňový únik a za dřívější porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv mu v pondělí potvrdil pražský vrchní soud. Kadlec v odvolání neúspěšně argumentoval mimo jiné tím, že soudy otočily důkazní břemeno a chtěly po něm, aby prokazoval svou nevinu.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 12:45|

U některých lidí se střídají pozitivní a negativní výsledky testů. Vědci pátrají po příčině

Proč stejné testy na zjištění koronaviru v těle jednou ukážou pozitivní a jednou negativní výsledek? Také to nyní vědci zkoumají. A stejnou otázku si klade i Tomáš Kadlec, který prožil jednu z nejdelších karantén v Česku.
26. 5. 2020|

Bývalý obchodní ředitel Čepra se v kauze nevýhodných obchodů dovolal k Nejvyššímu soudu

Bývalý obchodní ředitel podniku Čepro Alexandr Houška si v kauze nevýhodných obchodů s palivem podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Houška se tak brání proti pravomocnému čtyřletému trestu za porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv. Už v září se na NS obrátil i exšéf Čepra Tomáš Kadlec. I on byl za nevýhodné obchody pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Oba muži mají také Čepru společně nahradit škodu 260 milionů korun s úroky. Houška musí navíc sám uhradit dalšího 1,4 milionu.
16. 10. 2019|

Bývalý šéf Čepra Kadlec nejen nevýhodně obchodoval, ale krátil i daně. Dostal sedmiletý trest

Někdejší generální ředitel státního distributora paliv Čepro Tomáš Kadlec by měl jít do vězení nikoliv na čtyři roky, ale na sedm let. Soud ho ve středu totiž uznal vinným i z krácení daní, a navýšil mu proto původní trest uložený za porušení povinností při správě majetku Čepra. Uložil mu také peněžitý trest ve výši půl milionu korun. Verdikt není pravomocný, Kadlec vinu za daňový únik odmítá a jeho advokát se proti rozsudku okamžitě odvolal.
15. 5. 2019Aktualizováno15. 5. 2019, 18:01|

Levně prodat, draze nakoupit. Soud potvrdil čtyři roky vězení pro bývalého šéfa Čepra

Čtyřletý trest vězení pro někdejšího generálního ředitele Čepra Tomáše Kadlece za nevýhodné obchody platí. Ve čtvrtek jej pravomocně potvrdil odvolací soud. Kadlec se podle rozsudku dopustil čtyřnásobného porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv a musí Čepru uhradit škodu 260 milionů korun s úroky.
25. 4. 2019|