TÉMA

Hlinsko

Nový podjezd pod dálnicí D3 je příliš nízký. Neprojedou kamiony ani autobusy

Podjezd pod novým mostem na dálničním obchvatu Českých Budějovic komplikuje jízdu autobusovým dopravcům i tranzitní dopravě. Je totiž nižší, než čekali. Jeho výška je u Hlinska pouhé tři metry, což pro autobusy a nákladní auta nestačí. Vysoká vozidla potřebují o více než půl metru místa víc, aby pod mostem projela. Musejí tak jezdit jinou trasou, která je však delší.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 22:17|

Staré kanceláře i areál kravína poslouží k bydlení. Menší města chtějí přilákat mladé rodiny

Nedostupné bydlení – takový je jeden z hlavních důvodů, který uvádějí mladé rodiny jako odpověď na otázku, proč nechtějí žít v menších městech. Některé radnice se to pokoušejí změnit výstavbou městských bytů. Používají k tomu i staré objekty, které už neslouží původnímu účelu, nebo chystají výstavbu v opuštěných průmyslových či zemědělských areálech.
23. 6. 2023|

Návrhářka Beata Rajská a tkadlec Josef Fidler chtějí, aby i mladí nosili žinylku

Dostat staré řemeslo do současné módy je společným záměrem tkalce Josefa Fidlera a módní návrhářky Beaty Rajské. Ta ve své kolekci využívá žinylku, ručně tkanou textilii, kterou Fidler jako jediný v Evropě vyrábí podle původního patentu.
30. 8. 2022|

V Hlinsku se průvodem masek rozloučili s masopustem. Vystřídá ho půst

Památkovou rezervací lidové architektury Betlém v Hlinsku prošel odpoledne tradiční masopustní průvod masek. Obyčej, který je v mnoha vesnicích stále živý, se na Hlinecku udržuje od 19. století. Od roku 2010 je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní veselí od půlnoci vystřídá půst. Ten potrvá čtyřicet dnů. Skončí až o Velikonocích.
1. 3. 2022|

Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech

V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|

Částí Česka se v pátek prožene silný vítr

Část České republiky v pátek zasáhne silný vítr. V nárazech dosáhne až sedmdesáti kilometrů za hodinu. Může proto způsobit menší škody na domech nebo lámat stromy a větve. Opatrní budou muset být řidiči, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
28. 10. 2021|

Spotřebiče designéra Lachmana byly v každé domácnosti. „Král žehliček“ proslavil výrobky ETA

S domácími elektrospotřebiči, pod jejichž designem byl podepsán Stanislav Lachman, se setkala drtivá většina obyvatel někdejšího Československa. Ačkoliv jeho výrobky znal téměř každý, jeho samotného znal málokdo. Designér, rovněž přezdívaný „král žehliček“, působil jako průmyslový výtvarník v podnicích Kovotechna Praha a především Elektro-Praga Hlinsko, dnešní společnosti ETA. Autor například proslulého vysavače ETA Jupiter se zasloužil o kvalitní design československých elektrospotřebičů a svými zkušenostmi se prosadil i v oboru zpracování plastů. Od jeho narození uplyne v sobotu 16. října rovné století.
16. 10. 2021|

Vězni v Odolově vyrábí hudební nástroje. Dozorcem tam je někdejší violoncellista pražské filharmonie

Stovky opravených a desítky vyrobených hudebních nástrojů prošly dílnou v Odolově na Trutnovsku. Odsouzení vězni se v ní zabývají xylofony, houslemi nebo třeba kytarami už dvacet let. Většina z nástrojů míří mezi děti.
11. 6. 2021|

Stopy masopustu vedou až do indoevropských časů. Masky měly za účel zahnat duchy zimy

Každý rok v únoru obvykle vychází do ulic českých měst a vesnic průvody masek, karnevalových maškar a kostýmů všeho druhu v rámci tradičních masopustních zábav. Na jejich cestě je obvykle čeká jídlo spojené s hudbou či tancem. Tradice předjarního veselí má hlubokou historii, oslavy totiž mohou mít kořeny až v časech indoevropské kultury nebo v prastarém kultu zimního slunovratu. Hlavním účelem masek tehdy nebylo pobavení, ale sloužily k zahnání temných duchů tmy a mrazu.
13. 2. 2021|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|

30 let zpět: Eta jako Philips

Spolupráce československé Ety s firmou Philips začala na začátku 80. let. Československé firmě se to vyplatilo i po roce 1989. Pod značkou Philips tehdy Eta prodala přes 130 tisíc vysavačů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 11. 2020|

Na Havlíčkobrodsku smetl vlak kamion, který vjel na přejezd. Pro řidiče musel přiletět vrtulník

Na železničním přejezdu ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku se v pátek ráno srazil osobní vlak s kamionem. Odhadnutá škoda je více než jeden milion korun. V osobním vlaku byli v době nehody čtyři cestující a dva pracovníci drah. Řidiče kamionu se středně těžkým zraněním přepravil vrtulník do nemocnice v Hradci Králové.
27. 3. 2020|

Bouře Mortimer provětrala Česko. Tisíce lidí odřízla od elektřiny

Kvůli následkům silného větru se bez dodávek elektřiny ocitly tisíce lidí po celé republice. Večer bylo nejvíce poruch na východě Čech a na severu Moravy. Naopak v západní části Čech už se situace zklidnila. Energetici jsou v terénu a snaží se dodávky obnovit. Oznámily to mluvčí ČEZu Soňa Holingerová a E.ONu Martina Slavíková. Vítr působil problémy také v dopravě. Některé vlaky stály, na kamion na silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou spadl strom a zranil řidiče.
30. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 22:14|

Ski areály postupně ukončují sezonu. Poslední možnost si o víkendu zalyžovat nabízí Ještěd nebo Černý Důl

Lyžařská sezona na českých horách pomalu končí. Menší areály už kvůli holým svahům zavřely, nebo nastartují vleky naposledy tento víkend. Poslední možnost si zalyžovat nabízí třeba Ještěd. Kvůli teplému počasí končí sezona i na středočeském Šibeničním vrchu, v krkonošském Černém Dole nebo v Sobotíně v Jeseníkách. Velké areály ale mají sněhových zásob dost a chystají se provoz udržet až do konce března nebo začátku dubna. Lákají nejen na posezonní ceny, ale i různé kulturní akce a soutěže.
15. 3. 2019|