TÉMA

Santiago de Compostela

Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|

Španělská Compostela zažívá rekordní návštěvnost. Už v půli prázdnin sem dorazilo nejvíc poutníků v historii

Motivace vydat se na pouť do Santiaga de Compostely dávno nejsou jen čistě náboženské, ale patří mezi ně i rozvod, problémy v rodině, nemoc či další směřování v životě. K hrobu svatého Jakuba ve Španělsku proto vyráží také čím dál víc Čechů. Jen za letošní rok jich do Compostely doputovalo přes dva tisíce. Poutní místo navíc už teď hlásí pro letošek rekord – do konce července ho navštívilo přes dvě stě tisíc lidí z celého světa.
13. 8. 2022|

Jde se zpátky. Nově objevená pravěká ryba se vydala proti evoluci a vrátila se ze souše do vody

S pomocí nově objevené fosilie popsali vědci nečekaný příběh prehistorické ryby Qikiqtania. Její příbuzní patřili mezi první tvory, kteří vystoupili z vody na souš, tento druh ale zvolil opačný směr – a rozhodl se ze souše vrátit k vodnímu životu.
22. 7. 2022|

Schránky se symbolem Svatojakubské cesty najdou poutníci i mezi Brnem a Mikulovem

Na trase Svatojakubské cesty z Brna do Mikulova najdou poutníci a turisté poutnické budky. Lidé z Centrály cestovního ruchu tím chtějí podpořit turismus v kraji. Dřevěné schránky jsou ve více než dvaceti obcích a obsahují například razítko nebo mechanický sčítač, který poskytne hrubý odhad, kolik lidí se na trasu vydalo. Projekt pokryly evropské dotace.
9. 6. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Novomanželská pouť Od oltáře do Santiaga

Novomanželé Lukáš a Jana Hanušovi dali výpověď v práci a vydali se z Kuřimi až k Atlantiku, do jednoho z nejznámějších poutních míst. Přes 3300 kilometrů a 103 dní strávili pouze spolu a spolu také o své pouti napsali knihu. V nakladatelství Cosmopolis vyjde 3. dubna.
26. 3. 2020|

Zemřel Milan Langer, zakladatel olomouckého Spolku Trend vozíčkářů

Ve středu večer zemřel zakladatel Spolku Trend vozíčkářů Olomouc Milan Langer. Dlouhodobě se aktivně angažoval v organizacích, které pomáhají zdravotně postiženým lidem. Nedávno se vypravil na tři a půl tisíce kilometrů dlouhou pouť do Santiaga de Compostela, po čtyřech měsících však musel cestu vzdát kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. O jeho úmrtí informoval na sociálních sítích Spolek Trend vozíčkářů Olomouc.
8. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 16:46|

Na invalidním vozíku do Španělska. Milana Langera čeká pouť dlouhá tisíce kilometrů

Skupina dobrodruhů v čele s mužem, který je upoután na invalidní vozík, vyrazila ve čtvrtek z Olomouce do Santiaga de Compostela. Účastníky poutě čeká cesta dlouhá zhruba 3500 kilometrů, do španělského města by měli všichni dorazit za dvě stě dnů. Výlet Milan Langer nazval „Poutí k sobě“.
22. 3. 2019|