TÉMA

ADHD

Těhotenská cukrovka nemůže za ADHD, uklidňuje rozsáhlá studie

Dvacet let se spekuluje o tom, že by cukrovka matek mohla vést u jejich dětí ke vzniku ADHD, vývojové poruchy, která může způsobovat nepozornost, hyperaktivitu a impulzivitu. Celou tu dobu tým hongkongských vědců shromažďoval data z celého světa. A na jejich základě teď tuto zvažovanou možnost vyvrátil.
11. 4. 2024|

Porucha ADHD možná přinášela evoluční výhodu. Pomáhala prvním lovcům a sběračům, naznačuje studie

Vlastnosti spojené s neurovývojovou poruchou pozornosti známou jako ADHD mohly pomoci pravěkým lidem při shánění potravy. Díky tomu se ADHD udržela v genech až do současnosti, naznačuje britský výzkum.
21. 2. 2024|

Sludge videa na TikToku jsou problém. Mladí je milují, mohou je ale poškodit

Sludge videa jsou obrovským fenoménem současnosti. Fenoménem, který statisticky nezná téměř nikdo nad třicet let, ale o to zásadnější je pro ty nejmladší generace. Zpopularizovala ho videoplatforma TikTok, odkud se rozšířil dál. O co jde?
11. 1. 2024|
Doporučujeme

Stres malým dětem mění mozek víc než úrazy, naznačuje studie

Vědci zjistili, že stres v raném věku mění více mozkových genů než úrazy hlavy v dětství. Experiment, který provedli z etických důvodů na zvířatech, odhalil významné genetické změny v oblasti hipokampu.
20. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 14:30|

Diagnóza ADHD u dospělých zvyšuje riziko demence, zjistili vědci

Lidé, u nichž lékaři až v dospělosti odhalili poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), můžou v pozdějším věku výrazně častěji trpět demencí. Vyplývá to ze studie, v níž odborníci zkoumali skupinu více než 100 tisíc pacientů s ADHD a zjistili, že riziko demence je u nich až třikrát vyšší než u běžné populace.
19. 10. 2023|

Lidé se sklony k hyperaktivitě hůř snáší nedostatek spánku, naznačila studie

Dospělí, kterým sice nebyla diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), ale mají některé její příznaky, hůře zvládají spánkovou deprivaci. Po probdělé noci tak například obtížněji kontrolují emoce a výrazněji se jim zhorší kognitivní schopnosti. Naznačila to nová studie publikovaná v Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging reports. 
26. 12. 2020|

Představte si nesnesitelný hluk, nejsem žádný Rain Man, říká novinářka o životě s autismem

Nejsem Rain Man s neobyčejnými schopnostmi, říká Denise Linkeová, německá novinářka a spisovatelka, které byl ve 22 letech zjištěn Aspergerův syndrom a o tři roky později ADHD. Kvůli předsudkům vůči lidem s těmito poruchami napsala knihu Dost dobře nenormální aneb Můj báječný život s autismem a ADHD, která nyní vychází v českém překladu. Rozhovor pro Události, komentáře vedl Jakub Železný.
29. 3. 2019|