TÉMA

Velký městský okruh

Řidiči na Tomkově náměstí v Brně jezdí po novém mostě zatím jedním pruhem a v kolonách

Řidiči na brněnském Tomkově náměstí jezdí od soboty přes řeku Svitavu po nově vybudované polovině mostu. V těchto dnech mizí mostní provizorium. Do konce měsíce je tam ale doprava omezená na jeden pruh v každém směru a v dopravních špičkách se tvoří kolony.
19. 7. 2023|

V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|

Řidiče v Brně čeká od pondělního rána další omezení. Silničáři uzavřou polovinu mostu Otakara Ševčíka

Ředitelství silnic a dálnic začne v pondělí ráno opravovat most Otakara Ševčíka v Brně. Jen tři dny poté, co se v pátek po týdnu otevře průjezd Tomkovým náměstím čtyřmi pruhy. Nejdříve silničáři uzavřou polovinu mostu směrem z Židenic do Komárova a zakážou odbočit do Ostravské ulice. Po roce se přesunou na druhou stranu mostu. Na místě se tak dají očekávat kolony.
15. 1. 2023|

Ranní cesta brněnským Husovickým tunelem se kvůli dalším omezením řidičům protáhla o desítky minut

Průjezd Tomkovým náměstím v Brně je ještě komplikovanější než dosud. Kvůli pokračující stavbě velkého městského okruhu je omezen provoz v Provazníkově ulici na jeden jízdní pruh v každém směru, dosud jezdila auta dvěma pruhy oběma směry. Řidiči ráno čekali v koloně v Husovickém tunelu desítky minut.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 12:47|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.
20. 9. 2022|

První tramvaj projede novým tunelem později. Termín dokončení brněnského okruhu to nezmění

Tramvajový tunel podél Žabovřeské ulice v Brně by se měl pro cestující otevřít příští rok v dubnu. Zhruba čtvrtroční zpoždění proti původnímu plánu je dané mimo jiné tím, že se měnilo zabezpečení tunelu. Celkový termín dokončení stavby to ohrozit nemá a nová čtyřpruhová silnice by se měla zprůjezdnit na konci roku 2024.
9. 9. 2022|

Brněnští řidiči se potýkají s kolonami kvůli stavbě okruhu. Komplikace potrvají do pátku

Na dopravní komplikace se tento týden musí připravit řidiči v Brně. U Tomkova náměstí je kvůli stavbě další části velkého městského okruhu od soboty omezený průjezd. Ulicí Provazníkova projedou řidiči do pátku jen jedním pruhem v každém směru.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 14:15|

Tunel je hotov, začne stavba tramvajové tratě. Budování brněnského městského okruhu pokračuje

Stavba brněnského velkého městského okruhu pokračuje i v zimních měsících. Zhruba v polovině jsou práce na tramvajovém tunelu v úseku Žabovřeská. Hrubá stavba je hotová. Půl roku také vznikají mostní estakády na Tomkově náměstí. Obě úpravy by měly pomoct plynulosti dopravy v krajském městě.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

Brno je o krok blíž k okruhu. Skálu pod Wilsonovým lesem provrtal tunel pro tramvaje

Poslední prorážku mají za sebou ve čtvrtek stavbaři v brněnské Žabovřeské ulici, kde vzniká ve skále pod Wilsonovým lesem tunel pro tramvaj. Ražená část měří 334 metrů, dělníci skálu od jara rozpojovali pomocí těžké mechanizace a trhaviny. Nyní budou následovat práce ve vnitřku tunelu, na únikové štole či opěrných zdech. Dělníci z tunelu vyvezli třicet tisíc metrů krychlových zeminy a při odstřelech použili čtrnáct tun trhaviny, řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Tramvajový tunel je zásadní pro stavbu další části velkého městského okruhu.
19. 8. 2021|

V Brně pokračuje stavba městského okruhu. Přes Tomkovo náměstí nebudou jezdit tramvaje

V souvislosti s pokračující stavbou velkého městského okruhu v Brně se od pondělí rozšíří dopravní omezení v oblasti Tomkova náměstí. Zúží se vozovka ve směru z Valchařské ulice u křižovatky s Provazníkovou. Uzavřená zůstane část Podsednické ulice v ústí do Kulkovy. Na Podsednickou se dostanou řidiči pouze směrem ze Svatoplukovy. Omezení se dotkne i MHD, kdy Tomkovým náměstím neprojedou tramvaje, uvedla Anna Dudková z brněnského magistrátu.
6. 8. 2021|

Dopravu v Brně komplikuje demolice domů na Tomkově náměstí. Ustupují nové silnici

Řidiče v Brně omezuje další dopravní uzavírka. Kvůli stavbě velkého městského okruhu se na Tomkově náměstí začalo s demolicí několika budov, které musejí velké dopravní stavbě ustoupit. Největší problémy se očekávají na frekventované křižovatce výpadovek na Svitavy, Olomouc a Prahu. Momentálně je uzavřena Dukelská třída, kterou musejí řidiči objíždět.
7. 7. 2021|

Za dva týdny začne stavba projektů Tomkovo náměstí a Rokytova, ŘSD předalo staveniště

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu předáním staveniště zahájilo budování dalších dvou částí velkého městského okruhu v Brně. Stavby s názvem Tomkovo náměstí a Rokytova navazují na Husovický tunel, po vybudování významně odlehčí přetíženým ulicím Svatoplukova a Rokytova a také křižovatce ulic Provazníkova a Karlova od dopravy směřující na sídliště Vinohrady a Líšeň. Hotovo má být v červenci 2024, náklady činí 2,35 miliardy korun bez daně. Stavba patří k nejnáročnějším v republice, sdělil ředitel ŘSD Radek Mátl.
23. 6. 2021|

Stavba brněnského městského okruhu míří do druhé etapy. V lednu začne dvouletá tramvajová výluka

Ředitelství silnic a dálnic chce na přelomu listopadu a prosince předat zhotoviteli stavbu druhé etapy velkého městského okruhu. Ta zahrnuje i nový tramvajový tunel pod Wilsonovým lesem. Výluka tramvajové linky 1 bude trvat zhruba dva roky a začne v lednu příštího roku. Stavbu oddálilo rozhodnutí antimonopolního úřadu na konci února, který zrušil zakázku na zhotovitele po podnětu slovenské firmy Deštrukprojekt. Ta se původní a ani nově vypsané soutěže neúčastnila.
5. 11. 2020|

Ředitelství silnic a dálnic nesouhlasí se zrušením zakázky na městský okruh v Brně. Podalo rozklad

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil zakázku na stavbu části brněnského velkého okruhu v Žabovřeské ulici. ŘSD se k tomu rozhodlo po domluvě s vedením Brna. Do rozhodnutí plánuje státní firma kácení a archeologický průzkum.
9. 3. 2020|

Začátek stavby další etapy brněnského okruhu se zpozdí o měsíce. ŘSD zváží nové výběrové řízení

Stavba druhé části brněnského velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici po zrušení zakázky Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže začne s několikaměsíčním zpožděním. Stavbu buď odloží rozklad od Ředitelství silnic a dálnic proti rozhodnutí antimonopolního úřadu, nebo případné nové výběrové řízení. S vedením Brna řeší, jak postupovat dál.
25. 2. 2020|

Most v Kníničské ulici v Brně je znovu průjezdný v obou směrech. Řidičům se uleví, ale jen na čas

Přes most v Kníničské ulici v Brně projedou řidiči opět bez omezení. Opravami procházel od konce března letošního roku a v první fázi byl zavřený úplně. Od září tudy mohli řidiči projet alespoň jednosměrně od Bystrce. Všechny stavební práce jsou součástí první etapy výstavby Velkého městského okruhu v úseku Žabovřesky.
19. 11. 2019|

Půjde kopnout. Brněnský projekt tramvajového tunelu a rozšíření silnice na Žabovřeské dostal povolení

Ředitelství silnic a dálnic má všech šest stavebních povolení nezbytných ke stavbě druhé etapy velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici. Jde o technicky náročnější úsek od Kamenomlýnského mostu ke křižovatce Hlinky. Stavba by měla začít v dubnu příštího roku. Silničáři aktuálně pracují na první části stavby blíže Královopolským tunelům.
4. 11. 2019|

Silničáři navrhli vyvlastnit historickou sokolovnu v Brně. Překáží stavbě křižovatky

Ředitelství silnic a dálnic podalo návrh na vyvlastnění pozemku a sokolovny na Tomkově náměstí v Brně. Plochu potřebuje pro stavbu části velkého městského okruhu (VMO). Sokolové, kterým areál patří, a Ředitelství silnic a dálnic se na majetkovém vyrovnání nedomluvili.
8. 4. 2019|