TÉMA

Mun Če-in

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:38|

Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje dostala milost. Měla si odpykat dvacet let

Jihokorejský prezident Mun Če-in udělil milost bývalé hlavě státu Pak Kun-hje, která byla odsouzena za korupci. S odkazem na páteční oznámení tamního ministerstva spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters.
24. 12. 2021|

Země V4 a Jižní Korea prohloubí spolupráci. Babiš jednal s Mun Če-inem i samostatně

Lídři států Visegrádské skupiny a Jižní Koreje po jednání v Budapešti vyzdvihovali spolupráci mezi V4 a asijskou zemí a avizovali další rozvoj tohoto partnerství. Mezi hlavní témata setkání patří boj proti změnám klimatu, zmírňování dopadů pandemie nebo vzájemná spolupráce v oblasti vědy a obchodu. Česko zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO), který měl s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem i samostatnou schůzku.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 20:19|

Biden se setkal s papežem Františkem. Evropské turné amerického prezidenta začalo

Nezvykle dlouho trvala schůzka amerického prezidenta Joea Bidena a papeže Františka ve Vatikánu. Oba lídři spolu podle Vatikánu mluvili 75 minut, italská televize RAI dříve hovořila o hodině a půl. Prezident s papežem jednali o klimatických změnách, dodržování lidských práv či o reakci na pandemii covidu-19. Biden poděkoval papežovi za nasazení ve prospěch chudých a ve prospěch lidí, kteří trpí konflikty či útlakem. V soukromém rozhovoru ho americký prezident označil za největšího světového bojovníka za mír. Bidena o víkendu čeká ještě summit G20 v Římě a klimatická konference v Glasgow.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 21:42|

KLDR odpálila podle Jižní Koreje dvě balistické rakety

Severní Korea ve středu podle jihokorejské armády odpálila dvě balistické rakety. Japonsko uvedlo, že střely dopadly poblíž jeho výlučné ekonomické zóny ve vodách mezi jeho územím a Korejským poloostrovem. Informovala o tom agentura AP.
15. 9. 2021|

Kimova sestra varovala Soul před společným vojenským cvičením s USA

Sestra a blízká poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una varovala Jižní Koreu před uspořádáním společných vojenských manévrů se Spojenými státy, které Soul a Washington plánují na tento měsíc. Takové cvičení by zmařilo vyhlídky na zlepšení mezikorejských vztahů, uvedla podle agentury Reuters Kim Jo-čong. Obě Koreje přitom teprve před pár dny obnovily dlouho přerušené komunikační linky.
1. 8. 2021|

Severní a Jižní Korea obnovily komunikační linky

Severní a Jižní Korea obnovily před rokem přerušené horké linky. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na komuniké z kanceláře jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Obnovení komunikačních kanálů od úterního rána ohlásil také Pchongjang.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 11:38|

Jsme hluboce znepokojeni situací okolo KLDR, shodl se Biden s jihokorejským prezidentem

KLDR opět jako velké téma jednání v Bílém domě. Tentokrát jej řešil nový americký prezident Joe Biden s jihokorejskou hlavou státu Mun Če-inem. I když Biden během pandemie přijímá cizí státníky ve svém sídle pouze ojediněle, představiteli Soulu věnoval hned několik hodin.
22. 5. 2021|

Jihokorejský prezident je na návštěvě Spojených států. Joe Biden ho pozval do Bílého domu

Jihokorejský prezident Mun Če-in navštíví Bílý dům, kde se setká se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Následuje tak japonského premiéra Jošihideho Sugu, který byl v USA v dubnu. To jen potvrzuje, jak důležitý je východoasijský region pro Washington. Řešit by měly obě strany kromě Severní Koreje také Čínu.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 16:32|

Jihokorejský soud potvrdil trest pro exprezidentku. Pak Kun-hje má strávit ve vězení 20 let

Jihokorejský Nejvyšší soud ve čtvrtek pravomocně potvrdil dvacetiletý trest odnětí svobody kvůli zneužití pravomocí, korupci a vydírání pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC.
14. 1. 2021|

Kim Čong-un byl zvolen generálním tajemníkem vládní strany, symbolicky tak upevnil moc

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.
11. 1. 2021|

Jihokorejský soud nařídil Japonsku odškodnit sexuální otrokyně z druhé světové války

Jihokorejský soud nařídil Japonsku, aby odškodnil dvanáct žen, které byly za druhé světové války nuceny sloužit v nevěstincích pro japonské vojáky. Tokio na verdikt reagovalo s rozhořčením. Podle agentury Reuters by případ mohl znovu rozdmýchat diplomatický spor mezi oběma zeměmi.
8. 1. 2021|

Kim se omluvil za zastřelení jihokorejského úředníka. „Nemělo se to stát,“ napsal do Soulu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se omluvil Jižní Koreji za incident, při němž severokorejští vojáci začátkem tohoto týdne zastřelili jihokorejského úředníka, který byl služebně na moři poblíž hranic obou zemí. Podle agentury Reuters to oznámil bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta. Vojáci KLDR proti Jihokorejci údajně zakročili v rámci snah o zastavení šíření koronaviru.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 10:44|

KLDR pošle vojáky do dvou demilitarizovaných oblastí u hranic s Jižní Koreou

Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul v reakci na radikální zhoršení vztahů s KLDR nabídl svou rezignaci.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:15|

Jihokorejské volby vyhráli vládní liberálové, pomohlo jim zvládnutí koronavirové krize

Absolutní většinu hlasů v jihokorejských parlamentních volbách získala vládnoucí Jednotná demokratická strana prezidenta Mun Če-ina. Podle agentury Reuters liberálům k volebnímu vítězství pomohly úspěchy vlády v boji s koronavirem. Korea ve čtvrtek ohlásila 22 nových případů nákazy, celkový počet potvrzených případů tak činí 10 613.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 11:26|
Koronavirus

Írán kvůli koronaviru uzavírá školy. Stav nouze platí v Kalifornii, tisíce lidí uvázly na výletní lodi

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru stav nouze. Americký stát dosud eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého z výletní lodi Grand Princess, jež nyní zůstává v karanténě. Z evropských zemí hlásí první případy Bosna a Hercegovina a také Slovinsko, v Itálii za posledních 24 hodin zemřely další čtyři desítky nakažených. Írán preventivně uzavírá školy a univerzity. Jižní Korea ve čtvrtek zaznamenala 322 nových případů, v zemi jich je celkem 6088. Pacientů tam v posledních dnech přibývá rychleji než v Číně.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 19:06|

Itálie zavře kvůli koronaviru všechny školy, sportovní akce budou měsíc bez diváků

Italská vláda ve čtvrtek zavře kvůli koronaviru všechny školy a univerzity. Počet obětí nemoci COVID-19 v zemi vzrostl na 107, jsou zde také více než tři tisíce nemocných. Italský premiér už vyjádřil obavu z přetížení celého zdravotnického systému. První případ nákazy ve středu ohlásilo Polsko, dva případy Maďarsko, dalších více než padesát nemocných přibylo v Německu. Jižní Korea pak hlásí 516 dalších případů.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 20:16|

KLDR vypálila další rakety a odmítla jednat s Jihem o míru

Severní Korea vypálila ze svého východního pobřeží dvě rakety krátkého doletu. Japonská vláda oznámila, že nemá informace, že by některá raketa dopadla do japonské hospodářské zóny, a ujistila, že střely nepředstavovaly bezprostřední bezpečnostní hrozbu. Jde už v pořadí o šestý raketový test Pchjongjangu za poslední tři týdny. KLDR také odmítla pokračovat v mírových rozhovorech se Soulem.
16. 8. 2019Aktualizováno16. 8. 2019, 10:31|

V Budapešti se potopila výletní loď. Nejméně sedm mrtvých, další se pohřešují

Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 21 se pohřešuje poté, co se ve středu na Dunaji v centru Budapešti po střetu s dalším plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Sedm lidí se podařilo zachránit. Podle mluvčího maďarských záchranářů jsou naděje na vypátrání dalších přeživších minimální. Policie ve čtvrtek večer zadržela kapitána většího plavidla, které pravděpodobně neštěstí zavinilo. Jde o jedno z nejhorších neštěstí svého druhu mimo moře v Evropě za poslední dekády.
29. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 22:36|

Sankce vůči KLDR zatím Trump nemírní. S Kimem se ale klidně sejde znovu

Americký prezident Donald Trump zatím neuvažuje o odvolání sankcí proti Severní Koreji. Prohlásil to v Bílém domě na úvod setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ten Trumpa vyzval, aby využil nynější příznivé situace na Korejském poloostrově a výhledověuspořádal se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem třetí summit. Tomu se Trump nebrání, chce ale postupovat krok za krokem.
11. 4. 2019|

Média v KLDR přiznala, že summit v Hanoji skončil bez výsledku. Do jednání se chce vložit bývalý prezident USA

Severokorejská státní média v pátek poprvé přiznala, že summit mezi vůdcem KLDR Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem skončil minulý týden v Hanoji bez výsledku. Odpovědnost za to podle nich nesou Spojené státy. Trumpův poradce pro národní bezpečnost nicméně tvrdí, že americký prezident byl ochoten dál jednat. Mezitím jihokorejci jmenovali nového ministra pro sjednocení poloostrova a do jednání mezi KLDR a USA se chce vložit i bývalý americký prezident Jimmy Carter.
8. 3. 2019|