TÉMA

Madeira

Požár na Madeiře zřejmě sežehl už desetinu ostrova. Turisté se schovávali v jeskyni

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem na portugalském ostrově Madeira. Podařilo se jim zachránit skupinu třinácti turistů, kteří byli dosud nezvěstní, píše agentura AFP. Portugalská vláda na ostrov vyslala posily. Plameny zřejmě sežehly území o rozloze desetiny ostrova u obce Calheta. Několik lidí muselo vyhledat lékařskou péči. Madeira je oblíbeným cílem turistů v Atlantickém oceánu.
13. 10. 2023|

Na Madeiře roste špička Cimrmanova. Nový druh houby pojmenovala brněnská mykoložka

Mykologové na portugalském ostrově Madeira objevili nový druh houby, která dostala název špička Cimrmanova po fiktivním českém géniovi Járovi Cimrmanovi. Jméno vybrala mykoložka Moravského zemského muzea v Brně Hana Ševčíková.
14. 10. 2022|

Obavy z ruského útoku postihují letectví nad Ukrajinou. První stroj přistál raději před jejími hranicemi

Ukrajině kvůli obavám z ruské invaze a s ní spojeného rizika hrozí faktické odstřižení od letecké dopravy, přestože ukrajinská vláda ujišťuje, že je odhodlána ponechat vzdušný prostor otevřený. Varování z neoficiálních zdrojů se nejprve objevila v médiích. Později je potvrdila letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na neděli přistát v Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru. Už v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 21:29|

Mýtus císařovny Sisi je zpět. Tentokrát jako příběh ženy, která si dělá, co chce

Zájem o aktivní hrdinky v kombinaci s přetrvávající popularitou výpravných kostýmních seriálů přivádí západní filmaře na vídeňský dvůr. Minisérii o životě rakouské císařovny Alžběty známé pod přezdívkou Sisi před nedávnem odvysílala německá RTL, vlastní produkci připravuje Netflix a do kin mají vstoupit i dva filmy o životě manželky Franze Josefa. Osudy císařovny „s hvězdami ve vlasech“ tak podle všeho tvůrce nepřestávají fascinovat – a ti nyní reinterpretují mýtus bavorské princezny pro novou generaci diváků.
30. 1. 2022|

Od pondělí se Čechům bez očkování ztíží návrat z Chorvatska, Německa či Rakouska

Od pondělí se ztíží neočkovaným návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Návrat naopak bude jednodušší z Dánska, Švédska, Andorry, San Marina a z Kanárských ostrovů a Madeiry. Tato území se přesunou do oranžové sekce značící střední míru rizika. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy v zahraničí budou moci znovu provádět i čeští zdravotníci, ministerstvo upravilo mimořádné opatření. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 19:37|

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Nově nakažených covidem v Česku ubývá. V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Testy ve středu odhalily 7208 nakažených covidem, v mezitýdenním srovnání je to asi o 1600 případů míň, proti úterý počet nových případů klesl o 1422. Březen je však podle počtu mrtvých s covidem zatím nejtragičtější měsíc, zemřelo už 5779 lidí, tedy asi o osm set více než v dosud nejhorším listopadu. Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z prvního stupně a předškoláci, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v polovině dubna zahájit registraci k očkování proti covidu pro lidi od 65 do 69 let, původně měla začít už po Velikonocích.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 21:46|

ČSA přestanou dočasně létat do Košic a Amsterdamu. Některé chystané linky navíc neobnoví

České aerolinie (ČSA) přeruší kvůli současné epidemické situaci letecké linky do Košic a Amsterdamu, zatím dočasně. V říjnu dopravce neobnoví ani lety do Bruselu či Varšavy a sníží počet spojů do Kodaně. Kvůli restrikcím společnost znovu eviduje velký propad poptávky cestujících. Informovala o tom mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Už dříve ČSA přerušily další čtyři linky.
24. 9. 2020|

Na Madeiře se objevilo nové plastové znečištění. Bledě modrá krusta na kamenech v moři

Vědci působící na portugalském souostroví Madeira tvrdí, že v Atlantiku našli nový typ umělohmotného znečištění, takzvanou plastikovou krustu. A varují, že barevné skvrny na kamenech mohou mít dopad i na životní prostředí.
26. 6. 2019|
Reportéři ČT

Podle Rittiga byla obžaloba v kauze údajného tunelování dopravního podniku rozbita na sto procent

Podezřelé transakce, jejichž prostřednictvím byly z pražského dopravního podniku vyvedeny stovky milionů korun, skutečně probíhaly. Byly to ale obyčejné obchody, nikoliv trestný čin. S tímto závěrem uzavřel pražský městský soud takzvanou jízdenkovou kauzu, na kterou skoro před 8 lety jako první upozornili Reportéři ČT. Státní zástupce se však na místě odvolal. A podal stížnost i proti tomu, aby soud obžalovaným uvolnil roky obstavený majetek. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze, který bude znovu řešit i otázku odposlechů. Celou kauzu sledoval Hanuš Hanslík.
21. 5. 2019|

Madeira drží smutek. Při nehodě autobusu s turisty zemřelo 29 lidí, většina z nich jsou Němci

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde zejména o německé turisty. Řadu německých obětí už potvrdil i Berlín, identifikace mrtvých ale stále probíhá. Další tři desítky lidí byly zraněny, někteří vážně. Příčiny tragické nehody nejsou zatím jasné. Na Madeiře platí třídenní smutek.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 15:12|

Na Madeiře havaroval autobus, 28 lidí nehodu nepřežilo

Turistický autobus se převrátil na portugalském ostrově Madeira, nehodu nepřežilo 28 lidí a další se zranili. Většinou jde o německé turisty. Uvedla to portugalská média s odvoláním na místní činitele. Počet obětí potvrdila Lusa, národní tisková agentura. Německé ministerstvo zahraničí podle agentury DPA zatím jen připustilo „možnost“, že mezi oběťmi jsou Němci.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 23:42|