TÉMA

Zákaz vjezdu

Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.
16. 4. 2024|

Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.
13. 3. 2024|

Zastupitelé Prahy 1 podpořili snahu radnice o noční zákazy vjezdu. Primátora obvinili ze zvůle

Zastupitelé Prahy 1 doporučili vedení městské části, aby dál usilovalo o noční zákaz vjezdu všech motorových vozidel do části Starého Města. Koncem listopadu vyvolalo osazení zákazových značek do vybraných ulic spor s magistrátem a vedlo k jejich rychlému zneplatnění a zrušení zákazu. Zastupitelstvo městské části ve svém usnesení uznalo, že Praha 1 o chystaném zákazu dostatečně neinformovala, považuje však za důležité omezit noční hluk v historickém centru.
13. 12. 2023|

Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Před školou ve Žďáru se ve všední dny krátce omezuje vjezd. Ohlasy rodičů jsou pozitivní, někteří řidiči jsou proti

Ve Žďáru nad Sázavou zavedli novinku v dopravě – vyhradili ulici školákům. Vždy ráno před začátkem výuky do ní po dobu tři čtvrtě hodiny nesmí zajíždět žádná vozidla. Město vytvořilo pro rodiče, kteří děti vozí do školy, jen vzdálenější krátkodobá parkovací místa. Z těch žáci bezpečně do školy dojdou pěšky. Mezi rodiči projekt sklízí úspěch, majitelé firem v okolí ale s takovým omezením nesouhlasí.
2. 6. 2023|

Někteří majitelé lesů chtějí uzavřít cesty cyklistům. Novela neumožní jejich předjetí, tvrdí

Někteří soukromí majitelé lesů chtějí omezit jízdu cyklistů na cestách, které často využívá technika. Úřady budou žádat o vydávání zákazových značek. Zdůvodňují to novelou zákona, podle které by měla auta při předjíždění cyklistů dodržet vzdálenost jeden a půl metru, na silnici s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu alespoň metr.
4. 11. 2021|

Obce v Beskydech řeší nedovolené parkování. Zavedou proto kyvadlový autobus

Obce a města v Beskydech bojují s neukázněnými řidiči, kteří přijíždějí do hor. Často parkují, kde se nesmí, mnohdy přímo v chráněném území. Pokud na auto v zákazu vjezdu narazí revírník, ochránce přírody nebo policista, může řidič dostat pokutu až 10 tisíc korun.
16. 6. 2021|

Policisté kontrolují kamiony před Přerovem. Do ucpaného města mají zákaz vjezdu

Policie i vedení radnice v Přerově řeší tristní dopravní situaci. Ve městě jsou dlouhodobé problémy, které se ještě zhoršily po otevření části dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Pomoci mají policejní hlídky, které brání vjezdu kamionů do města.
5. 2. 2020|

Přítluky se brání kamionům. Zakázaly jim vjezd

V obci Přítluky na Břeclavsku nově platí zákaz vjezdu pro nákladní auta těžší 19 tun. Na vjezdech i v okolí na to upozorňují cedule. Obec chce zákazem vjezdu kamionů, které si přes ni zkracují cestu z dálnice D2 směrem do Rakouska, zabránit špatnému stavu silnice a s tím spojenému hrozícímu sesuvu půdy. Část obce totiž leží ve svahu a na svém území má vinařské podzemní sklepy, z nichž některé bylo kvůli problémům potřeba v minulosti zasypat, ohrožené byly i rodinné domy.
11. 5. 2019|

Praha krotí víkendový hluk. Do Dlouhé ulice, ráje restaurací a klubů, nesmí v noci auta

Pro nerezidenty a taxi bude v pátek od 22 hodin zakázán vjezd do pražské Dlouhé třídy a okolních ulic. Zákaz bude platit do sobotní třetí hodiny ranní. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé. Kromě Dlouhé se uzavírka týká ulic V Kolkovně, Rámové, Masné a části ulic Kozí a Rybná. V ulici Dušní se v dotčené časy bude obracet jednosměrnost. Dodržování zákazu budou kontrolovat policisté a městští strážníci. Praha 1 o uzavírce informuje na svém webu.
12. 4. 2019|