TÉMA

Přívoz

Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.
29. 1. 2024|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Ostrava-Přívoz opravila chátrající kulturní památku – bytový dům U Tiskárny

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu zrekonstruovala bytový dům U Tiskárny, který je kulturní památkou. Deset let byla budova prázdná a chátrala. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly dvacet milionů korun. Investorem byl městský obvod, přispělo i Statutární město Ostrava.
16. 2. 2023|

Znečišťuje koksovna ostravský vzduch? Závěry studie si město i firma vykládají rozdílně

Město Ostrava má k dispozici závěry ze studie, která měla posoudit vliv koksovny v Přívoze na životní prostředí ve městě. Ukázalo se, že v případě znečištění benzo(a)pyrenem dělá příspěvek koksovny asi třetinu povoleného ročního limitu. Zástupci podniku a města ale závěry studie interpretují různě. Podle společnosti je vliv minimální, podle magistrátu naopak značný. Studie uvádí, že situace je nejhorší v těsné blízkosti koksovny.
22. 9. 2022|

Správa železnic představila projekt modernizace ostravského uzlu. Peníze na investici ale nemá jisté

Správa železnic (SŽ) představila podobu modernizace železničního uzlu Ostrava. Zahrnuje přestavbu několika nádraží, budování dalších kolejí kvůli zkapacitnění trati a také lepší a kvalitnější zázemí pro nákladní dopravu. Investice přijde na minimálně 25 miliard korun. Pokud se podaří zajistit finance, stavět by se mohlo začít za tři roky.
19. 7. 2022|

Ostrava zmodernizuje silnici i tramvajovou trať v Hlučínské ulici. Řidiče čekají objížďky

Město Ostrava spolu se svým dopravním podnikem za více než 110 milionů korun zmodernizují více než osm set metrů dlouhý úsek Hlučínské ulice v části Přívoz. Součástí bude změna konstrukce tramvajové trati a také přestavba zastávky Důl Odra. Kvůli stavbě bude ulice od prvního září uzavřena a řidiči budou muset jezdit objížďkami, uvedli náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO) a generální ředitel dopravního podniku Daniel Morys.
27. 8. 2021|

Nová Trojská lávka již slouží chodcům a cyklistům. Kvůli vládním opatřením se otevřela bez stříhání pásky

Od pátečního odpoledne je možné dojít suchou nohou z pražské Troje na Císařský ostrov. Otevřela se Trojská lávka, která vznikla jako náhrada té, která se zřítila v prosinci 2017. Kvůli epidemickým opatřením proběhlo otevření bez jakékoli ceremonie. S otevřením nové lávky také po necelých třech letech končí provoz přívozu P8, který ji dočasně nahrazoval.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 18:00|

Lipnu schází kapitáni přívozů. Zájemce odrazují náročné podmínky

Provozovatelům lipenských přívozů schází kapitáni. Nové uchazeče odrazují zdlouhavé a náročné zkoušky. Převozníci v Horní Plané nebo ve Frymburku na Českokrumlovsku jsou přetížení a nedostatek kapitánů hlásí většina lodních dopravců v republice.
1. 10. 2019|

Za pád Trojské lávky policie obvinila autora stavby a exšéfa správy mostů

Policie kvůli předloňskému pádu pražské Trojské lávky obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle serveru Seznam Zprávy jde o autora lávky a bývalého vedoucího oddělení mostů Technické správy komunikací.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 15:37|