TÉMA

Petr Novák

Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
14. 2. 2024|

Muž, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskou SPZ, přišel o vrtačku a musí zaplatit 100 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal muže, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskými poznávacími značkami. Uložil mu peněžitý trest 100 100 korun. Muž také přišel o svou aku vrtačku. České televizi to sdělil soudce Petr Novák s tím, že trestní příkaz je pravomocný. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti muži hrozily až tři roky vězení. Po dopadení se k činu doznal.
20. 7. 2023|

Kontrolou emisí projdou i auta s poškozeným filtrem pevných částic, zjistil štáb ČT24

Až třetina kontrolovaných vozů na českých silnicích nesplňuje emisní normy. Ministerstvo dopravy už loni nařídilo emisním stanicím, aby používaly kvalitnější techniku, která odhalí poškozené filtry pevných částic. Praxe se ale podle asociace techniků příliš nezměnila.
23. 1. 2023|

Automobilový průmysl v covidu klesá, nepředvídatelnost výroby dopadá i na subdodavatele

Výroba aut nejen v Česku vykazuje rekordní propady. V říjnu produkce v tuzemských automobilkách meziročně klesla skoro o polovinu. Můžou za to odstávky kvůli chybějícím čipům. Ty ale kromě samotných producentů aut dopadají taky na subdodavatele.
24. 11. 2021|

Glosa: Tuzemští artrockeři zahraničním slušným hochům většinou nestačili

Kompilace Art Rock Line 1971–1985 přináší na dvou discích šestatřicet nahrávek tuzemských kapel z této doby. A zároveň vybízí k zamyšlení nad jednou etapou rockových dějin.
18. 2. 2021|

Hejnová se odvolala ve sporu s Českou poštou. Atletka chce odškodnění za své zobrazení na známce

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová podala odvolání proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten v červnu letošního roku nepřiznal její nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. ČT to potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná. Podle rozhodnutí fotografie atletky sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil. S tím Hejnová nesouhlasí a případem se teď bude zabývat Městský soud v Praze.
15. 10. 2019|

Bronzový kůň v trysku. Trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán má svůj pomník

Před dostihovým centrem v Zámrsku na Orlickoústecku v sobotu odhalili bronzovou sochu koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké pardubické. Odhalení pomníku, den před letošní Velkou pardubickou, přihlížely desítky lidí. Sochu nechal vytvořit majitel Peruána Václav Bruna. Pomník stojí nedaleko statku, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. V Česku má pomník několik dostihových koní.
12. 10. 2019|

Peruán cválá domů. Bronzová socha trojnásobného vítěze Velké pardubické ozdobí Zámrsk

Umělecká slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku dokončila bronzovou sochu trojnásobného vítěze Velké pardubické Peruána. Skulpturu koně ve cvalu ve čtvrtek pracovníci slévárny převezli do Zámrsku na Orlickoústecku. Odhalena tam bude v sobotu 12. října, tedy den před letošní Velkou pardubickou.
3. 10. 2019|

Širé erozní lány minulostí? Dotace by zemědělci dostali jen na 30 hektarů jednolité plochy

Tažení proti velkým jednolitým lánům polí zahájilo ministerstvo zemědělství. Od příštího roku udělí dotace pro jednu plodinu maximálně na 30 hektarů souvislé plochy. Zatím jen v oblastech ohrožených erozemi. Ministerstvo ale chce tuto podmínku rozšířit na celé Česko.
19. 9. 2019|

Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS

Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.
17. 4. 2019|

Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy. Do vězení je ale neposlal

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Soud už dříve uložil podmíněné tresty.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 16:52|