TÉMA

JAS-39 Gripen

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Armáda nedostane příliš mnoho, ale získá, co dávno měla mít, říká Černochová

Armáda podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nedostává příliš mnoho peněz, ale dostává to, co má. V Interview ČT24 připustila, že se nynější kabinet snaží financování obrany napravit v ekonomicky nepříznivé době, je však přesvědčena, že je to nezbytné. Zastala se také nákupu stíhaček F-35 Lightning II, na které půjde nezanedbatelná část obranného rozpočtu. Ujistila, že rozhodnutí vlády vzešlo ze stanoviska vojáků.
11. 10. 2023|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Česká republika může mít dalšího astronauta. Dostala nabídku, zbývá sehnat peníze

Po více než 45 letech by mohl Čech znovu letět do vesmíru. Česká republika dostala v rámci soukromých misí Axiom nabídku poslat astronauta na oběžnou dráhu Země a na Mezinárodní vesmírnou stanici. Letět by mohl už příští rok – pokud by se podařilo pro tuto misi sehnat finance. Politici se již zabývají tím, jestli by se to vyplatilo a jak to případně financovat.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:54|

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|

České gripeny hlídají nebe nad pěti státy. Systém je na hraně, je nás málo, říká velitel stíhačů

Čeští stíhači střeží se svými čtrnácti gripeny vzdušný prostor pěti zemí. Kromě Česka létají také nad třemi pobaltskými republikami a nově i nad Slovenskem. Podle velitele čáslavské základny taktického letectva Jaroslava Míky není situace vzhledem k malému počtu nadzvukových stíhaček ideální, mimo jiné je důsledkem redukce plánované účasti nadzvukového letectva na velkém cvičení Ample Strike. Míka ale v rozhovoru pro Studio 6 zdůraznil, že čeští stíhači své úkoly dokážou plnit, gripeny mohou po startu z Čáslavi operovat i na nejzazším východě Slovenska.
5. 9. 2022|

Gripeny, nebo něco jiného? Otázka budoucnosti letectva je zpět, zodpovědět ji musí vojáci i politici

Stíhací letadla JAS-39 Gripen má česká armáda pronajatá až do roku 2027. Nynější dvanáctiletý kontrakt sice ještě není ani v polovině, ale vojáci i politici již začínají přemýšlet, co dál. Možná budoucnost nadzvukového letectva má více podob a rozhodnutí, která je ta nejvhodnější, musí udělat s dostatečným předstihem předtím, než se budou muset gripeny vrátit do Švédska.
22. 1. 2020|

Armáda letos rekordně nakoupí. Potřebuje nová BVP i Věru

Českou armádu letos čekají největší nákupy vojenské techniky v novodobé historii. V roce 2020 chce uzavřít strategické smlouvy na nákup výzbroje a výstroje v hodnotě rekordních 73 miliard korun, což je skoro dvakrát více než v roce minulém. Rozhodnout se má také o dosud vůbec největší zakázce – na pořízení nových bojových vozidel pěchoty má jít 50 miliard.
13. 1. 2020|

Dobří gripeni se vracejí. Jeden zůstal kvůli závadě v Litvě

Jedna z pěti stíhaček JAS-39 Gripen české armády vracejících se ve čtvrtek z pobaltské mise na estonské základně Ämari má závadu. Přišlo se na ni při plánovaném doplnění paliva na letišti Šiauliai v Litvě. O jakou poruchu jde a kdy se stíhačká vrátí, se nyní podle velitele čáslavské základny Petra Tománka zjišťuje.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 19:27|
20 let v NATO

Česká armáda působila na Balkáně, v Perském zálivu i v Afghánistánu. Během zahraničních misí 29 vojáků padlo

Česká republika se sice stala členem Severoatlantické aliance v roce 1999, už předtím ale naši vojáci vyrazili na zahraniční mise. Vůbec první byla operace Pouštní bouře v roce 1990 v Perském zálivu. Nejpočetnější zastoupení měla naše armáda v zemích bývalé Jugoslávie, kde se vystřídalo zhruba 18 tisíc českých a tehdy ještě československých vojáků. Do Afghánistánu zamířilo asi 9 tisíc a do Iráku více než 2300 příslušníků armády. Řada vojáků bohužel zaplatila cenu nejvyšší, od roku 1990 zahynulo při zahraničních misích celkem 29 vojáků.
11. 3. 2019|