TÉMA

Žabovřesky

Tisíce domácností v Brně mají obnovené dodávky tepla. Horkovod teplárny opravily

Tisíce domácností v brněnských městských částech Žabovřesky a Královo Pole mají obnovené dodávky tepla a teplé vody. Havárii na horkovodu, která noční odstávku způsobila, zaměstnanci Tepláren Brno opravili. Uvedla to mluvčí městské firmy Zuzana Novotná. Výpadek ovlivnil domy napojené na centrální vytápění, kterých je v obou městských částech asi 500 až 700.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 08:13|

Brněnské ulice jsou zasypané listím. Letos opadává až po plánovaném blokovém čištění

V některých brněnských městských částech mají problémy s úklidem listí. Podzimní blokové čištění tam bylo už v říjnu. Letos ale kvůli relativně teplému podzimu listí ze stromů opadává později než obvykle. Technika už je připravená na zimu a místo smetáků má radlice.
21. 11. 2023|

Novou silniční galerií v Žabovřeské ulici projedou řidiči od příštího týdne

Stavba části velkého městského okruhu v ulici Žabovřeská v Brně je v polovině. Od 1. srpna se tam řidiči projedou novou zastřešenou silniční galerií. Provoz v místě zůstane zachován ve stejné podobě jako dosud, to znamená v jednom jízdním pruhu v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž přesune práce blíže k řece Svratce.
28. 7. 2023|

V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|

Královopolskými tunely jezdí řidiči už deset let. Stavba ale stále není zkolaudovaná kvůli hluku

Královopolské tunely v Brně, které jsou součástí velkého městského okruhu, jsou v provozu už deset let. Stavba za třináct miliard korun otevřela přesně 31. srpna 2012 a odvedla část dopravy z městských částí Králova Pole a Žabovřesk. Dodnes ale není zkolaudovaná a tunely fungují ve zkušebním provozu.
31. 8. 2022|

Část velkého městského okruhu v Brně je hotová. Následovat bude tunel pro tramvaje

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici. Novým úsekem projedou řidiči ve čtyřech pruzích ve čtvrtek zhruba od 18:00. Otevřena už je i lávka pro pěší, která usnadní cestu přes frekventovanou silnici mezi Žabovřeskými loukami a zastávkou Bráfova. První etapa okruhu bude úplně hotová až v březnu příštího roku, chybí ještě chodníky či sadové úpravy.
17. 12. 2020|

Rozšíření památkové rezervace by zbrzdilo rozvoj, tvrdí starosta městské části Brno-střed

Městská část Brno-střed nesouhlasí s rozšířením městské památkové rezervace, do které by následně spadala více než její polovina. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že tak rozsáhlé vyhlášení památkové zóny způsobí mnoho problémů a jde o nepřijatelný zásah do správy a rozvoje města. Brněnští památkáři ale oponují, že nová pravidla jsou specifická a vlastníky nemovitostí nezatíží.
29. 9. 2020|

Rezidentní parkování v Brně se rozšiřuje. Modré čáry nově „zdobí“ i silnice v Králově Poli

Systém rezidentního parkování v Brně se v pondělí rozšířil do ulic městské části Královo Pole. Jde o oblasti Staňkova, Botanická a Dřevařská a zabírají území vymezené ulicemi Veveří, Kotlářská, Pionýrská, Sportovní, Reissigova, Domažlická, Kounicova a Šumavská. Zóna kolem Dřevařské ulice je v zóně B, ve které platí celodenní regulace. Zbytek se nachází v zóně C, kde je parkování regulované od pěti odpoledne do šesti ráno.
3. 8. 2020|

V Brně opravují vnitrobloky. Úsporněji, než si představovali architekti

Brno opravuje jeden z největších městských vnitrobloků za padesát milionů korun. Prostor mezi ulicemi Šumavská, Pod Kaštany a Tábor v Žabovřeskách se ale nakonec nemění podle studie z roku 2011. Ta měla sloužit jako inspirace pro všechny městské vnitrobloky. Na jejich celkové opravy podle ideálních představ architektů ale správci nebo majitelé často nemají peníze.
26. 2. 2020|

Modré parkovací čáry se protáhnou do dalších částí Brna. Letos celkem čtyřikrát

Rezidentní parkování se rozšíří do dalších brněnských městských částí. O zavedení systému už je rozhodnuto v Králově Poli a Žabovřeskách, kam se modré zóny rozrostou od 1. června. Další oblasti přibydou v srpnu, září a listopadu. O zavedení parkovacího systému se bude jednat i v Černovicích.
11. 2. 2020|

Most v Kníničské ulici v Brně je znovu průjezdný v obou směrech. Řidičům se uleví, ale jen na čas

Přes most v Kníničské ulici v Brně projedou řidiči opět bez omezení. Opravami procházel od konce března letošního roku a v první fázi byl zavřený úplně. Od září tudy mohli řidiči projet alespoň jednosměrně od Bystrce. Všechny stavební práce jsou součástí první etapy výstavby Velkého městského okruhu v úseku Žabovřesky.
19. 11. 2019|

Kostel mezi paneláky. Věřící v brněnské Líšni se skládají na stavbu svatostánku

Nový kostel uprostřed sídliště má vyrůst v brněnské Líšni. Biskupství ve středu představilo návrhy architektů včetně vítězné varianty. Líšeňské sídliště má 25 tisíc obyvatel, duchovní centrum tam ale chybí. Na stavbu se ve sbírce skládají věřící. Díky darům mohli se stavbou nového kostela farníci začít i v Lesné.
15. 8. 2019|

Neplatili nájem, bývalý sovětský areál v Brně ale využívali. Ruská firma spor se státem za pět milionů urovnala

Diplomatický servis stáhl žalobu na ruskou společnost Techmaš-Brno. Ta dosud neplatila za využívání někdejšího sovětského areálu na státním pozemku v brněnských Žabovřeskách, nyní ale Rusové zaplatili bezmála pět milionů korun, a spor tak skončil dohodou.
31. 7. 2019|

Na dva roky. Dostavba velkého městského okruhu zablokuje dopravu v Brně

Brno čeká dvouletá výluka nejdelší tramvajové linky. Jednička nebude od září 2020 obsluhovat městské části Bystrc a Komín. Dočasně ustoupí stavbě velkého městského okruhu (VMO) u Žabovřeské ulice. Plán ve středu schválila rada města, projekt by jinak přišel o peníze z Evropské unie. Délka stavby čtyřproudové silnice se díky tomu zkrátí o třetinu na necelé čtyři roky. Auta budou místem projíždět i během stavby.
24. 7. 2019|

V Brně zřídili centrum pro včasné odhalení Alzheimerovy choroby. Pomůže seniorům i příbuzným

V Brně-Žabovřeskách začalo fungovat centrum pro včasný záchyt demence a Alzheimerovy choroby i na pomoc rodinám nemocných. Služby budou zajišťovat dva pracovníci pečovatelské služby ve spolupráci s desítkou studentů Masarykovy univerzity. Podle statistiky z roku 2017 je v Brně přes čtyři tisíce lidí s demencí, v České republice pak přes sto tisíc.
30. 4. 2019|

Kolony a zdržení. Dopravu v Brně od rána komplikuje uzavírka mostu v Žabovřeské ulici

S kolonami a jen pomalým popojížděním musejí počítat řidiči, kteří se od rána pohybují v okolí mimoúrovňové křižovatky Kníničská v Brně a na objízdných trasách. Nejhorší je situace na Žabovřeské při sjezdu na Kníničskou a v Jundrovské ulici kolem komínské vozovny směrem ke kruhovému objezdu. Velmi silný provoz je také v ulici Hlavní směrem k témuž kruhovému objezdu.
1. 4. 2019|

Řidiče v Brně čekají další komplikace. Od soboty bude uzavřený most přes Žabovřeskou ulici

S výraznými dopravními komplikacemi musí od soboty počítat řidiči v Brně. Uzavře se tam most přes Žabovřeskou ulici. Opravy mimoúrovňové křižovatky potrvají pět měsíců. Oprava mostu je součástí další etapy výstavby Velkého městského okruhu.
29. 3. 2019|