TÉMA

Lanová dráha

Liberečtí radní hlasovali o lanovce na Ještěd. Vyhrála varianta „tramvaj“

Visutá lanovka na Ještěd v Liberci bude mít nejspíš jednu kabinu na dvou lanech a bude prodloužená ke konečné tramvaji v Horním Hanychově. Pro variantu ve čtvrtek hlasovalo 29 z 32 libereckých zastupitelů. Lanovka je od tragické nehody z října 2021 mimo provoz, předchozích bezmála devadesát let jezdila lanová dráha v kyvadlovém provozu s dvěma kabinami. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) při nejoptimističtějším scénáři očekává, že by nová dráha mohla být v provozu od ledna 2029.
včera|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Policie obvinila České dráhy a jejich zaměstnance kvůli pádu lanovky na Ještěd

V souvislosti s pádem lanovky na Ještěd v Liberci před dvěma lety obvinila policie čtyři lidi a jednu firmu z obecného ohrožení z nedbalosti. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Při neštěstí zemřel 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin. Lanovka patří Českým drahám (ČD), které proti obvinění podaly stížnost.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 20:30|

Nefunkční lanovka na Ještěd má dle kraje hodnotu 17 milionů korun. Dráhy si jí cení jinak

Nefunkční kabinová lanovka na Ještěd má podle znaleckého posudku, který si zadal Liberec, hodnotu bezmála 17 milionů korun. Výslednou cenu ale určí až další jednání s Českými drahami, od nichž chce radnice lanovku koupit. Posudek pro České dráhy uvádí podle člena představenstva Jiřího Ješety odlišnou cenu. Její výši nesdělil.
14. 9. 2023|

Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:24|

Vítr ráno zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. U Divišova havaroval sypač

Silný vítr ráno zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky na Růžovou horu zůstal v provozu. Ve středních Čechách museli vyjet všichni silničáři, aby čistili vozovky od sněhu.
3. 12. 2022|

Začala pravidelná odstávka lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech

V Krkonoších začala pravidelná podzimní odstávka kabinové lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech a 17. a 18. listopadu. Do pravidelného provozu se vrátí v sobotu 10. prosince, to by měla jet opět denně v závislosti na počasí, informovali vlekaři na webu. V listopadu výrazně utlumí provoz i další hlavní lanovky ve středních a východních Krkonoších, některé nepojedou vůbec. Turisté se na hřebeny nejvyšších českých hor po většinu příštích týdnů dostanou jen pěšky.
1. 11. 2022|

Liberec chce obnovit lanovku na Ještěd. Město ji plánuje převzít od Českých drah

Liberec chce od Českých drah převzít lanovku na Ještěd a zajistit její obnovu. Lanovka je od tragické nehody loni v říjnu mimo provoz, krajské město bylo jediným zájemcem, který v předběžných konzultacích nabídku podal.  České dráhy nechtějí do obnovy lanovky investovat ani ji provozovat, soustředí se na železniční dopravu.
25. 8. 2022|

Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.
2. 3. 2022|

Meteorologové varují před větrem. Na Sněžce dosáhl v nárazech síly orkánu

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil ve středu ráno silný vítr. Na Sněžce podle meteorologů dosáhl v nárazu rychlosti 137 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, značí mírné nebezpečí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal před silným větrem dvě výstrahy.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 11:13|

Česko zasáhl silný vítr, polámané stromy poškodily elektrické vedení a omezují dopravu

Kvůli silnému větru zůstává v Česku bez dodávek elektřiny zhruba jedenáct a půl tisíce odběratelů. Kolem 14:00 jich přitom bylo okolo patnácti tisíc. Nejvíc výpadků mají energetici v současnosti hlášeno ve středních Čechách, Moravskoslezském kraji a na Břeclavsku. Naopak ve východních Čechách už se většinu poruch podařilo odstranit. Spadlé stromy a poruchy trakčního vedení místy omezují železniční dopravu. Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu území až do 19 hodin.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 18:08|

Lanovka na Ještěd bude mimo provoz minimálně tři roky

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu.
6. 1. 2022|

Sněžku zasáhl orkán, uvedla správa polského národního parku. Oba úseky lanovky stojí

Sněžku v neděli zasáhl vítr o rychlosti orkánu. V nárazech tam dosáhl rychlosti 134,3 kilometru v hodině, uvedla na Facebooku správa polského Krkonošského národního parku. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Vichřice zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.
19. 12. 2021Aktualizováno19. 12. 2021, 14:18|

Většina skiareálů v Česku už zahájila sezonu. Po nucené pauze lákají na novinky

Po dlouhé pauze lyžařská střediska postupně spouštějí vleky a lákají na zasněžené sjezdovky. O tři dny dřív, než původně plánovali, zahájili sezonu například v jesenické Ski Aréně Karlov. Ve středu se otevřely i Říčky v Orlických horách. Na pátek plánuje zahájení sezony také největší české zimní středisko Špindlerův Mlýn. Lyžovat se začně i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Na Klínovci nebo Lipně se vleky rozjely už minulý víkend.
8. 12. 2021|

Lanovky před sezonou čekají důslednější kontroly

Po tragické nehodě na Ještědu budou letos inspektoři Drážního úřadu při kontrole lanovek před zimou mnohem důslednější. S velkou revizí už začali například na Plešivci v Krušných horách. Provozovatele tamního areálu vyjde na víc než půl milionu korun.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 15:26|

Lanovka na Ještěd bude mít nové bezpečnostní prvky, slibuje vedení Českých drah

České dráhy chtějí na visutou lanovku na Ještěd v Liberci přidat další bezpečnostní prvky. Analýzu by měl jejich generální ředitel Ivan Bednárik mít k dispozici do dvou měsíců. Lanovka bude mimo provoz minimálně do konce zimní sezony.
12. 11. 2021|

Průvodčí, který zabrzdil druhou kabinu lanovky na Ještěd, dostal vyznamenání

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu. Ten 31. října při havárii zabrzdil svou kabinu a okamžitě zahájil evakuaci cestujících. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.
11. 11. 2021|

Průvodčí ještědské lanovky možná neměl dost času zareagovat, myslí si někteří fyzici

České dráhy (ČD), které jsou vlastníkem zřícené lanovky na Ještěd, zatím definitivně nerozhodly, kdy a jestli vůbec lanovku v současné podobě obnoví. Dopravce chce počkat na výsledky vyšetřování nehody z 31. října. Až po zjištění příčiny pádu kabiny se rozhodne, jak bude dál postupovat. Kabina spadla poté, co selhalo tažné lano a průvodčí neaktivoval záchrannou brzdu.
6. 11. 2021|

Drážní inspekce žádá veřejnost o fotky kabiny lanovky na Ještěd. Mohly by pomoci při vyšetřování

Drážní inspekce žádá veřejnost o pomoc při šetření nedělního pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještěd, při kterém zahynul šestatřicetiletý průvodčí. Zájem má o fotografie kabin zvenčí od letošního 1. září.
4. 11. 2021|

Hasiči odstranili z Ještědu vrak spadlé kabiny. Lanovka bude mimo provoz dlouho

Drážní hasiči za pomoci vyprošťovacího tanku vytáhli z prudkého svahu vrak spadlé kabiny lanovky na Ještěd. Uskladněna bude zatím v areálu Českých drah v Liberci pro případ, že by ji potřebovala Drážní inspekce nebo policie. Vyšetřování na místě skončilo, potrvá ale ještě nejméně půl roku. Drážní úřad přijal po pádu kabiny mimořádná opatření. Provozovatelé musejí před zimou sdělit termíny oprav a doložit kontroly lan.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 15:30|

Vyšetřování pádu kabiny lanovky na Ještěd může trvat několik měsíců. Podle inspekce prasklo lano

Vyšetřování pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještědu v Liberci potrvá déle než půl roku. Podle Drážní inspekce prasklo tažné lano, ale jen to by její pád způsobit nemělo, řekl generální inspektor Jan Kučera. V neděli jedna ze dvou kabin při cestě z vrcholu spadla. Pád zhruba z třicetimetrové výšky nepřežil průvodčí, který v ní byl sám. Záchranáři 13 cestujících a průvodčího z druhé kabiny evakuovali. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 19:58|

Platí výstraha meteorologů před silným větrem. Ten zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

Silný vítr v sobotu zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na nejvyšší tuzemskou horu. Spodní úsek z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Na hřebenech Krkonoš by mohl mít vítr v nárazech rychlost až devadesát kilometrů v hodině. Meteorologové pro sobotní den vydali varování, týká se to zejména částí Vysočiny, Moravy a Slezska.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 19:31|