TÉMA

Michael Gove

Gove podpořil v boji o post britského premiéra Sunaka, Trussová podle něj ztratila kontakt s realitou
Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak získal v boji o post šéfa Konzervativní strany a příštího premiéra cenného spojence, podpořil jej dlouholetý člen několika vlád Michael Gove. V textu pro deník The Times exministr pro bydlení a regionální rozvoj napsal, že Sunak dokáže splnit své sliby, zatímco jeho protikandidátka, šéfka diplomacie Liz Trussová, podle něj „ztratila kontakt s realitou“.
20. 8. 2022|
Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany
Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|
Johnson míchá složením britské vlády. Raab vymění diplomacii za spravedlnost
Britský premiér Boris Johnson výrazně upravil svůj kabinet. Dosavadní ministr zahraničí Dominic Raab nově povede resort spravedlnosti, kde nahradí Roberta Bucklanda. Kromě toho se stává vicepremiérem. Diplomacii povede dosavadní ministryně mezinárodního obchodu Elizabeth Trussová. Končí rovněž ministr školství Gavin Williamson a šéf resortu bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick, jehož vystřídá Michael Gove.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:11|
Brity čekají nelehké chvíle, připustil jeden ze strůjců brexitu
Po závěru letošního roku, kdy Velká Británie definitivně ukončí svazek s Evropskou unií, čekají britské podnikatele i cestovatele nelehké chvíle. Jen několik dní před koncem přechodného období to prohlásil šéf úřadu britské vlády Michael Gove, který byl před referendem v roce 2016 také jedním z hlavních stoupenců kampaně za odchod země z EU. Podnikatele i občany, kteří se chystají na cesty do zemí EU, nyní Gove vyzval, aby se dobře připravili.
29. 12. 2020|
Pobrexitová jednání váznou, Londýn zvažuje jednostranná opatření a „minidohody“
Pokud do konce měsíce neuzavřou komplexní dohodu o vzájemných vztazích, mohly by Spojené království a Evropská unie vyhlásit sadu „minidohod“. Podle deníku The Daily Telegraph to uvedl britský ministr Michael Gove. Jednání o novém partnerství podle zákulisních vyjádření váznou i několik dní před koncem přechodného období po lednovém odchodu Velké Británie z evropského bloku, přičemž Londýn trvá na tom, že ustoupit musí EU. Hlavní vyjednávač za Evropskou unii Michel Barnier prohlásil, že rozhovory dospěly do kritického bodu a pokračují.
20. 12. 2020Aktualizováno20. 12. 2020, 17:24|
Vyjednavači Evropské unie a Británie opět zasedli. Pobrexitová dohoda stále chybí
Po více než týdenní přestávce, kterou způsobila nákaza koronavirem u jednoho z vyjednavačů o brexitu, se opět naplno rozběhly rozhovory mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Podle šéfa unijních vyjednavačů Michela Barniera stále zůstává několik nedořešených sporných témat. Některé členské země proto požádaly Brusel, aby se připravil na variantu neřízeného rozchodu s Británií. Na dohodu mezi EU a Británií zbývá už jenom měsíc.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:14|
Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu
Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|
Žádné třešničky, žádná dohoda za každou cenu. Unie se připravuje na krach jednání s Británií
I přes intenzivní vyjednávání mezi Evropskou unií a Velkou Británií o budoucích vztazích po konci přechodného období není dohoda stále na obzoru. Uplynulý týden ukázal, že vyjednavači nejsou stále schopni nalézt společnou řeč. Německá kancléřka Angela Merkelová dokonce prohlásila, že Evropa se musí připravit i na to, že se dohody nakonec vůbec nepodaří dosáhnout.
4. 7. 2020|
Přechodné období brexitu se neprodlouží, oznámil Šefčovič
Možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory EU s Velkou Británií se definitivně uzavřela. V pátek se na tom shodli místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a člen britského kabinetu Michael Gove, kteří hodnotili dosud zásadně odlišné postoje obou stran během dosavadních vyjednávání o pobrexitových vztazích. Jejich rozhodnutí znamená, že pokud Brusel a Londýn neuzavřou do konce roku dohodu o volném obchodu, začnou platit cla a kvóty.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 14:58|mkk
Britský premiér Johnson vyměnil několik ministrů, nečekaně rezignoval i šéf financí Javid
Necelé dva týdny po odchodu Velké Británie z Evropské unie premiér Boris Johnson učinil ve vládě několik změn. Kabinet musela opustit ministryně obchodu, ministryně životního prostředí či ministr pro Severní Irsko. Nečekaně na svou funkci rezignoval také ministr financí Sajid Javid, informoval zpravodajský web BBC. Nahradil jej Rishi Sunak. Ve vedení ministerstev zahraničí a vnitra zůstávají Dominic Raab a Priti Patelová.
13. 2. 2020|
Výčitky kvůli brexitu, kritika Johnsona i vzpomínky na zkouřená léta. Cameron vydal paměti
V Británii vychází paměti bývalého premiéra Davida Camerona. Ten se do dějin zapsal nejvýrazněji uspořádáním referenda o brexitu. Popisuje, co ho k tomu vedlo a jaké reakce v něm vyvolal výsledek. Ostře se naváží do současného premiéra Borise Johnsona i dalších kolegů. Vzpomíná také například na legalizaci sňatků homosexuálů, kterou považuje za jeden z největších úspěchů.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 16:08|
Pesimistický scénář nepopisuje, co by se pravděpodobně stalo, uklidňuje vláda Brity
Po zveřejnění analýzy možných dopadů brexitu bez dohody se britská vláda snaží uklidnit veřejnost. Dokument se podle ní zabývá nejhoršími možnými následky a nepopisuje to, co by se pravděpodobně stalo. Vláda navíc tvrdí, že činí kroky, aby naplnění nejhorších předpovědí zabránila. Opozice v reakci na analýzu opět vyzvala vládu, aby okamžitě svolala parlament, který by mohl podniknout další kroky k zablokování brexitu bez dohody. Soud v Belfastu mezitím zamítl stížnost, podle níž by brexit bez dohody odporoval Velkopáteční dohodě z roku 1998 a ohrožoval by mír v Severním Irsku.
12. 9. 2019|
Brexit
Vláda se nepodělí s veřejností o plán pro případ tvrdého brexitu. Nechce lidi zneklidnit, píše FT
Britská vláda nebude podle deníku Financial Times publikovat své plány pro případ tvrdého brexitu. Údajně nechce znepokojit veřejnost. Britská média opakovaně přinášejí informace z tajných vládních analýz, které předpovídají pro britskou ekonomiku značné komplikace. Opozice se v tomto týdnu pokusí v dolní sněmovně parlamentu prosadit návrh zákona, který by odchodu Británie z EU bez dohody zabránil.
3. 9. 2019|
Brexit
Gove: Britská vláda se připravuje na brexit bez dohody
Nová britská vláda se připravuje na brexit bez dohody. Listu The Sunday Times to řekl místopředseda vlády Michael Gove. Podle Govea Londýn „pracuje s předpokladem, že Evropská unie s Británií novou dohodu neuzavře“. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn ale v neděli televizi Sky News řekl, že jeho strana udělá vše, co bude v jejích silách, aby brexitu bez dohody zabránila.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 16:52|
Do finále boje o post lídra konzervativců postupují Johnson a Hunt. Gove z klání vypadl
V souboji o šéfa britské Konzervativní strany a tím i o premiérské křeslo se utkají bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a současný šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. Z klání naopak vypadli ministři Sajid Javid a Michael Gove, kteří ve dvou čtvrtečních kolech získali nejméně hlasů.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 20:46|sab
Z boje o lídra konzervativců vypadl ministr Stewart. Johnson zvyšuje náskok
Do dalšího kola volby lídra britské Konzervativní strany ve středu postoupili exministr zahraničí Boris Johnson, současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove a ministr vnitra Sajid Javid. Ve třetím hlasování konzervativních poslanců získal nejméně hlasů ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, a byl tedy z boje vyřazen.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 23:05|sab
Brexit
Další debata kandidátů se točila kolem brexitu. Johnson nezaručil odchod Británie na konci října
Pětice zbývajících kandidátů na post lídra britské Konzervativní strany a britského premiéra prezentovala v úterý večer v televizní debatě na stanici BBC své plány na realizaci brexitu. Podle komentátorů ale jejich vyjádření situaci nevyjasnila. Favorit klání Boris Johnson zopakoval, že Británie „musí“ z Evropské unie odejít 31. října, neslíbil však, že se tak stane. Řekl také, že nikdo si nepřeje brexit bez dohody.
19. 6. 2019|
V boji o šéfa konzervativců pokračuje pětice kandidátů, vypadl bývalý ministr pro brexit Raab
Také druhé kolo volby lídra britské Konzervativní strany vyhrál bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Od poslanců získal 126 hlasů. Ve hře o nejvyšší stranický post ale zůstávají ještě další čtyři uchazeči, kterým se podařilo získat alespoň 33 hlasů. Jediný, kdo byl před nadcházejícím středečním kolem hlasování vyřazen, je bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 20:14|sab
Konzervativci hledají náhradu za Mayovou. Zastánce brexitu Johnson v prvním kole drtivě zvítězil
Britští konzervativní poslanci začínají vybírat nového šéfa strany, který zároveň nahradí ve funkci premiérku Theresu Mayovou. O její křeslo po prvním hlasování usiluje celkem sedm kandidátů. Největší naděje má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který v prvním kole získal 114 hlasů z 313. Esther McVeyová, Mark Harper a Andrea Leadsomová do druhého kola nepostoupili. Další vyřazování proběhne v úterý.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 15:14|sab
O místo Mayové bojuje deset konzervativců. Favoritem je bývalý šéf diplomacie Johnson
Britští konzervativci v pondělí zahájili proces volby nového předsedy, který se stane premiérem. Podporu sehnalo u poslanců celkem deset kandidátů. Favorit, exministr zahraničí Boris Johnson, chce zvýšit příjmový práh, od něhož zaměstnanci platí čtyřicetiprocentní daň z příjmu. Slibuje také snížit daně podnikatelům. Náklady hodlá zaplatit z peněz vyčleněných na výdaje spojené s případným tvrdým brexitem. Johnson také slibuje, že nebude odsouvat datum odchodu z EU za 31. říjen.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 20:03|
Britská premiérka Mayová skončila v čele konzervativců. Vládu zatím povede dál
Britská premiérka Theresa Mayová se v pátek vzdala funkce lídra Konzervativní strany, kterou zastávala od července 2016. V čele vlády ještě zůstane nejméně do konce července, kdy by měl být znám nový lídr a zároveň její nástupce na premiérském postu. Mayová odchází poté, co se jí nepodařilo v parlamentu prosadit dohodu o podmínkách brexitu, kterou dojednala s ostatními zeměmi Evropské unie.
7. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 16:58|sab
Britští konzervativci budou vybírat nového lídra. Největší šance má exministr Johnson
Britská konzervativní strana bude po rezignaci premérky Theresy Mayové volit nového předsedu. Největší šance z celkem pěti hlavních kandidátů má podle průzkumů bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Volila by ho zhruba třetina stranických kolegů. Johnson je zastáncem tvrdého brexitu a v roce 2016 patřil mezi hlavní reprezentanty kampaně za britský odchod z EU.
24. 5. 2019|sab
Brexit
Britská premiérka ustála novou revoltu v Konzervativní straně, vládu ale opouští Andrea Leadsomová
Z britské vlády odstoupila Andrea Leadsomová, jež má na starosti vládní agendu v Dolní sněmovně. Nesouhlasí s novou strategií Mayové ohledně brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová ustála další vzpouru svých stranických kolegů. Konzervativci po zasedání poslaneckého klubu nedostanou možnost ihned hlasovat o jejím sesazení. Mayová v úterý představila návrhy, které považuje za významné změny v rozvodové smlouvě. Chce umožnit hlasování o celní unii s EU i referendu o brexitové smlouvě. Labouristé však nabídku odmítli.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 21:04|
Brexit
Cameron, Johnson a Farage s brexitem dostali, co chtěli. Ale moc si nepomohli
Politici, kteří před referendem o brexitu v roce 2016 nejhlasitěji prosazovali odchod Spojeného království z Evropské unie, po překvapivém vítězství tábora odpůrců Unie politicky tratili. Ministr zahraničí Boris Johnson odešel z vlády a vzdal ambice stát se premiérem, Michael Gove dočasně ztratil ministerské křeslo. Ústup ze slávy zažil i šéf probrexitové Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage a tehdejší premiér David Cameron, který z politiky odešel úplně a nyní sepisuje paměti.
13. 3. 2019|