TÉMA

Zábřeh

Nenechte se odradit, přijďte ke druhému kolu voleb, vyzval Pavel v Brně své příznivce

Prezidentský kandidát Petr Pavel v pátek ráno znovu vyrazil mezi lidi v Ostravě. Setkal se s nimi ve čtvrti Zábřeh a pak v hutním podniku Vítkovice Steel. Poté návštěvu moravskoslezské metropole ukončil a přesunul se do Brna. Tam ho u Janáčkova divadla přivítal početný dav. Pavel přítomné vyzval, aby se nenechali odradit a zastrašit a přišli k druhému kolu prezidentských voleb. Reagoval tak na billboardy protikandidáta Andreje Babiše instalované v posledních dnech.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 17:38|

Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě se promění. Parkoviště nahradí stromořadí a vodní prvek

Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu se promění podle návrhu brněnského ateliéru m2au, který zvítězil ve vyhlášené soutěži. Na veřejném prostranství u kostela přibude výrazný vodní prvek, stromy a také plocha pro konání příležitostných komunitních akcí. Město předpokládá, že by se s opravou mohlo začít v roce 2025. Náklady odhaduje na sto milionů korun.
23. 11. 2022|

V Ostravě vyroste cvičné Městečko bezpečí. Děti se v něm naučí, jak předcházet krizovým situacím

V ostravské části Zábřeh se začne připravovat unikátní Městečko bezpečí. Zejména děti se tam naučí reagovat na krizové situace a dozvědí se o prevenci. Projekt počítá s ukázkami mnoha nástrah, se kterými se lidé mohou setkat. Společně se na projektu podílí složky IZS, město Ostrava i kraj.
18. 3. 2022|

Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu

Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 22:34|

Začala stavba obchvatu Bludova. Stane se součástí důležité trasy z Mohelnice až do Polska

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo ve čtvrtek stavbu silničního obchvatu Bludova na Šumpersku. Nová silnice odvede z obce hustou automobilovou dopravu na hlavním tahu I/44 ze střední částí Olomouckého kraje do Jeseníků a dál do Polska. Stavba obchvatu Bludova má být dokončena v roce 2024, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 19:12|

Zábřeh našel nový zdroj pitné vody. Původní vrty byly kontaminované

Hledání nového zdroje pitné vody pro osmnáct tisíc obyvatel Zábřehu a okolních obcí na Šumpersku je u konce. Vrty ze sedmdesátých let kontaminované dusičnany ze zemědělských prací měl nahradit nový zdroj už před dvěma lety, ani z něj ale voda nebyla vhodná k pití. Voda z dalšího vrtu dokončeného v létě už k přímému zásobování obyvatel sloužit může.
21. 10. 2020|

Zdroj pitné vody pro Zábřeh je nejspíš na obzoru. Vodohospodáři testují 130metrový vrt

Zábřeh na Šumpersku bude mít pravděpodobně znovu vlastní zdroj pitné vody. Vodohospodáři v létě v prameništi u Lesnice vyhloubili nový, 130 metrů hluboký vrt, který by mohl nahradit původní mělčí vrty ze 70. a 80. let. Namísto z nich teď Zábřeh pitnou vodu přivádí vodovodem až z Olšan.
7. 8. 2020|

V Zábřehu otevřeli výstavu o Eskymo Welzlovi. Muzeum muselo kvůli expozici zvětšit prostory

Muzeum v Zábřehu otevřelo expozici věnovanou nejznámějšímu rodákovi města, polárnímu cestovateli, náčelníkovi Eskymáků a dobrodruhovi Janu Eskymo Welzlovi. Výstava nabízí řadu dobových fotografií, návštěvníci si mohou také prohlédnout interiér srubu nebo prolistovat některou z knih o cestovateli.
13. 5. 2020|

Kvůli suchu už letos přes 20 obcí vyhlásilo omezení odběru vody. Další se přidávají od května

Zákaz zalévání záhonů nebo napouštění bazénů. Obcí, ve kterých je odběr vody omezený, přibývá. Letos už zákaz vyhlásilo 23 většinou menších obcí. Od května začínají omezení platit v dalších dvou. Jinde platí kvůli suchu zákaz dlouhodobě už od loňského července. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.
1. 5. 2020|

S prodlouženým víkendem posiluje doprava

České dráhy přidají od pátku do provozu desítky vozů navíc, celkem by měly kapacity posílit o 15 tisíc míst. Nejvíce ji navýší na linkách mezi Prahou a Moravou a na Slovensko. Posílení dopravy k prodlouženému víkendu plánují i další dopravci, například RegioJet nebo FlixBus.
24. 10. 2019|

Obce na Olomoucku zaplatí za vlaky a autobusy víc než dvojnásobek. V opačném případě by hrozilo rušení spojů

Zastupitelé Olomouckého kraje odsouhlasili zvýšení příspěvku, který města a obce platí za zajištění dopravní obslužnosti v kraji. Za každého obyvatele by měly nově platit více než dvojnásobek toho, co doposud. Dodatek ke smlouvám kraje s obcemi musí ještě schválit zastupitelstva měst a obcí, podle vedení kraje by to však neměl být problém.
23. 9. 2019|

Obce u Zábřehu zůstanou zatím bez vodovodu a kanalizace. Projekt nezískal dostatek hlasů

Několik let plánovaná stavba vodohospodářské infrastruktury za desítky milionů korun ve Svébohově a Václavově u Zábřehu na Šumpersku se začala komplikovat. Představenstvo společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ Šumperk), která má projekt včetně dotací na starost, chystanou investici neschválilo. Investice by údajně výrazně zatížila rozpočet Svébohova, s tím obec nesouhlasí. Projekt přitom získal skoro šedesátimilionovou dotaci.
6. 9. 2019|

Doprava v jižní části Ostravy se ještě více zkomplikuje. Pro auta se úplně zavřou výškovické mosty

Dopravu v jižní části Ostravy od úterý 4. června výrazně zkomplikuje další fáze přestavby mostů v rušné Výškovické ulici v Zábřehu. Doprava je tam výrazně omezená už od loňského března, teď se však mosty pro auta uzavřou úplně. Oprava Výškovické ulice a mostů byla nutná kvůli jejich kritickému stavu.
3. 6. 2019|

Z Olomouce do Uničova rychleji? Železničáři chystají modernizaci důležité tratě

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájí letos elektrizaci železniční tratě z Olomouce do Uničova za téměř čtyři miliardy korun. Díky elektrické trakci by mohly vlaky po této důležité trati jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, což by výrazně zkrátilo dobu jízdy. Trať je zastaralá a neumožňuje už ani navyšovat počet spojů.
15. 5. 2019|

Tramvaje v ostravském Zábřehu budou jezdit jinak. O víkendu tam vymění koleje

Kvůli výměně kolejí u zastávky Hulvácká v Ostravě-Zábřehu musejí lidé o víkendu počítat se změnou tras některých tramvajových linek. Cestující budou muset jet oklikou, nebo přestupovat na autobusy. Výluka kromě tramvají platí i pro některé autobusové linky. Omezení začne platit už v pátek večer.
25. 4. 2019|

Z vlaku na kolo či koloběžku. Na nádražích se po zimní pauze otevřely půjčovny kol

České dráhy opět otevřely půjčovny kol na moravských nádražích. K Olomouci a Otrokovicím na Zlínsku, kde půjčovny fungují celoročně, se přidaly například provozovny ve Frýdku-Místku, Ostravě nebo Přerově. Novinkou je půjčovna kol v Šumperku. Kromě klasických kol nabízí dopravce i elektrokola či koloběžky.
6. 4. 2019|