Brity čekají nelehké chvíle, připustil jeden ze strůjců brexitu

Po závěru letošního roku, kdy Velká Británie definitivně ukončí svazek s Evropskou unií, čekají britské podnikatele i cestovatele nelehké chvíle. Jen několik dní před koncem přechodného období to prohlásil šéf úřadu britské vlády Michael Gove, který byl před referendem v roce 2016 také jedním z hlavních stoupenců kampaně za odchod země z EU. Podnikatele i občany, kteří se chystají na cesty do zemí EU, nyní Gove vyzval, aby se dobře připravili.

Od 1. ledna 2021 nastanou podle Govea „praktické i procedurální změny“, na které by se měli podnikatelé i cestovatelé přichystat. „Čas na tyto konečné přípravy je velmi krátký,“ varoval ministr.

Velká Británie opustila EU letos na konci ledna. Do konce roku se ještě nachází v takzvaném přechodném období, kdy musí dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu ale již nemá vliv. Na Štědrý den se Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů od roku 2021.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle agentury AP britské podniky nyní horečně studují nová pravidla, která nová dohoda na 1240 stranách hlavního textu a dalších 800 stranách příloh obsahuje.

Dohoda zaručuje, že obchodní výměna mezi Británií a EU nebude zatížena cly. Gove ale řekl, že se podnikatelé musí přesto připravit na problémy v obchodu po 31. prosinci. Britské i unijní firmy čeká při vzájemném obchodu například mnohem více byrokracie.

Řádné pojištění či platný cestovní pas

Lidé, kteří v novém roce vyrazí do EU, by se podle Govea měli řádně pojistit, zkontrolovat poplatky za roaming a ujistit se, že jejich cestovní pas je platný ještě nejméně půl roku. „Jsem si jistý, že to bude hrbolatá cesta, ale jsme tu, abychom se pokusili udělat vše pro to, abychom ji uhladili,“ řekl Gove, který má v britské vládě na starosti mimo jiné přípravy na dopady brexitu.

Vláda premiéra Borise Johnsona dlouhodobě tvrdí, že jakékoli krátkodobé problémy kvůli odchodu Británie z EU vyváží dlouhodobé přínosy tohoto kroku.

Dohodu o budoucích vztazích uzavřenou na Štědrý den by měly v úterý schválit členské země EU a ve středu obě komory britského parlamentu. Evropský parlament se jí bude zabývat až v příštím roce, a od 1. ledna tak bude dohoda platit jen provizorně. Představitelé frakcí v EP uvedli, že by poslanci nemuseli o dohodě vzhledem k jejím dalekosáhlým dopadům hlasovat hned na lednové schůzi, ale možná až v březnu.