TÉMA

Liberální strana

Britští konzervativci v doplňovacích volbách ztratili dvě křesla, většina ve sněmovně jim zůstala

Výsledek doplňovacích voleb je odrazem otřesené reputace konzervativců, s níž půjdou do nadcházejících parlamentních voleb, píší britská média. Těsně si udrželi křeslo v londýnském obvodu Uxbridge and South Ruislip, v jihoanglickém Somerton and Frome ho postoupili Liberálním demokratům a v Selby and Ainsty na severu Anglie Labouristické straně.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 10:48|

Česko a Austrálie sestaví seznam společných aktivit, které budou rozvíjet

Česko a Austrálie připraví seznam priorit budoucí spolupráce. Soustředit se chtějí například na kybernetickou bezpečnost nebo vědeckou diplomacii, pro Austrálii je důležitá i dohoda o volném obchodu s Evropskou unií. Po společném jednání to řekli australská ministryně zahraničí Marise Payneová (LP) a český ministr Jan Lipavský (Piráti). Oba politici se také vymezili vůči agresi Ruska na Ukrajině. Australská ministryně zdůraznila, že její země vyhlásila první sankce vůči Moskvě a má připravené další.
23. 2. 2022|

Trudeau je vítězem voleb v Kanadě, na většinu v parlamentu ale zřejmě nedosáhne

Pondělní předčasné volby v Kanadě vyhráli vládnoucí liberálové premiéra Justina Trudeaua, jimž se však podle výsledkových projekcí nepodařilo dosáhnout svého cíle a získat většinu v parlamentu. Vůdce opozičních konzervativců Erin O'Toole uznal svou porážku a pogratuloval Trudeaovi k vítězství a zisku třetího premiérského mandátu, uvedly tiskové agentury. Ministerský předseda však zřejmě bude muset nadále vládnout s podporou menších stran.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 09:53|

Kanadu v září čekají předčasné parlamentní volby. Trudeau bude usilovat o většinu

Kanadu čekají 20. září předčasné parlamentní volby, oznámil po návštěvě generální guvernérky tamní premiér Justin Trudeau. Jeho Liberální strana má po minulých volbách z roku 2019 v parlamentu nejvíce poslanců, absolutní většinu ale nemá. O její získání se teď bude snažit. Volby se budou konat dva roky před řádným termínem.
15. 8. 2021|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Aféra s čínskými agenty v Austrálii. Chtěli dostat špiona do parlamentu, muž to nahlásil a zemřel

Australské rozvědce se přihlásil údajný čínský agent, který tvrdí, že Peking má v zemi řadu špionů. Ti se měli mimo jiné pokusit uplatit muže s čínsko-australským občanstvím, aby kandidoval do parlamentu. Člen Liberální strany to sdělil úřadům a později za nejasných okolností zemřel. Australský premiér Scott Morrison označil zprávy za znepokojivé, nechce však vyvozovat předčasné závěry. Peking jakoukoli vinu odmítl.
25. 11. 2019|

V Kanadě zůstanou u moci liberálové premiéra Trudeaua, země však míří k menšinové vládě

Liberální strana premiéra Justina Trudeaua ztratila ve volbách absolutní většinu v kanadském parlamentu. Liberálové se ale nejspíš udrží u moci s pomocí některé z dalších politických stran – pravděpodobně sociálnědemokratické NDP, která již podporu naznačila. Volební zisk Trudeauovy strany sice na parlamentní většinu nestačí, je ale větší, než se očekávalo.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 21:37|

Kanadský premiér Trudeau ztrácí na popularitě. Vyloučil ze strany dvě nejhlasitější kritičky

Kanadský premiér Justin Trudeau vyloučil ze své strany dvě bývalé členky kabinetu, Jody Wilson-Raybouldovou a Jane Philpottovou. Důvodem bylo podle něho „porušení důvěry“ mezi Liberální stranou a oběma ženami poté, co dotyčné opakovaně kritizovaly dění kolem kauzy stavební firmy SNS-Lavalin. Ta měla údajně uplácet bývalý libyjský režim Muammara Kaddáfího ve snaze získat lukrativní zakázky.
4. 4. 2019|