TÉMA

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě

Češi si každý den dopřávají téměř třikrát více soli, než doporučuje WHO

Češi konzumují až třikrát víc soli než je doporučeno. Její zvýšený příjem přitom stojí za vyšším krevním tlakem, způsobuje srdeční selhání nebo cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence nebo obezity. V Evropě se spotřeba soli snižuje. V Česku by s tím mohl pomoci Národní program snížení příjmu soli, který odborníci představí příští týden.
4. 11. 2023|

Očkování proti covidu a chřipce lze aplikovat najednou, látky mají praktičtí lékaři, řekl Válek

Očkování proti covidu-19 a chřipce je na podzim dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě vakcíny je možné aplikovat v jednom dni. Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra měli i letos na podzim proti těmto nemocem očkovat. Podle něj jde zejména o seniory, chronicky nemocné nebo lidi s oslabenou imunitou. Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění včetně chřipky a covidu. Případů je asi sedm set na sto tisíc obyvatel.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:11|

Podzimní covidová vlna přijde v polovině listopadu, míní Válek. Vyzval k očkování

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že by se počty nakažených koronavirem mohly začít zvyšovat ve druhé polovině listopadu. Kdy podzimní vlna epidemie začne, bude podle něj záležet především na počasí. Válek to řekl na středeční tiskové konferenci k očkovací kampani proti covidu-19 v pražské nemocnici Bulovka. Kampaň podle něj zabírá, výrazně se totiž zvýšil zájem rizikových skupin o vakcinaci.
9. 11. 2022|

Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.
20. 8. 2021|

Hygienu vede Pavla Svrčinová. Má za sebou kontroverze, priority představí v týdnu

Jarmilu Rážovou nahradila na postu hlavní hygieničky pověřená Pavla Svrčinová. Resort na místo zároveň vypsal výběrové řízení, ale důvody už dřív ohlášené výměny ministr zdravotnictví doteď nekomentoval. Premiér od dosavadní šéfky moravskoslezské hygieny očekává, že se stane mediální tváří, které lidi uvěří. Své priority má představit v průběhu týdne.
15. 3. 2021|

Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.
28. 2. 2021|

Strach o zdraví vystřídaly obavy o budoucnost. Vnímání situace spojené s koronavirem se mění

Odborníci z Lékařské fakulty Ostravské univerzity zjišťují, jak se změnilo vnímání mimořádných opatření a rizik spojených s šířením koronaviru. Na jaře měli lidé podle dotazníkového průzkumu větší obavy o zdraví, pak se ale zvýšil pocit obtěžování některými opatřeními a obavy o budoucnost. Nejvíce účastníky zatěžovala izolace od rodiny a přátel, omezení volnočasových aktivit a uzavření škol.
8. 12. 2020|

Ostravská lékařská fakulta chce vyučovat zubaře. Nový děkan má v plánu i rozvoj vědy

Lékařská fakulta Ostravské univerzity chce žádat o akreditaci studijního programu stomatologie. Fakulta také současně usiluje o znovuzískání akreditace studijního programu Všeobecné lékařství. Pod vedením nového děkana Rastislava Maďara také plánuje zaměřit se víc na rozvoj vědecké činnosti.
7. 12. 2020|

Největší zkušenosti s odběry má nemocnice v Karviné. Vyvine metodologii pro plošné testování na koronavirus

Nemocnice v Karviné-Ráji bude vyvíjet metodologii pro případné plošné testování populace na koronavirus. Zařízení oslovilo ministerstvo zdravotnictví a to na základě jeho zkušeností z testování zaměstnanců OKD, tam zařízení provedlo už dvacet tisíc testů na covid-19. Nemocnice v Karviné v současnosti odebírá nejvíce vzorků ze všech zařízení v Česku.
16. 10. 2020|

Novým děkanem ostravské Lékařské fakulty by se měl stát epidemiolog Maďar

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity rozhodl o tom, že by se měl novým děkanem této školy stát epidemiolog Rastislav Maďar. Svůj návrh předloží rektoru Janu Latovi, který děkana na návrh senátu jmenuje do funkce. Maďar uspěl hned v prvním kole volby, když získal deset z osmnácti možných hlasů.
12. 10. 2020|

Volba nového děkana Lékařské fakulty v Ostravě se odsouvá. Do funkce se vrací odvolaný Martínek

Volba nového děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity plánovaná na 3. března se odsouvá. Krajský soud v Ostravě, na který se obrátil odvolaný děkan Arnošt Martínek, vydal předběžné opatření, které Martínka prozatím vrátilo do funkce. Informaci zveřejněnou na serveru iDNES.cz potvrdil České televizi Václav Procházka, který byl dočasně pověřen vedením fakulty a je jedním z kandidátů na děkana.
20. 2. 2020|

Děkanem ostravské lékařské fakulty se chtějí stát tři akademici. Hledá se náhrada za Martínka

Po odvolání Arnošta Martínka, které souviselo s pochybeními při přijímacím řízení, se o funkci děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity ucházejí tři zájemci. Jsou jimi pověřený děkan fakulty a proděkan pro vědu a výzkum Václav Procházka, prorektor pro strategii a rozvoj Roman Hájek a vedoucí Ústavu zobrazovacích metod Petr Krupa. Volba se uskuteční 3. března.
14. 2. 2020|

Ostravská lékařská fakulta nesmí přijímat do oboru všeobecného lékařství, rozhodla rada

Ostravská univerzita nebude moct přijímat studenty do oboru všeobecné lékařství na své lékařské fakultě. Rada Národního akreditačního úřadu rozhodla, že zahájí správní řízení k omezení akreditace tohoto magisterského studijního programu. Důvodem jsou pochybení v přijímacích zkouškách, která zjistila kontrola Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Podle rektora Ostravské univerzity Jana Laty ale nelze považovat rozhodnutí rady za konečné.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 20:31|