TÉMA

Šarlatán

Provozovatel Ulož.to má zaplatit téměř milion korun filmovému distributorovi kvůli stahování Šarlatána

Společnost Petacloud, která provozovala server Ulož.to, má zaplatit necelý milion korun distributorovi filmů Cinemart kvůli snímku Šarlatán. Ten byl na serveru ke stažení. Na čtvrteční rozsudek pražského městského soudu upozornily Hospodářské noviny. Provozovatel Ulož.to oznámil, že se odvolá, podle rozhodnutí soudkyně je ale rozsudek vykonatelný okamžitě.
17. 7. 2023|

V Izraeli běží týden českého filmu. Otevřel jej film Šarlatán

V Izraeli začal týden českého filmu. V Jeruzalémě, Tel Avivu nebo Haifě se promítají nové snímky i díla ze 60. let. Česká a čekoslovenská kinematografie je v zemi velmi populární. Návštěvnost festivalu nesrazil ani covid-19, přestože pořadatelům mnohé zkomplikoval. Na listopad pak plánuje České centrum například vystoupení národního baletu z Prahy. Kvůli pandemickým omezením bude ale podzim 2021 nejistá sezona.
17. 8. 2021|

Hollandová: Práce s Čechy je nejsnazší, boj o Oscara ale jednoduchý nebude

Režisérka Agnieszka Hollandová pro ČT24 popisuje, co všechno je třeba udělat, aby filmař uspěl na Oscarech a aby jeho snímek nominovaný v cizojazyčné kategorii akademici vůbec viděli. Dvaasedmdesátiletá režisérka, která natočila kromě snímku Šarlatán minisérii Hořící keř, epizody seriálů The Wire a Domek z karet nebo hollywoodské drama Ve stínu Beethovena, mluví o vztahu k Česku, životě v lockdownu i pracovních příslibech.
8. 3. 2021|

Se sebevědomím bojuji neustále, obhajovat pozici je svazující, říká Trojan o svých úspěších

Herec Ivan Trojan získal o víkendu sedmého Českého lva, tentokrát za roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. V Interview ČT24 mluví o úskalích herectví, Dejvickém divadle i svých synech, kteří ho prý učí „nezestárnout“.
8. 3. 2021|

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Server Ulož.to prohrál spor o stahování českých filmů. Musí odstranit Pelíšky nebo Kobry a užovky

Ze serveru Ulož.to nebude možné stáhnout Pelíšky a dalších pět českých filmů. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který vyhověl žalobě agentury Dilia. Právní zástupce serveru řekl po zasedání novinářům, že rozsudek může mít negativní precedenční charakter a dopad na svobodu internetu. Ulož.to následně vydalo vyjádření, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle právníka agentury chtěla Dilia vyslat zprávu o tom, že filmy jsou na serveru nelegálně.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 18:51|

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Filmaři chtějí otevřít kina. Mluví o nízkém riziku nákazy, diskriminaci i českém pirátství

Filmové asociace vyzvaly ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby v případě, že takzvaný protiepidemický systém (PES) bude uveden do třetího stupně, mohla kina promítat. Podle zástupců filmové branže nepředstavuje návštěva kin zdravotní hrozbu.
27. 11. 2020|

Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.
6. 11. 2020|

Ivan a Josef Trojanovi jsou Šarlatán. Příběh slavného léčitele vypráví o totalitě a jinakosti

Do kin vstupuje Šarlatán, životopisné drama polské režisérky Agnieszky Hollandové inspirované osudy českého léčitele Jana Mikoláška. Titulní postavu ztvárnili Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan. Film má v pondělí večer slavnostní premiéru v pražském biografu Lucerna. V tuzemských kinech bude snímek uveden od čtvrtku 20. srpna. Koproducentem snímku je Česká televize.
17. 8. 2020|
168 HODIN

Za videem, v němž se ženy omlouvají mužům, je byznys s výživovými doplňky i s kurzy

Miloslava Matoušová a další ženy se na videu natočeném v lese omlouvají mužům, že dostatečně neplnily svou ženskou roli. Zároveň jim děkují za lekce, které je znovu naučili. Kontroverzní video už má na Facebooku milion zhlédnutí. Upozornilo ale na byznys se sídlem v daňovém ráji. Podrobnosti zjišťovali pro pořad 168 hodin reportéři Jana Gerleová a Jan Novák.
25. 11. 2019|

Léčba drahými kameny je výnosný podfuk. Nabízí se proti rakovině i AIDS

Polodrahokam, který pomáhá léčit AIDS? To není žert, ale jedna z četných „rad“, které poskytují ti, kdo údajně léčí neduhy pomocí drahých kamenů. Tuto praxi zvanou litoterapie popularizovalo již v 70. letech minulého století hnutí New Age. Od té doby ji propagují celebrity jako třeba modelka Naomi Campbellová. Věnovány jí byly nadšené články v tisku a televizní reportáže, píše francouzský deník Le Figaro. Vědci nyní znovu upozornili, že je to podvod.
22. 11. 2019|

Agnieszka Hollandová není žádný šarlatán. Začala natáčet chystaný film o českém léčiteli

Polská režisérka Agnieszka Hollandová začala natáčet film Šarlatán, inspirovaný příběhem českého léčitele. První klapka dramatu s Ivanem Trojanem v hlavní roli padla na apríla ve věznici v Mladé Boleslavi.
2. 4. 2019|

Ivan a Josef Trojanovi jsou jeden Šarlatán. Nový film režíruje Agnieszka Hollandová

Režisérka Agnieszka Hollandová začíná v Česku připravovat nový film. Snímek, na kterém se podílí i Česká televize, se jmenuje Šarlatán a vzniká na motivy osudu Jana Mikoláška. V roli léčitele, který zázračně uzdravoval pacienty, včetně politických špiček, se představí Ivan a Josef Trojanovi.
16. 2. 2019|