TÉMA

Pedro Almodóvar

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Almodóvar přiměje diváky pochopit lidi na okraji, oceňuje znalec jeho filmů

Letní filmová škola umožnila letos návštěvníkům zprostředkované setkání s Pedrem Almodóvarem. Tvorbu provokativního španělského filmaře na projekcích uváděl José Arroyo z britské Warwické univerzity, který Almodóvarovu kariéru sleduje už od jejího začátku. Na nesoutěžní filmový festival, jehož devětačtyřicátý ročník se uzavírá 3. srpna, přijel Arroyo jako host sekce Ikona. Jejím cílem je představit vždy jednu velkou režisérskou osobnost.
3. 8. 2023|

Benátky promítnou debut Gyllenhaalové a adaptaci Duny, festival zahájil Almodóvar

Nový film Pedra Almodóvara otevřel 1. září filmový festival v Benátkách. Jeho Paralelní matky jsou zároveň jedním z jednadvaceti snímků v hlavní soutěži. Mimo soutěž patří k očekávaným titulům například nová adaptace sci-fi příběhu Duna. Nejstarší filmová přehlídka na světě potrvá letos do 11. září.
2. 9. 2021|

O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 21:19|

Recenze: Bolest a sláva. Pedro Almodóvar oslnil Cannes svou láskou k filmu

Nestává se často, abychom v českých kinech měli možnost zhlédnout soutěžní film z Cannes jen pár dní po jeho představení na francouzské Riviéře. Diváci si nyní mohou bezprostředně otestovat, zda se shodují s nadšenými ohlasy, které nejnovější počin španělského režiséra Pedra Almodóvara na festivalu zaznamenal.
25. 5. 2019|

Glosa z Cannes: Tarantinovy historky z Hollywoodu zastínily Parazity

Před 25 lety uvedl režisér Quentin Tarantino v Cannes premiéru dnes kultovních Pulp Fiction a získal za ně tehdy Zlatou palmu. Ocenění jeho „historek z podsvětí“ posunulo žánrové hranice filmového násilí – bylo přijato jako hra. Desáté výročí pak připadá na premiérové uvedení jeho Hanebných panchartů. Na 72. ročník festivalu se sledovaný filmař vrátil s novinkou Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood). A pozdvižením, které jeho snímek doprovázelo, zastiňoval ostatní.
23. 5. 2019|

Mrtví neumírají, naděje také ne. Cannes může vyhrát Almodóvar, Jarmusch či Loach

Pedro Almodóvar, Ken Loach nebo možná Jim Jarmusch mohou být tím, kdo si odnese Zlatou palmu z letošního festivalu v Cannes. Jejich novinky, spolu s dalšími šestnácti snímky, vybral totiž prestižní festival do hlavní soutěže 72. ročníku. Mnozí z nich už soutěžení na francouzské Riviéře dobře znají. Čeští tvůrci se ani letos do společnosti slavných jmen nedostali.
18. 4. 2019|