TÉMA

Reuven Rivlin

Izrael vede nový premiér. Bennetta mohou otestovat významní hráči v regionu, tvrdí zpravodaj

Nový izraelský premiér Naftali Bennett se může stát terčem blízkovýchodních zemí, které se ho mohou pokusit otestovat v jeho nové funkci. V pondělí to uvedl zahraniční zpravodaj David Borek s tím, že mezi takovými „hráči“ v regionu mohou být například Palestinci ze Západního břehu Jordánu, hnutí Hamás, Írán nebo Turecko. Bennettův nový kabinet se od vlády jeho předchůdce Benjamina Netanjahua ideově liší a představuje zásadní změnu pro politiku židovského státu.
14. 6. 2021|

Netanjahuovi vypršela lhůta na sestavení vlády. Prezident tím pověřil centristu Lapida

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi v noci na středu vypršel termín, který dostal na sestavení nové koaliční vlády po březnových předčasných volbách. Ministerskému předsedovi se kabinet sestavit nepodařilo a zvýšila se tak možnost, že by se jeho strana Likud mohla poprvé za dvanáct let ocitnout v opozici, napsala agentura AP. Prezident Reuven Rivlin následně pověřil sestavením vlády centristu Ja'ira Lapida.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 20:24|

Izraelem zněly sirény a lidé se zastavili. Země si připomíná oběti holocaustu

Izrael si připomíná den obětí holocaustu. Na památku šesti milionů zavražděných Židů se dopoledne rozezněly sirény a země držela dvě minuty ticha. Hlavní vzpomínková akce se konala v jeruzalémském památníku obětem holocaustu Jad vašem. V Izraeli momentálně žije zhruba 140 tisíc lidí, kteří jsou považováni za přeživší holocaustu.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 17:18|

Pfizer zastavil dodávky vakcín do Izraele. Firma nedostala platbu za 2,5 milionu očkovacích látek

Výrobce vakcín proti covidu-19 firma Pfizer zastavila dodávky do Izraele, protože ještě nedostala platbu za 2,5 milionu očkovacích látek dovezených do země. Oznámil to v pondělí list The Jerusalem Post, podle nějž americká společnost zablokovala dodávku dalších 700 tisíc dávek, které měly do Izraele dorazit v neděli.
5. 4. 2021|

Likud prověřuje hlasy odevzdané arabské straně, případná neplatnost by mu pomohla sestavit koalici

Strana Likud izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, která zvítězila v úterních volbách, chce prověřit platnost více než 2500 hlasů odevzdaných ve prospěch arabské Sjednocené kandidátky. Ustavil proto vyšetřovací skupinu, která se bude záležitostí zabývat. Kdyby se podařilo prokázat jejich neplatnost, mohlo by to Likudu pomoci sestavit vládní koalici s většinou v parlamentu.
26. 3. 2021|

Navzdory vítězství Netanjahua. Izraelský prezident nechá sestavit vládu Gantze

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověří sestavením nové vlády vůdce druhé nejsilnější parlamentní strany Bennyho Gantze. Už třetí volby za rok přitom začátkem března vyhrál Likud nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua. Ten neúspěšně vyzval Gantze k sestavení vlády národní jednoty, která by bojovala proti šíření koronaviru.
15. 3. 2020|

„Nebuďte lhostejní, jinak z nebe spadne další Osvětim,“ varoval přeživší koncentračního tábora

Nejvyšší představitelé a delegace šesti desítek států se v Osvětimi účastnili vzpomínkové akce u příležitosti 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora, v němž za druhé světové války zemřelo přes milion lidí, většinou Židů. Polský prezident Andrzej Duda se jménem celé své země během projevu zavázal, že vzpomínku na hrůzy, které se v Osvětimi staly, nenechá zaniknout.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 17:50|

Ani Gantz při sestavování vlády neuspěl. Izrael tak míří k dalším volbám

Šéf centristického uskupení Modrobílí Benny Gantz informoval izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, že se mu nepodařilo sestavil novou vládu. Kabinet se předtím nepovedlo složit ani Gantzovu rivalovi, stávajícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Židovský stát tak pravděpodobně čekají již třetí volby během jednoho roku, píší izraelská média.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 20:52|

Na tahu je Gantz. Izraelský prezident jej po neúspěchu Netanjahua pověřil sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil lídra centristické koalice Modrobílí Bennyho Gantze sestavením nové vlády poté, co se to nepodařilo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády bude mít na svůj pokus čtyři týdny. Výsledek je ovšem nejistý.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 20:38|

Izraelský prezident znovu pověřil Netanjahua, aby sestavil vládu

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil svého stranického kolegu z Likudu a stávajícího premiéra Benjamina Netanjahua sestavením vlády. Dal mu časové ultimátum: kabinet musí dát dohromady do čtyř týdnů. Netanjahu minule selhal, neboť si nedokázal zajistit většinu v Knesetu. Proto se nyní konaly již druhé předčasné parlamentní volby, v nichž Likud skončil druhý za koalicí Modrobílí Bennyho Gantze.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 22:00|

Gantz a Netanjahu začnou jednat o vládní koalici. Dohodli se na tom na schůzce s Rivlinem

Vůdci dvou nejsilnějších formací v izraelském parlamentu se shodli, že spolu začnou jednat o vytvoření koaliční vlády. Benny Gantz z uskupení Modrobílí a dosluhující premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud to oznámili po schůzce s prezidentem Reuvenem Rivlinem. Modrobílí získali ve volbách 33 a Likud 31 mandátů. Dohromady by tak měli ve 120členném parlamentu většinu 64 poslanců.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 23:40|

Netanjahu vyzval Gantze k velké koalici. Ten ji odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval svého soupeře Bennyho Gantze, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Reagoval tak na pat po úterních předčasných parlamentních volbách. V nich se zřejmě nepodařilo získat většinu poslanců ani jedné z potenciálních koalic. Z Gantzovy koalice Modrobílí už zaznělo jasné ne.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 14:37|

Netanjahuovi končí termín pro sestavení vlády. Jednání zasekl spor o narukování ultraortodoxních židů

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ve středu vyprší lhůta, ve které měl sestavit novou koaliční vládu. Rozhovory se zadrhly kvůli sporům mezi menšími pravicovými stranami. Ty se neshodnou v otázce, zda ultraortodoxní židé budou muset rukovat do armády. Už v pondělí izraelský parlament udělal první krok na cestě k novým volbám. Kvůli volebnímu patu poslanci předběžně schválili rozpuštění zákonodárného sněmu, projít ale musí ještě finálním hlasováním.
29. 5. 2019|

Německý vládní komisař varoval židy před nošením kippy na veřejnosti

Pověřenec německé spolkové vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein v sobotu v rozhovoru pro mediální dům Funke uvedl, že by židé s ohledem na svou bezpečnost neměli vždy na veřejnosti nosit tradiční pokrývku hlavy. „Nemohu doporučit, aby židé v Německu nosili kippu vždy a všude,“ řekl komisař s tím, že úřady v minulém roce zaznamenaly prudký nárůst antisemitismu. Prohlášení vyvolalo vlnu nevole nejen v Německu, ale i ve světě. Podle kritiků Klein vybízí k podrobení se antisemitismu.
26. 5. 2019|

Netanjahu má dost hlasů pro novou vládu, izraelský prezident ho pověří jejím sestavením

Izraelský prezident Reuven Rivlin po dvoudenních povolebních konzultacích s politickými stranami oznámil, že premiér Benjamin Netanjahu má dostatečnou podporu pro sestavení své další vlády. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Rivlin podle očekávání pověří Netanjahua sestavením kabinetu. Udělá to ale až ve středu večer poté, co dostane od ústřední volební komise oficiálně výsledky parlamentních voleb z 9. dubna, uvedla místní média.
16. 4. 2019|
Interview ČT24

I kdyby Netanjahu skončil, éra velkých mírových konferencí se nevrátí, míní reportér Szántó

Izrael ve volbách vybírá nové složení parlamentu. Bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó v Interview ČT24 poznamenal, že Izraelci chtějí politicky zkušené lídry a vojenské hrdiny. Bývalý šéf armády Benjamin Gantz, který má šanci zvítězit, sice má politické zkušenosti, ale nevyrovná se úřadujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který je podle Szántó v zemi vnímán jako nejtěžší politická váha. A i kdyby Netanjahu skončil, nelze očekávat návrat období podobného 90. letům s velkými mezinárodními mírovými konferencemi.
9. 4. 2019|