TÉMA

Mýtný systém

Za neexistující mýto Berlín zaplatí čtvrt miliardy eur. Ministr hodlá sumu poptat u svého předchůdce

Německo má zaplatit takřka čtvrt miliardy eur firmám, které si nasmlouvalo na provozování mýtného pro osobní auta na dálnicích. Projekt před čtyřmi lety odmítl Soudní dvůr EU jako diskriminační, smluvní partneři se ale domáhají náhrady. Ministr dopravy Volker Wissing nechá vypracovat posudek, zda nepochybil jeho předchůdce Andreas Scheuer. Případně po něm hodlá vymáhat náhradu škody.
1. 8. 2023|

Minimální mzda vzroste v příštím roce o tisíc korun měsíčně, rozhodla vláda

Kabinet odsouhlasil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun. Zároveň schválil návrh ministerstva zdravotnictví, aby se od 22. listopadu neuznávaly na hromadných akcích nad tisíc osob antigenní testy na koronavirus, a s ohledem na krach Bohemia Energy opětovně poslal do Poslanecké sněmovny zákon o hromadných žalobách.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:14|

Policie obvinila z podplácení jednu osobu, měla ovlivnit zakázku na auditora mýtného systému

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému jednoho člověka z podplácení. Podle kriminalistů nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí až šestiletý trest.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 14:54|

Mýtný systém se rozšířil na další silnice první třídy. I přes protesty krajů a obcí

Od 1. ledna letošního roku se pro vozidla nad tři a půl tuny rozšířilo mýtné na dalších téměř devět set kilometrů silnic první třídy a pětatřicet kilometrů dálnic. Rozhodla o tom vláda i přesto, že proti záměru protestovali kraje, obce i dopravci. Starostové se bojí, že se kamiony přesunou na silnice nižších tříd a chtějí jim tranzit zakázat.
2. 1. 2020|

Kolony u Lanžhota zmizely. První pracovní den s novým mýtem byl v republice klidný

Na dálnici D2 před slovensko-českou hranicí u Lanžhota se ráno vytvořila až dvoukilometrová kolona kamionů, většinu dopoledne se její délka pohybovala kolem 300 až 500 metrů a po poledni zcela zmizela. Další větší kolona, dlouhá přes kilometr, se vytvořila po sedmé hodině večerní, dopravu řídila policie. Zhruba za hodinu byl provoz opět plynulý. I na jiných přechodech byla situace klidná navzdory obavám, že pondělí jako první pracovní den nového systému může být tím nejproblematičtějším.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 21:46|
Interview ČT24

S novým mýtem mohou být kolony na desítky hodin, připustil Kremlík. Věří ale, že se nápor rozloží

Až 40 kilometrů mohou měřit kolony u českých hranic, až začne fungovat nový mýtný systém, a řidiči v nich stráví i desítky hodin. Připustil to ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který ale zároveň upozorňuje, že jde o spekulace. Očekává, že se nápor zájemců o nové palubní jednotky rozvrství a například v neděli by situace nemusela být tak vážná. Vladimír Kremlík byl hostem pátečního Interview ČT24.
30. 11. 2019|

Konec starého mýta. S přechodem na satelitní systém se čekají kolony, mnozí řidiči se ještě neregistrovali

V neděli začne platit nový mýtný systém pro nákladní dopravu, Česko přechází na satelitní technologii. Jeho spuštění budou v prvních dnech nejspíš provázet dlouhé kolony kamionů u hraničních přechodů. Budou důsledkem pomalé registrace dopravců do nového systému, v pátek jich scházelo stále více než 150 tisíc z celkem očekávaného počtu 458 tisíc.
29. 11. 2019|

Kolaps kvůli mýtu nehrozí, slibuje Kremlík. Ministerstvo raději chystá krizový scénář

Na začátku prosince se v Česku změní mýtný systém. Povinnou palubní jednotku si však zatím pořídila jenom zhruba polovina dopravců. Otálejí hlavně ti zahraniční a právě jejich kamiony pak mohou v dlouhých kolonách blokovat provoz. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) v pořadu Události, komentáře odmítl, že doprava zkolabuje. Opozice kritizuje vládu, že při přípravě mýtného systému selhala.
15. 11. 2019|
Události komentáře

Rychlejší než informační tabule jsou soukromé aplikace, tvrdí Blaha. Kremlík výtky odmítá

Záchranné složky spolupracovaly u nedělní nehody na D1 na jedničku, shodli se ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha (ODS). Kremlík v pořadu Události, komentáře odmítl tvrzení, že systém informačních tabulí nedokáže řidiče před srážkami na dálnici včas varovat.
15. 10. 2019|

S výběrem mýta to dobře dopadne, ujistil vládu ministr Kremlík. Ostatní jsou opatrnější

Výběr mýta není ohrožen, ujistil vládu ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Kolegům předložil materiál, ve kterém popisuje první kroky nového provozovatele, problémy kolem tendru i další možné scénáře. Opozice současnou nejistotu kritizuje. A skeptická je i koaliční ČSSD.
14. 10. 2019|
Otázky Václava Moravce

Oprava D1 bude hotová do konce roku 2021, zopakoval ministr dopravy

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) trvá na tom, že celá modernizace dálnice D1 bude hotová v roce 2021. Hejtman Libereckého kraje a předseda Komise pro dopravu Asociace krajů ČR Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se domnívá, že současná podoba modernizace této dálnice je nevyužitou příležitostí, která D1 pouze vrátí do původního stavu. Podle místopředsedy sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřeje Polanského (Piráti) představuje D1 pouze špičku ledovce. Všichni tři politici byli v neděli hosty pořadu Otázky Václava Moravce.
6. 10. 2019|

Zavedení mýta v Praze v tomto volebním období nechystáme, potvrdil Hřib

Hlavní město nepočítá s tím, že v tomto volebním období zavede mýtný systém pro zpoplatnění vjezdu do metropole. Po společném jednání pražských a středočeských radních to uvedli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Politici řešili i další témata, zejména z dopravy, územního plánování či cestovního ruchu.
9. 9. 2019|

Pokud bude Rafaj v mýtné kauze obviněn, čekám od něj rezignaci, prohlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká rezignaci Petra Rafaje na funkci šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pokud bude obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Premiér to řekl v pořadu Partie televize Prima. Počátkem března proběhl v sídle antimonopolního úřadu policejní zásah a podle serveru Novinky.cz je Rafaj podezřelý z korupce.
7. 4. 2019|
Události komentáře

Mýto vyjednal resortní tým, říká Ťok. Faltýnkovu roli nechce snižovat, ani zveličovat

O angažmá druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka ve vyjednávání o mýtném systému Dan Ťok podle svých slov nevěděl. Jeho roli nechce snižovat, ani zveličovat, trvá ale na tom, že za mýtným tendrem stojí jeho ministerský tým a vše proběhlo transparentně. Ministr dopravy za ANO to uvedl v rozhovoru pro Události, komentáře.
28. 3. 2019|