TÉMA

Šmejdi

„Šmejdi“ se mění. Předražené hrnce nahradily nabídky řešení psychických problémů

Velká vlna nevole vedla před několika lety ke změně zákonů proti takzvaným šmejdům, kteří na předváděcích akcích nutili zejména seniory k nákupu předražených a zcela zbytečných výrobků. Současní podnikavci mají jinou taktiku a slibují nejen léčbu duše. Psycholožka z Palackého univerzity v Olomouci Romana Mazalová v Událostech, komentářích sdělila, že křečovitá honba za štěstím vede opačným směrem, redaktorka MF Dnes Julie Mahlerová zase popisovala, jak se dostávala k „bohyním“, které okrádají ženy.
14. 6. 2022|

Senátoři chtějí zpřísnit ochranu zákazníků proti energošmejdům, novelu vrátili sněmovně

Senátoři projednali novelu, jejímž cílem je zlepšit ochranu zákazníků na trhu s energiemi. Požadují ale přísnější pravidla, a proto ji s pozměňovacím návrhem vrátili poslancům. Horní komora zároveň podpořila uzákonění 26. června jako Dne odchodu okupačních vojsk. Naopak vytkla vládě nedostatečně zajištěnou přípravu českého předsednictví EU.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 17:14|

Části solárních elektráren se zřejmě zvýší daň, rozhodli poslanci

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Ve finále jsou také změny v odměnách pěstounů a v příspěvcích na děti v klokáncích. Odpoledne poslanci ve druhém čtení projednali zvýšení důchodů od příštího roku.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 18:39|

Čerství podnikatelé dostávají do schránek složenky. Neplaťte je, varuje ministerstvo i Hospodářská komora

Složenky na necelé tři tisíce korun za zapsání do živnostenského portálu nebo rejstříku obchodu a živností dostávají do svých schránek čerství živnostníci. Ministerstvo průmyslu i Hospodářská komora dlouhodobě upozorňují, že nejde o úřady, ale o soukromé firmy, kterým nikdo nic platit nemusí.
28. 5. 2021|

Energošmejdi to zkoušejí dál. ČOI však uděluje za nekalé praktiky vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce přiostřila v boji s nekalými obchodníky s energiemi. Rozdala už několik milionových pokut a další chystá. Zprostředkovatelé, kteří většinou slibují výhodnější energie, používají agresivní a podvodné praktiky. Cílí přitom převážně na seniory.
13. 12. 2020|

Příběh Šmejdů: novinářka pojmenovala okrádání seniorů a změnila Česko

Čeští důchodci často trávili volný čas tak, že jezdili na výlety, které slibovaly oběd a předvedení nějakého zboží. Odjížděli s předraženými hrnci, dekami, masážními křesly nebo biolampami. A také vzpomínkou na hrubé chování a manipulaci. Přesto obvykle příště jeli zas. Skrytou kamerou několik takových předváděcích akcí natočila novinářka Silvie Dymáková. Šmejdi jsou další kauzou, kterou připomíná pořad Newsroom ČT24.
11. 10. 2020|

Jak financovat sociální služby a jak se postavit šmejdům? Diskutovali lídři z Pardubického kraje

Pardubický kraj prosazuje terénní sociální služby namísto rozvíjení ústavní péče. Devatero lídrů kandidátek se shodlo na tom, že sociální služby je třeba dále podporovat a rozvíjet, otázkou ale zůstává, jak je financovat. Uchazeči o hejtmanský úřad diskutovali také o tom, jak si poradit s takzvanými šmejdy či jak přistoupit k inkluzivnímu vzdělávání.
15. 9. 2020|

Množí se výzvy k zaplacení dluhu za energie. Bývají neurvalé, ale nemusí být oprávněné

Energetický regulační úřad (ERÚ) řeší stále častěji dotazy spotřebitelů, po kterých dodavatelé vymáhají pohledávky prostřednictvím inkasních agentur, potvrdil mluvčí úřadu Michal Kebort. Letos by podle něj mohlo jít řádově o stovky případů. Mluvčí uvedl, že často přitom není jasné, jak a kdy dlužná částka vznikla, případně proč byla navýšena o další poplatky. Problematické podle něj mohou mohou být i služby nabízené v opačném gardu, kdy inkasní agentura naopak tvrdí, že pro zákazníka vymůže pohledávky od dodavatele.
24. 5. 2020|

Byznys „šmejdů“ je jako mor, oni mají pocit nepostižitelnosti, říká detektiv Prousek

Problém s nekalými prodejci, kterým se přezdívá „šmejdi“, přetrvává, přestože se pravomoci České obchodní inspekce (ČOI) v minulých letech zvětšovaly. Soukromý detektiv Zbyněk Prousek, který se na takzvané šmejdy soustředí, upozorňuje, že dochází k nárůstu nekalých praktik. Situaci ale vidí pozitivně, podle něj začíná šmejdímu byznysu „zvonit hrana“.
1. 11. 2019|

Boj proti „šmejdům“: Ministerstvo chce ztížit uzavírání smluv po telefonu

Ztížit uzavírání obchodů po telefonu chce ministerstvo spravedlnosti. Změnou občanského zákoníku plánuje zakročit proti nekalým prodejcům zboží, takzvaným „šmejdům“. Novela počítá s tím, že pokud podnikatel kontaktuje spotřebitele telefonicky, musí poté ještě svou nabídku doručit v textové podobě. Smlouva by byla uzavřená až v momentě, kdy by spotřebitel odeslal stejnou formou svůj souhlas.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 20:05|

„Šmejdi“ jsou stále drzejší. Energetici vyrazili do společného boje

Energetické společnosti se spojují v boji proti prodejcům, pro které se vžil výraz šmejdi. V energetice jde o podvodné obchodníky, jež se falešně vydávají například za zástupce stávajících dodavatelů, ale i Sdružení obrany spotřebitelů nebo jiných institucí. Většina velkých firem už podepsala deklaraci na ochranu zákazníků. Dodržování pravidel budou kontrolovat úřady – a jejich porušení pokutovat.
17. 6. 2019|

Slabý přípravek s obyčejnými vitaminy vydávají za všelék. Šmejdi nezmizeli, jen mění taktiku, ukazuje nový díl Infiltrace

Před šesti lety se mezi lidmi rozšířil termín „šmejdi“, označující prodejce nesmyslného a předraženého zboží. I přes medializaci a nové zákony ale tito obchodníci s důvěrou nezmizeli. Někteří jen změnili způsob, jak a co nabízejí. Novým i „osvědčeným“ trikům šmejdů se věnoval nový díl pořadu Infiltrace.
10. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 00:08|

ČT připravila dva nové díly z cyklu Infiltrace: skryté kamery se zaměřily na nemocnice a šmejdy

Před patnácti lety natočila Česká televize první díl z cyklu Infiltrace. Po jeho odvysílání se zlepšily poměry v mnoha ústavech sociální péče, čehož si všimli i v zahraničí. V loňském roce, po odvysílání dílu Obchod se zdravím, zase přišlo ministerstvo zdravotnictví s novým zákonem o léčitelích. Veřejnoprávní ČT se ke skrytým kamerám vrací i letos v dílech věnovaných obchodu se svědomím a s důvěrou. Jak to vypadá s péčí v českých zdravotnických zařízeních? A jaké praktiky vytahují současní šmejdi? Pořád se prodávají pánvičky, hrnce a deky? Dva nové díly uvede v premiéře ČT1 v pondělí 3. června ve 21.20 a o týden později ve stejný čas.
30. 5. 2019|

„Šmejdi“ se zaměřili na zprostředkování energií. Kancelář ombudsmanky dostává desítky stížností

Kancelář veřejné ochránkyně práv stále dostává ročně desítky stížností a žádostí o radu ohledně tzv. šmejdů. Zatímco v minulosti se pohybovali u různých předváděcích akcí, dnes se přesunuli do oblasti zprostředkování energií. Na tiskové konferenci před tím varoval zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.
15. 3. 2019|

Podomní „šmejdi“ si našli nové cesty a i přes zákon prodávají dál

Už pět let platí zákon, který má chránit před podvodnými praktikami prodejců – takzvaných „šmejdů“. Jenže ti ho obcházejí. Předváděcí akce jsou sice na ústupu, mění se ale v podomní prodej, kde podvodníci nabízejí třeba změnu dodavatele energií. Spotřebitelská poradna zase řeší měsíčně desítky stížností na vymáhání splaceného nebo neexistujícího dluhu.
3. 3. 2019|