TÉMA

Mona Lisa

Žádná marmeláda a Mona Lisa za sklem. Muzea a galerie se chrání před útoky aktivistů

V Evropě přibývá útoků klimatických aktivistů na umělecká díla. V Louvru polili Monu Lisu polévkou, v Drážďanech se přilepili k rámu Sixtinské madony a v Madridu je lepidlo spojilo s obrazem Francisca de Goyi. Instituce, včetně Národní galerie Praha, proto zvyšují bezpečnostní opatření. Podrobnosti o všech sdělit nemůžou, pokud mají být účinná, ale některá omezení, jako speciální skla před obrazy nebo kontrola obsahu tašek, viditelná jsou.
27. 2. 2024|

Muž přestrojený za ženu na vozíku hodil dort po Moně Lise

V pařížském muzeu Louvre v neděli muž přestrojený za ženu na invalidním vozíku hodil dort na obraz Mony Lisy. Slavné dílo od Leonarda da Vinciho chrání silné neprůstřelné sklo, a tak nebylo poškozeno. Útočník tvrdil, že bojuje za ochranu životního prostředí. O kuriózním incidentu v pondělí informovala stanice BFM TV.
30. 5. 2022|

Do prodeje jde padělek Mony Lisy, cena by se mohla vyšplhat na tři sta tisíc dolarů

Obraz Mony Lisy se prodává v aukční síni Christie's. Jde však o známý padělek, přesto se cena odhaduje asi na tři sta tisíc dolarů. Příběh malby začal v padesátých letech, na počátku ale stojí krádež originálu z pařížského Louvru o necelé půlstoletí dříve.
16. 6. 2021|

Největší krádeže umění: K českému rekordu se zloději prorazili lavičkou, světový lup odnesli falešní policisté

Picassovy obrazy Mandolína a sklenice pernodu, Stůl s pohárem, Přístav v Cadaqués a Absint a karty jsou uloženy ve sbírkách Národní galerie. Ale nemusely být. Před třiceti lety byly totiž ukradeny. Jejich krádež je považována za největší v novodobých českých dějinách. Všechny obrazy se našly – na rozdíl od jedenácti pláten z vůbec největší krádeže umění v historii. O rok dříve, než Národní galerie postrádala Picassa, zmizely z bostonského Muzea Isabelly Gardnerové.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 11:00|

Vteřina dějepisu: Víte, komu může být Mona Lisa ukradená?

Mona Lisa je bezpochyby jeden z nejslavnějších obrazů a tajemstvím svého úsměvu přitahuje už několik staletí, 21. srpna 1911 jí ale úsměv ztuhl. Do galerie v Louvru totiž nakráčel zloděj, portrét od Leonarda da Vinciho sundal z hřebíku a prostě s ním odešel. Víte, kdo a proč se rozhodl Monu Lisu ukrást? Mezi podezřelými byl třeba jiný slavný malíř – Pablo Picasso.
21. 8. 2020|

Ráj černochů od Toyen koupil na aukci zájemce za více než 31 milionů korun

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil v neděli zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky. Je druhým nejdražším dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do nedělní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 19:43|

Z Florencie do virtuální reality. Louvre otevřel velkolepou výstavu Leonarda da Vinciho

V pařížském Louvru byla zahájena výstava k 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinciho. Jedna z nejrozsáhlejších expozic, které kdy byly autoru Mony Lisy, Vitruviánského muže nebo Poslední večeře věnovány, má za cíl představit dílo italského renesančního mistra v celé jeho šíři.
25. 10. 2019|

Umělá inteligence rozpohybovala Monu Lisu. Takhle by se smála La Gioconda

Technologie nazývaná deepfake je schopná vytvářet zcela realistická videa lidí, předmětů i situací, které neexistují, nebo je ukazovat v jiných kontextech. Programátoři nyní ukázali demonstraci se slavnou Monou Lisou.
28. 5. 2019|

Nejen v Egyptě a Peru. Slavnou pyramidu postavili před 30 lety i v Louvru

Podle legendy je pyramida vytvořena z ďábelského počtu 666 tabulek a podle bestselleru Šifra mistra Leonarda je pod ní skryt hrob Máří Magdaleny. Nic z toho není pravda, přesto pyramida ze skla a oceli v centru Paříže přitahuje ročně miliony návštěvníků. Prochází přes ní do muzea Louvre, mimo jiné za slavným obrazem tajemné Mony Lisy. Muzeum bylo v Louvru otevřeno za Velké francouzské revoluce, u příležitosti jejího dvoustého výročí – 29. března 1989 – přibyla odvážná pyramida podle návrhu architekta Ieoha Minga Peie.
29. 3. 2019|