TÉMA

Agentura pro sociální začleňování

Je nutné, aby ukrajinští uprchlíci přešli do českého systému sociálních dávek, zní od nevládních organizací

Celospolečenskou debatu o tom, jestli ukrajinským uprchlíkům po skončení dočasné ochrany udělit trvalý pobyt, považují zástupci neziskového sektoru za největší výzvu následujících měsíců. Řekli to na setkání k druhému výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Celkový počet osob, kterým byla zatím v Česku udělena dočasná ochrana, překročil 382 tisíc. Průměrně každý týden přijde do tuzemska kolem třinácti set ukrajinských uprchlíků.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 19:46|

168 hodin: Z ústeckého Mojžíře je špatná adresa, nájemné má ale srovnatelné s Prahou. Majitelům bytů ho platí i stát

O ústeckém sídlišti Mojžíř se v poslední době často mluví jako o problematickém místě, kam kvůli obavám řidičů o bezpečnost přestaly jezdit trolejbusy a jedna pizzerie tam odmítá vozit objednávky. Méně se již mluví o tom, že je to ukázka toho, jak také může fungovat realitní byznys – nebo spíše byznys s chudobou. Majitelé domů fakticky inkasují nemalé peníze od státu. Nájemné je vzhledem ke stavu bytů vysoké, ale nájemníci často neplatí ze svého – dostávají dávky, což vede k lukrativnímu byznys modelu. O bydlení v Mojžíři natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Eva Koryntová.
9. 10. 2023|

V ústeckém Mojžíři se stupňují obavy z napadení, restaurace ani nechce na sídliště vozit pizzu

Ústecká radnice chce na sídliště Mojžíř poslat více strážníků a také asistentů prevence kriminality. Do vyloučené lokality přestaly v létě jezdit trolejbusy, nyní oznámila jedna z ústeckých restaurací, že končí s rozvážkami do Mojžíře. Důvodem mají být incidenty s obyvateli a údajné vyhrožování násilím.
29. 9. 2023|

Evropská komise kritizuje Slovensko. Vyčleňuje prý Romy ze vzdělávacího systému

Vzdělávání romských dětí na Slovensku se stalo terčem kritiky Evropské komise. Ta upozornila na vleklý problém: Tisíce žáků končí ve výlučně romských třídách. Brusel má za to, že jde o vyčleňování Romů ze školského systému a hrozí pokutou. Slovensko podle něj neřeší problém dostatečně. Bratislava mluví o selhání několika předchozích vlád.
28. 4. 2023|

Mladí Češi jsou tolerantnější k menšinám, s Romy by ale bydlet nechtěli

Přístup mladých Čechů k menšinám, bezdomovcům nebo seniorům se zlepšuje. Méně jsou tolerantní k rasistickému humoru a nevěří některým mýtům o Romech. Diskriminace ale přetrvává na trhu s bydlením. Informace vyplynuly z výzkumu vládní Agentury pro sociální začleňování.
23. 10. 2021|

Vláda schválila návrh na zmrazení platů politiků a humanitární pomoc Afghánistánu

Celkem 75 milionů korun v rámci humanitární pomoci poskytne Česko Afghánistánu, odhlasovala v pondělí vláda. Kabinet schválil také návrh na zmrazení platů politiků, chce jej v dolní komoře parlamentu projednat ještě před sněmovními volbami. Necelé tři týdny před začátkem hlasování už kabinet hnutí ANO a sociálních demokratů nepřijímá návrhy zákonů ani se nevyjadřuje k poslaneckým iniciativám.
20. 9. 2021|

Česko by mohlo mít zmocněnce vlády pro Romy, počítá s tím strategie integrace

V Česku by mohl do konce příštího roku vzniknout nový post vládního zmocněnce pro romské záležitosti. Počítá s tím Strategie romské integrace do roku 2030, kterou schválila vláda. Poslední výroční zpráva o stavu romské menšiny uvádí, že podle odborných odhadů je v Česku asi 262 tisíc Romů. Zhruba 110 tisíc z nich žilo v takzvaných ghettech nebo jim vyloučení hrozilo.
5. 6. 2021|

Ostravská Bedřiška se promění v moderní čtvrť. Město chce pozvednout i další vyloučené lokality

Radní v Ostravě schválili projekt na přeměnu čtvrti Bedřiška. Mělo by tam vzniknout více než 150 nových bytů. Přestavba čeká například i část slezkoostravských Kunčiček, kde soukromá firma opravila už 130 bytů. Lokality také navštěvují sociální pracovníci a preventisté kriminality.
14. 4. 2021|

Kvůli kontejnerovému bydlení přestala s Mostem spolupracovat Agentura pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování odstoupila od další spolupráce s Mostem. Důvodem je záměr města postavit na sídlišti Chanov, obývaném hlavně Romy, modulové bydlení. Informovala o tom v úterý mostecká radnice na svém webu.
31. 3. 2020|

Boj s ghetty a chudobou nebude spadat přímo pod premiéra. Převezme ho místní rozvoj

Agentura pro sociální začleňování bude od ledna příštího roku působit při ministerstvu pro místní rozvoj namísto současného Úřadu vlády. Její přesunutí na svém úterním jednání odsouhlasil kabinet. Unie a konfederace zaměstnavatelských svazů se změnou nesouhlasí, nepřipadá jim koncepční a bojí se seškrtání agendy.
30. 7. 2019|

Dlužníci by měli mít lepší přehled, kolik a komu dluží. Novinku chystá ministerstvo spravedlnosti

Lepší přehled o tom, kolik a komu kdo dluží, chystá ministerstvo spravedlnosti. Zatímco dnes v evidenci vidí dlužníci jen původní úvěr bez penále a poplatků, nově by na jednom místě našli všechny klíčové informace. Díky tomu by pak mohli dluhy rychleji řešit.
3. 3. 2019|