TÉMA

Nestlé

Rumové pralinky po skoro 60 letech zmizí z obchodů. Olomoucká Zora je přestane vyrábět

Společnost Nestlé ukončí po 58 letech výrobu rumových pralinek. Cukrovinka začala z výrobního pásu olomouckých čokoládoven Zora sjíždět v roce 1965. Rozhodnutí stáhnout rumové pralinky ze seznamu čokoládových výrobků vedení Nestlé zdůvodnilo klesající poptávkou po této čokoládové pochoutce, řekla mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková.
9. 11. 2023|

Zisky potravinářských firem nejsou enormní, tvrdí šéfka komory Večeřová. Některé přitom trhaly rekordy

Některé velké zemědělské a potravinářské firmy hlásí za loňský rok rekordní zisky. Ceny výrobců rostly rychleji než jejich náklady, jako jsou energie nebo krmiva. V porovnání k obratu nejde o žádné enormní sumy, řekla ve středeční 90‘ ČT24 prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous přikládá úspěšný rok v zemědělství „mimořádnému souběhu okolností“. Podle ekonoma ze společnosti MND Martina Janíčka ale takto velké zisky svědčí o nedostatečné konkurenci.
17. 8. 2023|

Opuštění Ruska pomáhá firmám v reputaci. Mnohé z nich ale sliby nedovedly do konce

Poté, co Rusko 24. února zahájilo brutální invazi na Ukrajinu, oznámilo mnoho nadnárodních společností dobrovolné omezení nebo zastavení podnikání v této zemi. Některé z nich, jako například Nestlé nebo PepsiCo, byly k tomuto rozhodnutí donuceny poté, co čelily nátlaku ze strany zaměstnanců, zákazníků i investorů. Z nového výzkumu ale vyšlo najevo, že většina firem, které toto slíbily, zřejmě činnost v Rusku zcela neomezila.
29. 6. 2022|

Rubl sílí nehledě na další sankce. Polská vláda zakázala dovoz ruského uhlí

Kvůli mezinárodním sankcím vůči Rusku pozastavuje své aktivity v zemi i francouzský prodejce sportovního oblečení a vybavení Decathlon. Firma ve svém prohlášení uvedla, že má problémy s dodávkami. K podobnému kroku přistoupil i americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson, který přestane do země dodávat kosmetické výrobky. Bude ale dál zásobovat Rusko léky a zdravotnickými potřebami. Polská vláda schválila návrh zákona, který zakazuje dovoz uhlí z Ruska. Británie také poprvé ve svých vodách zadržela superjachtu, informoval zpravodajský server BBC. Rubl se dostal na nejsilnější úroveň za více než měsíc
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 18:58|

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu. Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, uvedla ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun). Firma Nestlé v Rusku výrazně omezí aktivity, zmizí některé její produkty.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 19:06|

Studie: Velké firmy často zveličují svůj boj proti klimatickým změnám

Mnoha předním světovým firmám se nedaří dosahovat svých cílů v boji proti klimatickým změnám. Podniky navíc běžně podávají přehnané či zkreslené informace o svém pokroku v této oblasti. Vyplývá to ze studie organizací New Climate Institute a Carbon Market Watch, která zkoumala 25 velkých korporací.
7. 2. 2022|

Coca-Cola slaví půlstoletí v Česku. Dříve symbol Západu, nyní běžná součást každodenního života

Coca-Colu přivezla americká armáda v roce 1945 a její vojáci ji tehdy měnili za plzeňské pivo. Než si ale mohli Češi tento nápoj běžně koupit v obchodě, trvalo to ještě mnoho let. První láhev se v tehdejším Československu vyrobila přesně před padesáti lety. Licenci na výrobu získal podnik Fruta Brno. V současnosti v Česku podnik vyrobí jedenáctkrát více litrů nápoje než před padesáti lety a v nejbližším období se chce soustředit na expanzi či nízkokalorický trend, přiblížil v pořadu Byznys ČT 24 ředitel Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Dan Timotin.
21. 5. 2021|

Izraelská firma se chystá tisknout náhražku masa ve velkém. Do konce roku chce na evropský trh

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu korun) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu náhražky masa za pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, píše agentura Bloomberg.
16. 2. 2021|

Vymezení dvojí kvality v nové směrnici je vágní, říká zástupce spotřebitelů. Je to populistické téma, oponuje šéf firmy

Evropská komise zmonitorovala 180 výrobků v devatenácti členských státech a zjistila, že devět procent z nich mělo na různých trzích stejný název, ale odlišné složení, uvedla europoslankyně Michala Šojdrová (KDU-ČSL) v pořadu Devadesátka ČT24. To by mělo být podle ní postihováno na základě směrnice o ochraně spotřebitele, kterou po několika letech sporů o dvojí kvalitu výrobků v EU schválil europarlament v dubnu 2019. Do českého práva však ještě převedena nebyla.
25. 11. 2020|

Nestlé přesune výrobu lentilek z Česka do Německa. Budou obsahovat méně cukru

Společnost Nestlé přesune výrobu cukrovinek lentilek z České republiky do Německa. V Holešově na Kroměřížsku se vyrábějí již od roku 1907, ale od jara příštího roku mají být vyráběny v Hamburku. Informace zveřejněné Českým rozhlasem –⁠ Radiožurnálem (ČRo) potvrdil v pondělí mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina. Výrobek bude podle něj obsahovat méně cukru a více mléka a čokolády. Počítá se i s použitím certifikovaného kakaa.
12. 10. 2020|
Koronavirus

Práce z domova či dezinfekce na pracovišti. Firmy hledají cesty, jak zamezit nákaze koronavirem

O zamezení nákazy koronavirem se snaží v českých firmách. Někde doporučují svým zaměstnancům po návratu z rizikových oblastí zůstat doma. Jsou firmy, kde na takzvaném homeoffice jsou i stovky lidí. A tam, kde si tuto formu práce nemohou dovolit, rozšiřují preventivní opatření.
2. 3. 2020|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|

Konec výmluv. Producenti palmového oleje budou hlídat mizení pralesů ze satelitů

Na začátku listopadu se deset největších producentů a obchodníků s palmovým olejem dohodlo, že budou spolupracovat na vývoji nového veřejně dostupného systému, který bude ze satelitu prostřednictvím radaru sledovat stav přírody.
12. 11. 2019|

Švýcaři zřejmě přestanou hromadit kávu pro případ nouze. K přežití není nutná, tvrdí vláda

Švýcarská vláda se chce zbavit národních nouzových zásob kávy, které země shromažďuje po celá desetiletí. Aktuálně se jedná o 15 300 tun zboží. Vláda kávové boby nadále nepovažuje za důležité pro přežití lidí, vyplývá z návrhu, o němž informovala agentura Reuters.
11. 4. 2019|
Brexit

Britové mají rádi hodně sladké cukrovinky. Po brexitu za ně ale budou platit víc, soudí zástupce Nestlé

Ke zdražení potravin na britském trhu určitě dojde, protože po brexitu se přejde na tarify Světové hospodářské organizace (WTO), uvedl v pořadu Byznys ČT24 ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé Česko a Slovensko Vratislav Janda. U potravin jsou někde kolem 21 procent, ale když jsou v nich obsaženy například sušené mléko či cukr, tak víc. A zdražení třeba o 30 procent už je citelné.
2. 3. 2019|