TÉMA

Oslavy

Situace na bojišti je vážná, spojenci Ukrajiny musí s podporou spěchat, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přiznal, že situace na ukrajinském bojišti je vážná, Rusko pro úspěch na frontě neváhá obětovat muže ani výzbroj. Pro účinnou pomoc Ukrajině je proto nutné poskytnout ji co nejdřív. Spojenci jsou připraveni rychle dodat drony, munici nebo systémy protivzdušné obrany. Severoatlantická aliance ve čtvrtek slaví 75 let od svého založení. Rusko u té příležitosti prostřednictvím náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška prohlásilo, že nemá v úmyslu jít se zeměmi NATO do konfliktu.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 21:27|

Hinduisté vítají jaro oslavami svátku Hólí

Hólí je oblíbený a významný hinduistický svátek začínajícího jara. Připomíná věčnou lásku božstev Rádhy a Krišny a pro věřící Indy nese také zprávu o vítězství dobra nad zlem. Trvá jednu noc a jeden den a začíná večer v den purnimy (úplňku), který připadá na hinduistický kalendářní měsíc falguna. Podle gregoriánského kalendáře spadá přibližně do poloviny března a letos se slaví právě v těchto dnech: 24. a 25. března.
25. 3. 2024|

Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany

Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.
2. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 00:02|

Masky s kravskými zvony probouzí na severu Španělska jaro a zahání zlé duchy

Vesnicemi Ituren a Zubieta na severu Španělska se rozezněly zvonce a do ulic vyšli místní v bizarních karnevalových maskách. Tradiční postavy Joaldunak, které samy tvarem zvony připomínají, mají podle tradice vyhnat zlé duchy. Mystický úkol provádí za pomoci pochodového tance, který rozezvučí primitivní hudební nástroje připevněné na jejich zádech. Další neobvyklé masky odkazují na pohanské tradice probouzení jara.
30. 1. 2024|

Svět přivítal rok 2024 mohutnými ohňostroji i chrámovými zvony

Lidé z celého světa vstoupili do nového roku 2024. Jako první ho přivítali obyvatelé ostrova Kiribati v Tichém oceánu. Oslavili ho také na Novém Zélandu nebo v Austrálii, kde diváci o půlnoci sledovali velkolepý ohňostroj a světelnou show v Sydney. Tradičním zvoněním velkých chrámových zvonů vstoupili do nového roku Japonci a Jihokorejci. První leden už přivítali lidé i v Indii, Spojených arabských emirátech, Turecku nebo v Moskvě. Do roku 2024 už také vstoupila Evropa, příchod nového letopočtu oslavili i lidé na americkém kontinentu.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 10:03|

Ukrajina slaví Vánoce. Válka mění tradice, ale i život rozbitých rodin

V rámci odklonu od tradic ruského agresora řada ortodoxních Ukrajinců slaví Vánoce v pondělí, tedy 25. prosince. Země si přitom dosud stejně jako Rusko svátky připomínala podle juliánského kalendáře. V něm Vánoce připadají až na 7. ledna. I tuto tradici válka změnila, stejně jako život v mnoha rodinách. K oslavám se na snímcích během štědrovečerní bohoslužby připojili i vojáci poblíž frontové linie u Kupjansku.
25. 12. 2023|

„Možná poslední Den nezávislosti, jak ho známe.“ Izrael slaví 75 let existence ve stínu protestů

Izrael si připomíná 75. výročí vzniku židovského státu. Letošní oslavy však doprovází jedna z nejhlubších krizí v dějinách země. Demonstranti protestují kvůli sporné justiční reformě z pera vlády Benjamina Netanjahua pravidelně od začátku roku. Neodradilo je ani to, že kabinet její schvalování před měsícem odložil. Nezávislost Izraele byla oficiálně vyhlášena 14. května 1948, v zemi se ale slaví dle židovského kalendáře.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 22:25|

Kreml vydal doporučení, jak mají v Rusku vypadat novoroční oslavy

Ruská prezidentská administrativa vydala místním úřadům doporučení, jak postupovat při oslavách Nového roku. Vladimir Putin mimo jiné navrhuje, aby obce, kulturní instituce a státní podniky „projevily zdrženlivost ve výdajích“, ale zároveň nezapomněly na „hrdinství vojáků“. Informovala o tom RBC, přičemž podrobnosti doporučení potvrdil serveru Meduza zdroj blízký jedné z regionálních správ. Ruské ministerstvo kultury také na konci listopadu zveřejnilo seznam „prioritních témat“ pro filmaře, kteří chtějí v příštím roce žádat o státní granty.
5. 12. 2022|

Česko čekají 17. listopadu piety, diskuze i koncerty. Akce připomenou také válku na Ukrajině

Ve čtvrtek 17. listopadu si Česko připomene 33 let od sametové revoluce a 83 let od uzavření českých vysokých škol nacisty. Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se budou po dvou letech konat bez jakýchkoliv protiepidemických opatření. Připravena jsou pietní setkání, průvody i koncerty, které se zaměří nejen na výročí, ale také na aktuální dění a politickou situaci. Tradičně se budou udělovat i Ceny Paměti národa.
14. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 05:15|

Češi si pietami i otevřenými památkami připomněli vznik Československa

Česko si připomnělo 104. výročí vzniku samostatné republiky. V Praze i v jiných městech se uskutečnily tradiční pietní akce. Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály a na večer pozval vybrané hosty na ceremoniál udělení státních vyznamenání. Některé památky a státní instituce také pořádaly dny otevřených dveří. Svátek oslavili také na Slovensku.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 17:55|

Armádní nálet na naše oslavy zabil osmdesát lidí, oznámili myanmarští Kačjinové

Až osmdesát lidí zahynulo na severu Myanmaru při leteckém útoku, který zasáhl účastníky koncertu pořádaného etnickou menšinou Kačjinů. Mezi mrtvými jsou i zpěváci a hudebníci. Podle agentury AP o tom informovali místní svědci a hlavní kačjinská politická organizace, která z náletu obvinila myanmarskou armádu.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 19:38|

Ukrajina se připravuje na oslavy Dne nezávislosti. Zelenskyj vyzval k obezřetnosti

Ukrajina se připravuje na středeční oslavy Dne nezávislosti, kdy si připomene 31. výročí vzniku samostatného státu. Tentýž den uplyne také přesně půl roku od okamžiku, kdy do země vtrhla ruská invazní vojska. Bezpečnostní služby v této souvislosti varovaly, že hrozí masivnější raketové útoky a provokace ze strany Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj také dočasně zakázal organizovat hromadné akce a oslavy a posílil činnost bezpečnostních složek v ulicích měst.
23. 8. 2022|

Hologram Alžběty II. projel Londýnem ve zlatém kočáře v rámci oslav jubilea

Ve Spojeném království vrcholí oslavy platinového jubilea panování Alžběty II. Lidé spolu s následníky trůnu, princi Charlesem a Williamem, sledovali průjezd zlatého kočáru a pochod masek. Ani deštivé počasí neodradilo mnohé organizátory od pořádání slavnostních obědů v ulicích po celé zemi.
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 20:20|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

30 let zpět: Svatá Anežka měla připomenout Kolumba a vydat se na oceán

Se Svatou Anežkou – funkční replikou karavely z 16. století – se skupina nadšenců z Přerova chtěla zúčastnit plavby konané na oslavu 500 let Kolumbovy cesty do Nového světa. Plavidlo vzniklo přestavbou staré rybářské lodi dovezené z Polska. A přestože byla dokončena včas, za oceán se nakonec nevydala.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 3. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pátku 26. listopadu

Vláda v demisi spolu s nouzovým stavem schválila nová opatření, která platí od pátečních 18 hodin. Kabinet například upravil otevírací dobu restaurací a barů nebo účast sedících diváků na hromadných akcích.
25. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:04|

Začínají se prodávat svatomartinská vína, v Brně se uskutečnil největší košt

Ve čtvrtek se začala prodávat svatomartinská vína letošního ročníku. Podle posledních údajů Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně propůjčuje vybraným vínům, půjde letos do prodeje rekordní množství 2,34 milionu lahví. Stovky lidí hodinu před polednem zaplnily brněnské náměstí Svobody, aby si společně přiťukly. Akce podobného druhu se konají po celém Česku.
11. 11. 2021|

V Pekingu slavili sté výročí komunistické strany, Si varoval svět před „Velkou ocelovou zdí“

Na sedmdesát tisíc lidí slavilo na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) sté výročí založení Komunistické strany Číny. Nad náměstím prolétly stíhačky a vrtulníky, lidé sborově zpívali socialistické písně. Prezident Si Ťin-pching v hodinovém projevu varoval cizí mocnosti před zasahováním do čínských záležitostí.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:14|

Boje mezi Izraelem a Hamásem utichly. V ulicích Gazy se oslavovalo příměří

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás začal v pátek podle dřívějších neoficiálních vyjádření platit od 02:00 místního času (01:00 SELČ) klid zbraní. Ten by měl po jedenácti dnech ukončit nejhorší boje od poslední války v roce 2014. V ulicích Gazy byly po uplynutí ohlášeného okamžiku vidět oslavy, uvedly světové zpravodajské agentury. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň ohlásil brzkou cestu na Blízký východ.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 17:06|

Víra silnější než pandemie. Barevná tradice Hólí přilákala davy Indů

Během uplynulého týdne se v mnoha indických městech oslavoval svátek zvaný Hólí. Oslavy nezastavily ani restrikce kvůli šíření covidu-19. Tradiční svátek je oslavou jara a barev. Z náboženského hlediska jde o uctění památky Krále Prahlada, který je popisován jako svatý chlapec z Puranu. V různých částech země jsou oslavy rozdílné. Symbolika barev je ale všudypřítomná a patří k ní především rozhazování barevného prachu.
27. 3. 2021|

Spojené státy překonaly hranici 11 milionů nakažených koronavirem. Tempo nákazy po volbách zrychluje

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden, informuje agentura Reuters, která se odvolává na vlastní statistiky. Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 20:11|