TÉMA

Karanténa

Povinnost sedmidenní izolace kvůli covidu skončí ve čtvrtek

Sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19 nebude povinná od čtvrtka 20. dubna. Ve Sbírce zákonů vyšla vyhláška ministerstva zdravotnictví, která její automatické nařizování ruší. Lékaři nebo pracovníci hygienické stanice ji budou moci dál nařídit v individuálních případech. Pozitivní test mělo podle dat ministerstva zdravotnictví za uplynulý týden asi 1300 lidí, od konce února jich ubývá.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:48|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Čínské hranice jsou otevřené, vstup do země bez karantény. Z Hongkongu dorazily desetitisíce lidí

Čína se téměř po třech letech otevřela světu. Restrikce kvůli covidu-19 zmírnila do té míry, že nevyžaduje karanténu každého, kdo překročí její hranice. Hned první den toho využily k návštěvě blízkých desetitisíce obyvatel Hongkongu. Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů. Podobně jako některé evropské státy vyžaduje i část asijských od čínských návštěvníků povinně negativní výsledek testu na koronavirus.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 18:39|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Čína při vstupu do země nebude požadovat karanténu

Čína přestane od 8. ledna vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. S odvoláním na čínské zdravotní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která to označuje za velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
26. 12. 2022|

Lidé v karanténě nebo izolaci kvůli covidu budou moct volit prezidenta v předstihu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyhlásil v souladu se zákonem 11. a 12. ledna příštího roku za dny prvního kola voleb prezidenta pro ty, kteří budou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. V případě druhého kola voleb budou těmito dny 25. a 26. leden.
20. 12. 2022|

Situace v Číně houstne. Lockdowny rozdmýchávají frustraci obyvatel

Čínské úřady přiznaly první tři úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za poslední půlrok. Čísla nakažených znovu rostou, za neděli přibylo téměř 27 tisíc případů. Kvůli přísným uzávěrám se minulý týden bouřili obyvatelé jihočínského Kantonu. Školy a další veřejná místa jsou uzavřené i v hlavním městě. O tamní situaci v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 informovala ve vysílání zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
21. 11. 2022|

Lidé v izolaci či karanténě budou moci volit prezidenta, schválili poslanci

Příštího prezidenta zřejmě budou moci volit v lednu i lidé, kteří v té době budou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Budou mít možnost hlasovat z auta na zvláštních stanovištích či do speciálních přenosných schránek. Sněmovna v úterý normu zrychleně schválila. Souhlas musí dodat ještě Senát, který by tak mohl učinit koncem příštího týdne.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:05|

Tibeťané a Ujgurové volají po konci lockdownů, lidé v karanténě jsou nuceni žít ve špíně a trpí hlady

Čínský internet zaplavují zprávy o tragédiích, které způsobuje koronavirový lockdown v Sin-ťiangu a Tibetu, tedy v uzavřených západních oblastech, kde žijí menšiny čelící represím pekingské vlády. Lidé tam trpí hlady, chybí jim lékařská péče a v karanténních centrech panují otřesné hygienické podmínky.
23. 9. 2022|

Nemocní v izolaci nemohou hlasovat. Válek chce změnu do prezidentských voleb

Lidé v izolaci nemohou hlasovat v nadcházejících komunálních a senátních volbách. Vládu za to ve čtvrtek kritizovala opozice. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) resort zdravotnictví ve spolupráci s vnitrem chystá změnu zákona, platit by mohla od prezidentských voleb.
22. 9. 2022|

Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.
18. 9. 2022|

Co dělat, když člověk chytí covid? Spousta pravidel z minulých vln už neplatí

Nemoc covid-19 nikam nezmizela, v Česku se vyskytuje pořád a po jarní pauze v tuzemsku sílí nová vlna, tentokrát způsobená hlavně extrémně nakažlivými variantami BA.4 a BA.5. Protože už se většina obyvatelstva ale s nemocí setkala a má protilátky, platí nyní odlišná pravidla než v předchozích letech.
27. 7. 2022|

Šanghaj rozvolňuje tvrdá opatření. Život obyvatel ale nadále zůstává pod kontrolou úřadů

Do ulic čínského největšího města Šanghaje se ve středu začal vracet život po dvouměsíční přísné uzávěře, kterou místní úřady vyhlásily kvůli epidemii nemoci covid-19. Vlaky a autobusy se zaplnily lidmi, kteří se znovu mohli vydat do práce, a na historickém nábřeží Bund bylo navzdory dusnému počasí opět vidět rekreační běžce, mládež na skateboardech a rodiny fotografující se před supermoderními mrakodrapy na opačné straně řeky, uvedly světové agentury. Opatření v některých částech města ale stále trvají, obyvatelé jsou také uplynulými měsíci hluboce poznamenáni.
1. 6. 2022|

Mám jen pár pupínků, je to jako akné, popisuje opičí neštovice pacient z Prahy

V Česku je aktuálně pět případů opičích neštovic. Podle hygieniků všechny nakažené osoby žijí v Praze a momentálně jsou na infekčních odděleních. Mezi nimi i zhruba třicetiletý muž. Potíže u něj a partnera nastaly týden po návratu z hudebního festivalu v Belgii. České televizi popsal své zkušenosti s nemocí.
29. 5. 2022|

Čínský prezident Si Ťin-pching může čelit odporu v komunistické straně, množí se zvěsti o puči

Objevují se náznaky, že v čínské komunistické straně sílí nesouhlas s politikou současného prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten za dobu, kdy je ve funkci, postupně omezil kolektivní vedení a většinu moci soustředil do vlastních rukou. Na podzim hodlá zahájit vládu na neomezené období.
28. 5. 2022|

Česko má první případ opičích neštovic

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Pacient je v pražské ÚVN.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 23:07|

Obyvatelé Pekingu skupují potraviny. Bojí se lockdownu ve stylu Šanghaje

Čína bojuje s další vlnou výskytu koronaviru a obyvatelé hlavního města se obávají, že tamní úřady přijmou stejná opatření jako v Šanghaji. Tam platí přísný lockdown už čtvrtým týdnem: lidé takřka nesmějí opouštět svoje domovy a při podezření z nákazy podléhají přísné karanténě. Právě kvůli strachu z toho, že se podobný scénář může opakovat i v Pekingu, začali lidé ve velkém skupovat zásoby potravin.
26. 4. 2022|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Za sobotu přibylo nejméně případů covidu za šest týdnů

V sobotu v Česku přibylo 8220 nových případů koronaviru, v prvním víkendovém dni nejméně za šest týdnů. Proti předchozí sobotě je to pokles o čtvrtinu. Podobným tempem se na 1318 snížil také počet podezření na opakovanou nákazu. Dál ale ubývá provedených testů. Klesá zátěž nemocnic, pečují o 3302 lidí s covidem-19 a ubývá i pacientů ve vážném stavu. Počet dosud potvrzených případů koronaviru v ČR překročil 3,5 milionu.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 07:45|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

Od března zůstanou z opatření prakticky jen respirátory, řekl Fiala po jednání vlády

Vláda schválila konec prokazování se certifikáty například v restauracích a zvýšila povolený počet účastníků hromadných akcí. Po jednání kabinetu to řekl jeho předseda Petr Fiala (ODS) s tím, že se v dalších týdnech budou rušit i další opatření zavedená kvůli šíření covidu-19 a v březnu by již měla platit pouze povinnost nosit respirátory. Poté ale své prohlášení zmírnil s tím, že bude záviset na vývoji pandemie. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ohlásil, že se vrátí některé covidové programy s tím, že kompenzace se začnou vyplácet nejpozději do čtyř týdnů. Protože ale ještě není definitivní dohoda s profesními svazy, kabinet ještě programy neschválil.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 20:07|

Sportovci v Pekingu si stěžují na podmínky karantény. Organizátoři slíbili nápravu

Čím dál více sportovců na zimních olympijských hrách v Pekingu si stěžuje na podmínky karantény. Ti, kteří mají po příjezdu pozitivní test, musí do izolace mimo olympijskou vesnici. Řada z nich kritizuje ubytování nebo stravu. Tým finského hokejisty Marka Anttily dokonce tvrdí, že ho čínské úřady drží v odděleném hotelu bezdůvodně a porušují tím jeho lidská práva.
6. 2. 2022|

Školy budou moci vyhlásit mimořádné volno nebo distanční výuku až na deset dnů, schválil Senát

Senát zrychleně a beze změn schválil zákon, který umožní ředitelům škol vyhlásit až na deset dní mimořádné volno nebo zavést distanční výuku, pokud to bude třeba kvůli absenci velkého počtu pedagogů v důsledku koronavirové karantény nebo izolace. Přijetí úpravy doporučily horní komoře oba výbory, které se vládní předlohou zabývaly. Normu, pro niž hlasovalo 60 ze 62 přítomných senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 12:42|

Sněmovna po 35 hodinách schválila novelu pandemického zákona

Proticovidová opatření vydaná podle pandemického zákona zřejmě budou moci zahrnout více činností. Ve středu po 22:00 to schválila sněmovna, a to po 35 hodinách jednání. Poslanci v úterý večer odhlasovali, že projednají novelu ve stavu legislativní nouze, od té doby postupně vystupovali zástupci SPD. Ve středu odpoledne poslanci schválili zkrácení doby pro vystoupení k pandemickému zákonu na dvakrát pět minut. Mimořádnou schůzi svolaly koaliční strany proto, že SPD svým vetem znemožnila projednání na řádné schůzi.
1. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 23:26|