TÉMA

Kůrovcová kalamita

Po kůrovcové kalamitě se podle vědců v českých lesích objevili ohrožení živočichové i rostliny
V lesích, které v Česku v uplynulých letech narušila kůrovcová kalamita, se objevily desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Například jeden druh potemníka, který nebyl v Čechách vůbec znám a na Moravě byl velmi vzácný, nebo atraktivní druhy nočních motýlů. Vědci zkoumali pětačtyřicet míst v Nízkém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách. Studii s jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Forest Ecology and Management.
22. 2. 2024|ČTK
Cyklista tahal kolo pod kládami, důchodce se plazil pod stromem. Zákaz vstupu řada turistů porušuje
Lidé porušují zákaz vstupu na turistické stezky, kde hrozí pád suchých stromů. Podle starostů obcí zbytečně riskují se zdravím. Jednou z takových lokalit je například úsek u řeky Sázavy nedaleko Stvořidel. Vrcholí tam těžba kůrovcového dřeva a na cestě jsou poražené kmeny. Stejný problém řeší i na jihu Čech, kde platí omezení kvůli následkům silného větru.
1. 6. 2023|
České lesy přišly o pozitivní vliv v boji se skleníkovými plyny. Uhlík víc uvolňují
Kůrovcová kalamita připravila české lesy o miliony smrků a borovic. Smazala tím také jejich pozitivní vliv, který mají na snižování emisí skleníkových plynů. Lesy totiž běžně slouží jako úložiště uhlíku z emisí CO2. Podle ministerstva životního prostředí už situace českých lesů ztěžuje splnění našich závazků. V evropském kontextu patří české odlesňování k těm nejhorším.
20. 11. 2022|daz
Po kůrovci oslovili ekology. Po čtyřech letech u Města Albrechtice už rostou dvoumetrové břízy a jeřáby
Před čtyřmi lety začali ve Městě Albrechticích místní lidé ve spolupráci s Hnutím Duha osazovat holiny po kůrovcové kalamitě. Jako hlavní strom si zvolili břízu, která roste rychle – měla poskytnout ochranu dalším stromům. Novému porostu se podle města daří skvěle. Město Albrechtice bylo jedním z nejpostiženějších míst, kůrovec tam zničil polovinu z tří set hektarů lesa.
23. 8. 2022|
Lesy ČR skokově znásobily čistý zisk. Místo 44 milionů loni vydělaly téměř tři miliardy
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020, informovala v pondělí mluvčí podniku Eva Jouklová. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v Česku.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 13:15|
Kůrovec na Vysočině ustupuje, lesníci omezili kácení. Na obnovu porostů ale chybí sazenice
Kůrovcová kalamita na Vysočině pomalu slábne, a to hlavně díky počasí –⁠ je totiž dostatek vláhy. Že je škůdce v kraji po letech na ústupu, potvrzuje i státní podnik Lesy České republiky. Správci menších lesů, kteří kvůli kůrovci často vykáceli prakticky veškeré své zásoby dřeva, si ale stěžují na to, že začíná být nedostatek nových sazenic na zalesnění holin.
8. 2. 2022|
Lesním školkám docházejí sazenice stromků. Po kůrovcové kalamitě je rekordní výsadba
V Česku je nedostatek sazenic stromů. Poptávka po nich stoupla a lesní školy jsou často vyprodané. Po kůrovcové kalamitě se majitelé lesů totiž snaží prázdné holiny rychle zalesnit. Stromy se také hodně sází na území rekultivovaných hnědouhelných dolů na severu Čech.
30. 12. 2021|
Problém nastává, když země naráží na dopady klimatických opatření, hodnotí summit v Glasgow Brabec
Na klimatické konferenci v Glasgow delegáti do pátečního večera nedosáhli konečné dohody a pokračují v jednání i v sobotu. Vyjednavači zřejmě ustupují od výzvy k ukončení veškerého používání uhlí a úplnému zrušení dotací na fosilní paliva, informovala agentura AP. Dosavadní průběh konference hodnotil v pátečním pořadu Události, komentáře ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a environmentální psycholog Jan Krajhanzl.
13. 11. 2021|rp
Kůrovcová kalamita v Česku ustupuje, chystá se obnova lesů
Kůrovcová kalamita, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018, je za svým vrcholem a ustupuje. Na Moravě již kalamita odezněla a pod kontrolu ji lesníci dostávají i na Vysočině. „Poslední velké bojiště s kůrovcem zůstává v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku, Českolipsku a Liberecku,“ řekl mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Martin Zajíček. Lesníci se podle něj nyní soustřeďují na zalesnění a chystají obnovu zničených lesních cest.
16. 10. 2021|
Kůrovec na Vysočině vytlačuje mravence. Přicházejí o zdroj potravy a nemají se kam přesunout
Kůrovcová kalamita podle odborníků z Vysočiny ohrožuje i populace lesních mravenců. Právě tento region vždy patřil k oblastem, ve kterých se tomuto lesnímu hmyzu dařilo. Jenže kvůli rozsáhlému kácení stromů se podmínky pro život mravenců výrazně zhoršily. Typických hnízd v podobě kupek jehličí rychle ubývá.
24. 8. 2021|
Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci
V těchto dnech začíná už druhé letošní rojení kůrovce. V lesích na Vysočině už s předstihem ošetřili vybrané kmeny feromonem, který láká brouky a také insekticidem, který je zabíjí. Využili k tomu prototyp robota. S postřikem po kmenech smrků šplhá až do patnácti metrů.
16. 7. 2021|
Cena dřeva jde strmě nahoru, dopady vnímají stavaři a truhláři
Cena dřeva zaznamenává enormní nárůst. Oproti loňsku je vyšší více než o třetinu. Každý měsíc navíc dál skokově roste. Dopad je zjevný ve stavebnictví, truhlářské výrobě i přepravě zboží. To vše se prodražuje. Například dřevostavba nyní oproti loňsku vyjde o zhruba půl milionu korun dražší.
22. 6. 2021|
Kůrovec vyhnal děti z táborů. Organizátoři museli některé pobyty přesunout i desítky kilometrů
Roky jezdily skautské a pionýrské skupiny na stejná místa, nyní kvůli kůrovci musí některé z nich své stany přesunout i na druhý konec republiky. Stromy napadené kůrovcem potřebují lesníci vykácet, okolí táborů by tak pro děti nebylo bezpečné. Na místech, kde už jsou kůrovcem poškozené stromy odklizeny, organizátoři řeší škody – rozježděné cesty nebo nedostatek stínu.
21. 6. 2021|Anna Hrdinová
V Českém Švýcarsku se už stromy nekácí. Kvůli bezpečnosti se však upravily turistické trasy
Husté lesy mezi pískovcovými skalami v Českém Švýcarsku jsou minulostí, kůrovci tam podlehla už většina smrků.  Ačkoliv se dříve mrtvé stromy kácely, teď je lesníci nechávají v přírodě, kvůli čemuž ale správci národního parku museli uzavřít několik turistických tras. Suché stromy by totiž mohly být pro návštěvníky nebezpečné.
18. 6. 2021|
Modříny by mohly pomoci ochránit české lesy před kůrovcem, navrhují experti
Vědci z několika českých a moravských institucí se zaměří na využití modřínu opadavého v českých lesích, které se mění v důsledku klimatické změny a s tím související kůrovcové kalamity. Podle expertů by právě modřín mohl pomoci například s obnovou holin po kalamitě a zvýšit životaschopnost lesů; svým opadem totiž zlepšuje půdu a i ostatní stromy dostávají více vody.
20. 3. 2021|
Na zachování funkcí lesa chtějí nestátní vlastníci 5,8 miliardy, o výši příspěvku rozhodne vláda
Nestátní vlastníci potřebují od státu alespoň 5,8 miliardy korun jako kompenzaci za loňské nízké ceny dříví, uvedli zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL). Dodali, že jinak nezvládnou obnovovat les po kůrovcové kalamitě a těžit dříví. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého bude výše příspěvku záležet na výsledcích resortních statistik, které by měly být uzavřené ve druhém čtvrtletí, a následně na rozhodnutí vlády.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 16:50|
Zalesňování po kůrovcové kalamitě se nejspíš protáhne. Majitelům lesů chybí pracovníci i peníze
Zalesňování rozsáhlých ploch po kůrovcové kalamitě se nejspíš protáhne. Majitelům lesů totiž často chybí pracovní síly nebo finance. Obnova lesů je přitom důležitá pro správné fungování krajiny – ochlazuje ji a pomáhá jí zadržet vodu.
1. 6. 2020|ter
Lesy ČR se loni kvůli kůrovci propadly do ztráty 790 milionů korun
Hospodaření státního podniku Lesy České republiky (LČR) se loni podle auditovaných výsledků propadlo do ztráty 790 milionů korun. V roce 2018 měl podnik zisk 70 milionů korun. Důvodem ztráty byla kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen. Těžba dřeva byla loni kvůli kalamitě rekordní, uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.
20. 5. 2020|
Poslanci interpelovali premiéra, kritizují ho za absence
Piráti i další opoziční poslanci kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli absencím na pravidelných debatách o písemných interpelacích. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek dokonce mluvil o možném svolání mimořádné schůze, na které by plénum mělo ministerského předsedu vyzvat k tomu, aby na interpelace chodil. Babiš odpoledne zopakoval, že na písemné interpelace chodit nebude, označil je za nesmysl. Poslanci se zabývali také kůrovcovou kalamitou.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 17:19|
Je levnější a ekologičtější. Vědci z Ostravy testovali most z kůrovcového dřeva
Vědci z Ostravy testovali v laboratorních podmínkách most z kůrovcového dříví. Zatížili ho až k prasknutí. První prototyp takové stavby vznikl v prosinci loňského roku v Bohunicích na Prachaticku. Tvůrci podobu mostu po této zkušenosti ještě vylepšili. To by mělo urychlit nejen výstavbu konstrukce, ale také výrazně snížit pořizovací cenu.
21. 2. 2020|
Lesníci chtějí přitáhnout veřejnost k sázení stromů. Státní podnik spouští mobilní aplikaci
Bojovat s kůrovcem i se suchem chtějí Lesy České republiky (LČR) tak, že vysadí rekordní množství stromů. Pomoci v tom může veřejnost, pro níž podnik na jaro a podzim přichystal na čtyři sta akcí sázení. Na jednotlivé dny se každý může registrovat přes mobilní aplikaci od konce února. Samotná výsadba začne v krajích v polovině března a vyvrcholí celostátním „Dnem za obnovu lesa“ druhou říjnovou sobotu.
19. 2. 2020|Filip Mašek
„Na severu Moravy prakticky zmizel smrk.“ A kůrovec už zasáhl všechny kraje v Česku
Kůrovec už zasáhl všechny kraje v Česku, oznámilo v pondělí ministerstvo zemědělství. Vlastníci lesů tak mohou omezit některá obranná opatření vůči škůdci, například odložit zalesnění holin až na pět let, uvolní se v nich také pravidla pro přenos sadebního materiálu.
9. 12. 2019|
Teď je jí dost, otázka je jak dlouho. Biomasou už topí devadesát obcí
Domácnosti, které používají k vytápění biomasu, zaplatí ročně necelých padesát tisíc korun. Tedy méně, než třeba ti, kteří topí zemní plynem nebo hnědým uhlím. Sektoru obnovitelných zdrojů se ale nelíbí plány státu na spalování biomasy spolu s uhlím ve velkých teplárnách a elektrárnách. Navíc až skončí kůrovcová kalamita, může být materiálu nedostatek.
29. 11. 2019|
Propad ceny dřeva dostal šumavský park do finanční tísně
Národní park Šumava se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží a potřebuje peníze na výplatu zaměstnanců. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) jako zřizovatel poskytne parku mimořádný příspěvek 30 až 40 milionů korun.
7. 11. 2019|